Η τσάντα του Προπονητή

Στο άρθρο αυτό θα γίνει μια κατηγοριοποίηση των υλικών που θα πρέπει να έχει ο κάθε προπονητής στη τσάντα του. Ανάλογα με το τρόπο εργασίας του καθενός κάποια από τα παρακάτω χρησιμοποιούνται περισσότερο από κάποια άλλα. Σίγουρα όμως είναι όλα απαραίτητα.

1. Τετράδιο Σημειώσεων

Μπορεί να είναι ένα απλό τετράδιο προκειμένου να καταγράφονται σημειώσεις είτε από αγώνες είτε από προπόνηση, προκειμένου να γίνεται καλύτερος έλεγχος και ορθότερος προγραμματισμός του σχεδιασμού της προπόνησης. Επίσης, ειδικά στους αγώνες είναι πολύ χρήσιμο για την καταγραφή και των τακτικών πλάνων του αθλητή απέναντι σε συγκεκριμένους αντίπαλους.

 

2. Προπονησιολόγιο

Το πλέον απαραίτητο και πολυσύνθετο εργαλείο του προπονητή. Θα πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς με τα νέα ασκησιολόγια, τα προγράμματα Φυσικής Κατάστασης, το παρουσιολόγιο και γενικά όλα εκείνα τα έγγραφα οργάνωσης της προπόνησης. Σε καμία περίπτωση ο χώρος του γηπέδου δεν είναι ο κατάλληλος για το σχεδιασμό της προπόνησης, ο οποίος θα πρέπει να γίνεται από πριν και να εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλάνο προπόνησης.

 

3. Χρονόμετρο

Απλό ή σύνθετο, θα πρέπει να συνοδεύει το προπονητή πάντα. Ο χρόνος είναι καθοριστικός στη προπόνηση, είτε αναφερόμαστε στο τραπέζι ή σε συνεδρίες Φυσικής Κατάστασης.

 

4. Μεζούρα

Χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να μετρήσουμε απόσταση, βήματα ακόμα και βασικές σωματομετρήσεις.

 

5. Υλικά Πρώτων Βοηθειών

Ένας ελαστικός επίδεσμος, μερικά τσιρότα και ένας επίδεσμος υγρού πάγου μπορεί να αποτελέσουν σημαντική βοήθεια στην άμεση αντιμετώπιση των τραυματισμών.

 

6. Ψαλίδι, Στυλό, Παραμάνες

Σε μια μικρή τσάντα, μέσα στο σάκο του προπονητή, θα πρέπει να υπάρχουν τα παραπάνω υλικά. Δεν είναι αισθητικά ωραίο να περιμένουμε τον άλλο προπονητή να τελειώσει τη δήλωση της κλήρωσης πριν τον αγώνα ή να δανειζόμαστε το στυλό του διαιτητή, προκειμένου να γράψουμε τη δική μας. Το ψαλίδι χρειάζεται σε περίπτωση που κάποιο λάστιχο της ρακέτας εξέχει και θα πρέπει να το κόψουμε άμεσα. Τέλος, οι παραμάνες είναι απαραίτητες για να στερεώνουμε τον αριθμό του αθλητή στην πλάτη του.

 

7. Μπαλάκια και Ρακέτα

Μερικά μπαλάκια και η ρακέτα θα πρέπει να υπάρχουν στο σάκο του προπονητή. Πολλές φορές, ειδικά οι νεαρότεροι αθλητές ξεχνάνε, οπότε προκειμένου να μην χαθεί η προπόνηση θα πρέπει να υπάρχει εύκαιρη μια ρακέτα.

 

8. Video Camera

Χρήσιμο εργαλείο για τη καταγραφή και αξιολόγηση της προπόνησης και του αγώνα. Καλό θα είναι να χρησιμοποιείται μια απλή και εύκολη στη μετακίνηση κάμερα.