Παραδοσιακοί χοροί και φoρεσιές

 

            Στη σύγχρονη εποχή που η χώρα μας δέχεται τις επιδράσεις της παγκοσμιοποίησης αποφασίσαμε  με τους μαθητές μας(Γ,ΣΤ τάξεις) του 13ου Δημ. Σχ.Λαμίας μετά από συζήτηση στην τάξη να ασχοληθούμε  με τον θησαυρό του ελληνικού μας πολιτισμού, τον παραδοσιακό χορό και την ελληνική φορεσιά.

          Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την επιτροπή σχολικών δραστηριοτήτων της Α/θμιας Εκπ/σης Φθιώτιδας.

Στόχος μας ήταν οι μαθητές να γνωρίσουν την ελληνική παράδοση μέσα από τον χορό και την φορεσιά και να επιδιώξουν την συνέχειά της. Μέσα από την βελτίωση της σχέσης των μαθητών με την ελληνική   μουσική (ρυθμούς ,μελωδίες) το ελληνικό τραγούδι, την χορευτική κίνηση, την  γνωριμία με τα παραδοσιακά όργανα και τις παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μας προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε την ελληνική πολιτισμική συνείδηση με αναγνώριση όμως και κατανόηση των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων των άλλων λαών.

          Χωρίσαμε τους μαθητές μας σε ομάδες ανά γεωγραφικό διαμέρισμα αφού προηγήθηκε συζήτηση για κάθε ενότητα –περιοχή. Η κάθε ομάδα συγκέντρωσε στοιχεία αφού ανέτρεξε σε διάφορες πηγές (βιβλιογραφία, βίντεο, cds, φωτογραφίες, μαρτυρίες μέσω συνεντεύξεων).

       Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με πολιτιστικούς φορείς, παρακολούθησαν χορευτικές παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν από πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής μας, επισκέφθηκαν την Δημοτική βιβλιοθήκη Λαμίας για συγκέντρωση υλικού, την αίθουσα της ιματιοθήκης του Λυκείου Ελληνίδων Λαμίας για να δουν τις παραδοσιακές φορεσιές, το 3ο ΚΑΠΗ Λαμίας για συνεντεύξεις και χορό!        

         Έγινε σύνδεση του θέματος με την Φυσική αγωγή (χορός), την αισθητική αγωγή(ζωγραφική φορεσιών), την Γεωγραφία(γεωγραφικές ενότητες), Ιστορία(ιστορική αναδρομή), τη Μουσική(ρυθμοί και μελωδίες),τη Μελέτη περιβάλλοντος(επίδραση του κλίματος και της μορφολογίας του εδάφους στα μουσικοχορευτικά χαρακτηριστικά και την τοπική ενδυμασία).

         Το Πρόγραμμα ξεκίνησε  τον Δεκέμβριο του 2004 και τελείωσε τον Ιούνιο του 2005.

        Η παρουσίαση του προγράμματος, με παράλληλη έκθεση φορεσιών και επίδειξη κεφαλοδεσίματος μαντηλών, προσφοράς του πολιτιστικού συλλόγου Καλυβίων, έγινε την Παρασκευή 10-6-2005  στο σχολείο μας κατά την λήξη του σχολικού έτους.

 

Συντονιστής προγράμματος:               Γεωργαντζάς Κων/νος

Συμμετέχοντες δάσκαλοι τάξεων:       Ζαρονικόλας Κων/νος

                                                           Χρυσανθακοπούλου Δέσποινα