Επιτραπέζια Αντισφαίριση - Μύθοι και Παρανοήσεις (2)

(συν. από Κεντρική σελίδα)

Παρανοήσεις

Με τα γρήγορα λάστιχα/ ξύλα παίζω καλύτερα

Μια ευρύτερα γνωστή παρανόηση που απαντάται ιδιαίτερα σε νέους και σε χαμηλού επιπέδου αθλητές. Επειδή γνωρίζουν ότι οι υψηλού επιπέδου αθλητές χρησιμοποιούν εξοπλισμό που δίνει τη δυνατότητα για βελτίωση της δύναμης και της περιστροφής της μπάλας, θεωρούν ότι όσο πιο «γρήγορα» λάστιχα/ ξύλα έχουν, τόσο το καλύτερο θα παίξουν.

Το αποτέλεσμα βέβαια είναι ότι χάνεται ο έλεγχος της μπάλας μιας και ο εξοπλισμός για αθλητές υψηλού επιπέδου δεν αποτελεί βοήθημα για να γίνει κάποιος καλύτερος παίκτης. Οι αθλητές που κάνουν χρήση τέτοιου εξοπλισμού, έχουν αφιερώσει πολλά χρόνια για την εξέλιξη και βελτίωση της τεχνικής τους και έτσι μπορούν να έχουν τον έλεγχο της μπάλας με τις «γρήγορες» ρακέτες. Με το να προσπαθεί κάποιος να χρησιμοποιεί μια πολύ γρήγορη ρακέτα χωρίς την κατάλληλη τεχνική οδηγείται σε αποτυχία.

Πρέπει να βρω τον απόλυτο συνδυασμό υλικών για να παίξω καλύτερα

Οι νέοι παίκτες ειδικότερα πέφτουν θύματα αυτής της παρανόησης. Ειδικά μερικοί, φαίνεται ότι προσπαθούν να δοκιμάσουν κάθε δυνατό συνδυασμό σε λάστιχα και ξύλα, με την ελπίδα να βρουν τη?μαγική ρακέτα!! Το αποτέλεσμα συνήθως είναι να μπουν σε μια ατέρμονη διαδικασία.

Είναι προτιμότερο λοιπόν από το να αρχίσει κανείς την αναζήτηση για τη τέλεια ρακέτα, να αγοράσει ένα ξύλο και δύο λάστιχα μέσης ταχύτητας και να κρατήσει τα χρήματά του γι? αργότερα ή να ξεκινήσει προπονήσεις για να μάθει το άθλημα. Μέσα σε ένα ?δύο χρόνια με τη προπόνηση θα έχει αποκτήσει αρκετά καλή τεχνική, που θα μπορεί να αρχίσει να κοιτάει για υλικά που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του και στο είδος του παιχνιδιού που έχει εξασκηθεί. Σίγουρα η γνώμη των ειδικών μπορεί να βοηθήσει.

Τα ειδικά λάστιχα είναι απρόβλεπτα

Συνήθως αυτή η παρανόηση ακούγεται από αθλητές χαμηλού επιπέδου που δεν μπορούν να καταλάβουν πως επιστρέφει η μπάλα μετά από ένα κτύπημα με Anti Spin ή με «δοντάκια». Όταν ο παίκτης εξοικειωθεί με το τι μπορούν να κάνουν αυτά τα λάστιχα, καταλαβαίνει ότι σίγουρα δεν είναι απρόβλεπτα. Η προπόνηση και η υπομονή θα βελτιώσουν οπωσδήποτε το αποτέλεσμα.

Το Ταλέντο μπορεί να μετρηθεί

Αυτός ο μύθος αποτελεί πολλές φορές τη κύρια αιτία για διαφωνίες μεταξύ των παικτών.  Έτσι, μερικοί αποφαίνονται ότι μπορούν να αναγνωρίσουν το ταλέντο ή ότι μπορούν να ξεχωρίσουν ποιος παίκτης είναι ο πιο ταλαντούχος

Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι δεν θα πρέπει να συγχέεται το ταλέντο με το πόσο συχνά κερδίζει κάποιος έναν αγώνα. Συνεπώς, ας μην βάζουμε όρια στον εαυτό μας επειδή χάνουμε και σκεφτόμαστε ότι δεν έχουμε ταλέντο αφού ποτέ δεν μπορεί να ξέρει κάποιος πόσο «μακριά» θα φτάσει, πριν?.φτάσει!

Οπωσδήποτε προειδοποίηση πριν τη ποινή

Αυτή η παρανόηση συνηθίζεται τόσο σε άπειρους όσο και έμπειρους αθλητές, που θεωρούν ότι θα πρέπει οπωσδήποτε ο διαιτητής να τους προειδοποιήσει για ένα παράνομο σέρβις πριν τους τιμωρήσει. Προφανώς, επειδή ο κανονισμός λέει ότι ο διαιτητής μπορεί να δώσει προειδοποίηση αν το σέρβις είναι αμφισβητούμενης νομιμότητας.

Η ουσία είναι όμως ότι αυτό εναπόκειται στη κρίση του διαιτητή και αν κρίνει ότι ευθύς εξαρχής το σέρβις είναι παράνομο έχει τη αρμοδιότητα να τιμωρήσει το παίκτη. Το ίδιο αναφέρεται και στους κανονισμούς, ότι ένα παράνομο σέρβις θα πρέπει να τιμωρείται χωρίς προειδοποίηση.

Επίλογος

Το παραπάνω άρθρο προσπάθησε να καταγράψει και να εξηγήσει κάποιους από τους κύριους μύθους και παρανοήσεις που συναντά κανείς στο άθλημα της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Με τη γνώση των κανονισμών αλλά και ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών μπορεί κανείς να διασκεδάσει αλλά και να γνωρίσει το συναρπαστικό άθλημα της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και σίγουρα θα βρει κερδισμένος.

 

Πρωτότυπο άρθρο: Top Myths About Table Tennis/Ping-Pong by Greg Letts, Table Tennis.about.com

Επιμέλεια : Μιχάλης Κατσικαδέλης