Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Γράφει ο Μάριο  τελειόφοιτος 6ου ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ

 
Στάδιο Α. Η Εγκατάσταση του καλωδίου.
 
. Το πρώτο στάδιο μιας σωστής εγκατάστασης είναι η διερεύνηση της βέλτιστης τοποθεσίας τοποθέτησης του πιάτου. Βέλτιστη τοποθεσία σημαίνει χώρος όπου η δορυφορική κεραία βρίσκεται μακριά από κτίρια, σε ανοιχτό χώρο(ταράτσα) με ανεμπόδιστη οπτική επαφή μεταξύ κεραίας και δορυφόρου. Επίσης πρέπει να λάβετε υπόψη την απόσταση μεταξύ πιάτου-αποκωδικοποιητή. Όσο πιο κοντα βρίσκονται τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες λόγου μήκους του καλωδίου.
 
Αν βρήκατε την τοποθεσία που θα εγκατασταθεί η  κεραία τότε απλά απλώστε το καλώδιο χωρίς ακόμα να το κόψετε σε κανένα σημείο. Στην μία άκρη του καλωδίου, στην πλευρά του αποκωδικοποιητή, μπορείτε να τοποθετήσετε το βίσμα τύπου Twist-On.
 
 
 
Στην άλλη άκρη του καλωδίου μην κάνετε ακόμα τίποτα, ούτε καν να το κόψετε, πριν οριστικοποιηθεί η θέση της κεραίας και η τοποθέτηση της που ακολουθεί στο επόμενο βήμα.
 
Στάδιο Β. Η Εγκατάσταση της δορυφορικής κεραίας.
 
Η εγκατάσταση του δορυφορικού πιάτου πρέπει να γίνει σε σημείο όπου υπάρχει ανοιχτός ορίζοντας προς τον Νότο και λίγο Ανατολικά. Αν υπάρχουν εμπόδια μπροστά σας τότε ίσως να έχετε απώλειες στο σήμα που λαμβάνετε.Απαραίτητα εργαλεία:
 
1. Σταυροκατσάβιδο
2. Γαλλικό κλειδί
3. Τρυπάνι
4. Αρίδα Τσιμέντου
5. Ούπατ πλαστικά .
6. Βίδες
 
 
7 ειδικη μονωση για να καλυψουμε της τρυπες που θα ανοιξουμε στην πλακα για να μην εχουμε προβλημα με υγρασια  και βροχη 
Δορυφορικά Νέα - Εγκαταστάσεις 
 
Τα 3,4,5,6 είναι απαραίτητα μόνο αν δεν έχετε μέρος (π.χ. κάποιο κάγκελο στην ταράτσα) για να στηρίξετε τον ιστό. Αν υπάρχει μέρος για στήριξη τότε είναι απαραίτητα μόνο τα 1,2 και 7.
 
Βήμα 1ο: Συναρμολογήστε την κεραία σύμφωνα με το σχέδιο. Μην σφίξετε μέχρι τέρμα το ?Γ? τ(εκει που μπαινει το LNB) πάνω στον οδηγό του αφού θα πρέπει να το ρυθμίσετε αργότερα.
 
 
Βήμα 2ο: Αν έχετε μέρος για να στηρίξετε τον ιστό τότε μπορείτε να το κάνετε απλά με δυο ?δαγκάνες?. Σφιξτε τον σωλήνά του πιάτου σφιχτά πάνω στο κάγκελο. Είναι σημαντικό να είναι ασφαλισμένο καλά αφού είναι εκτεθειμένο στα φυσικά φαινόμενα (αέρας) που μπορεί να μετακινήσουν ολόκληρη το πιάτο και να χαλάσει η ρύθμιση που θα κάνουμε παρακάτω.
Αν δεν έχετε μέρος να στηρίξετε το ιστό τότε πρέπει πρώτα να στηρίξετε την βάση πάνω στην πλάκα ή στον τοίχο και μετά να βιδώσετε τον ιστό πάνω σε αυτό. Υπάρχουν ακόμα δύο λαμάκια που θα στηρίξουν επιπλέον τον σωλήνα. Στο σχέδιο που βρίσκεται μέσα στο κουτί με το πιάτο υπάρχουν σχέδια για τον τρόπο τοποθέτησης.
 
piatolnb 
Βήμα 3ο: Τοποθετήστε το LNB στην άκρη του ?Γ? με το βίσμα να ?κοιτάει? κάθετα προς τα κάτω.
piatoperipoy
Βήμα 4ο: Δείτε τα πιάτα άλλων σπιτιών και αντιγράψτε την κατεύθυνση του πιάτου στο περίπου. Σε αυτό το σημείο δεν απαιτείται ακρίβεια. Επίσης, η κλίση του πιάτου πρέπει να είναι γύρω στις 45 μοίρες. Ρυθμίστε το και αυτό στο περίπου (υπάρχει και οδηγός μοιρών πάνω στον μεταλλικό σύνδεσμο.
Με τοποθετημένο το πιάτο έφτασε η στιγμή να περιποιηθείτε και το καλώδιο το οποίο είχατε αφήσει μισό. Το καλώδιο πρέπει να φτάνει ακριβώς μέχρι το LNB συν ένα επιπλέον μέτρο για ασφάλεια. Κόψτε το καλώδιο και τοποθετήστε στο άκρο του το Twist-On βίσμα όπως ακριβώς κάνατε και πριν. Δεν χρειάζεται να το συνδέσετε ακόμα γιατί ακολουθεί η επίπονη διαδικασία της ρύθμισης.
 
Στάδιο Γ. Ρύθμιση της κατεύθυνσης του δορυφορικού πιάτου.
 
Φτάσαμε στο πιο επίπονο στάδιο: Το στάδιο της ρύθμισης του δορυφορικού πιάτου. Εδώ απαιτείται τόση ακρίβεια όση για να στοχεύσετε το δεξί παράθυρο ενός σπιτιού που βρίσκεται 36000 χλμ μακριά! Κάθε μοίρα απόκλιση σημαίνει ότι σημαδεύετε ημ1ο Χ 36000Km=628Km μακρύτερα από τον στόχο! 
 
 Οι δορυφόροι που στέλνουν στην Γη το σήμα της Nova είναι οι Hotbird 6, Hotbird 8 και Hotbird 9. Τα δύο στοιχεία που πρέπει να ξέρουμε γι?αυτούς είναι ότι:
 
Οι δορυφόροι αυτή βρίσκονται σε απόσταση 36000 Km (ίσως και λίγο παραπάνω) ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό.
Η θέση τους είναι 13ο East του Γκρινουιτσ.
Τι σημαίνουν αυτά τα δύο στοιχεία:
 
Το ότι βρίσκονται σε απόσταση 36000Km πάνω από τον ισημερινό σημαίνει ότι το δορυφορικό πιάτο πρέπει να έχει κλίση γύρω στις 45ο προς τον ουρανό.
Το ότι βρίσκεται 13ο Ανατολικά του Γκρινουιτσ σημαίνει ότι η κατεύθυνση του πιάτου πρέπει να είναι περίπου 195ο από τον Βορά (με φορά τους δείχτες του ρολογιού) δηλαδή ΝότιαΝοτιοΔυτικά.
Παραπάνω χρησιμοποιήσαμε την λέξη ?περίπου? γιατί κάθε περιοχή της Ελλάδας πρέπει να στοχεύσει διαφορετικά. Το πως θα βρείτε που πρέπει να στοχεύσετε στην δική σας περιοχή υπάρχει αυτό εδώ το εργαλείο.http://www.dishpointer.com/ Εισάγεται την διεύθυνση σας και τον δορυφόρο (Hotbird 6/8/9) και βρείτε ακριβώς που πρέπει να στοχεύσετε. Εγω  χρησιμοποίησα σαν δεδομένο την διεύθυνση αγρινιου 14, καμμινια πειραιας και τους δορυφόρους Hotbird 6/8/9 και μου έβγαλε ότι πρέπει να στοχεύσω 193,4 μοίρες από τον ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΒΟΡΡΑ (αυτόν που δείχνει η πυξίδα) με κλίση προς τον ουρανό 44,5 μοίρες. Για μεγαλύτερη ευκολία πάρτε για σημάδι ένα κτίριο που αναγνωρίσατε στον χάρτη και που απο πάνω του περνάει η πράσινη γραμμή.
 και οι συντεταγμενες  της διευθυνσης του σχολιου 
 
 
Your LocationSatellite DataDish Setup Data 
Latitude: 37.9490°
Longitude: 23.6480°
Name: 13E EUTELSAT HOT BIRD 13A | EUTELSAT HOT BIRD 13B | EUTELSAT HOT BIRD 13C
Distance: 37442km
Elevation:  44.6°
Azimuth (true):  197.0°
Azimuth (magn.):  193.1°
LNB Skew [?]:  13.3° 
Turn clockwise standing behind the dish
 
Σε αυτό το σημείο έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε: Της 193,4 μοίρες δεξιόστροφα από τον Βορρά και της 44,5μοίρες κλίση. Την κλίση μπορούμε εύκολα να την ρυθμίσουμε αφού στον μεταλλικό οδηγό που συγκρατεί το πιάτο υπάρχουν ενδείξεις. Ρυθμίστε το χονδρικά στις 45
μοίρες.
Σημείωση: Για να είναι σωστή η κλίση πρέπει ο σωλήνας στον οποίο έχει τοποθετηθεί το πιάτο να είναι εντελώς κάθετος στο έδαφος ή αν βρίσκεται σε τοίχο να είναι εντελώς οριζόντια.
 
Για την κατεύθυνση τον 193,4 μοιρών πρέπει να χρησιμοποιήσετε πραγματική πυξίδα ή την πυξίδα ενός smartphone ή την μέθοδο με τον χάρτη που αναφέραμε πριν. Για να βρείτε την κατεύθυνση αυτή με την πυξίδα θα πρέπει ο δείκτης (όχι η κόκκινη πλευρά) να δείχνει 193,4 μοίρες  και ταυτόχρονα το LNB της κεραίας να βρίσκεται εντός της νοητής επέκτασης του δείχτη της πυξίδας. Αν δεν μπορείτε να τα καταφέρετε με την πυξίδα δοκιμάστε την χονδρική μέθοδο του χάρτη στοχεύοντας σε κάποιο γνωστό σας κτίριο από το οποίο περνάει η πράσινη γραμμή. Καντε zoom in στον χάρτη και η ακρίβεια θα είναι αρκετά καλή.
 
Στάδιο Δ: Λεπτομερής ρύθμιση.
 
 
Βήμα 1ο: Σε ένα κομμάτι καλώδιο (περίπου 2m.) που σας έχει περισσέψει τοποθετήστε δυο βίσματα Twist-On και συνδέστε το ένα άκρο του στον ακροδέκτη που βρίσκεται πάνω στο πεδιόμετρο και γράφει συνήθως ?to LNB?. Το άλλο άκρο αυτού του καλωδίου συνδέστε το στο LNB.
 
Βήμα 2ο: Συνδέστε την άκρη του καλωδίου που φτάνει στην κεραία με τον άλλο ακροδέκτη του πεδιομέτρου και συνήθως γράφει ?to Rec.?.
 
Βήμα 3ο: Αποσυσκευάστε τον αποκωδικοποιητή, συνδέστε τον στην πρίζα, βάλτε την κάρτα ΜΕ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ που αναφέρεται στις οδηγίες της κάρτας και συνδέστε το καλώδιο της δορυφορικής κεραίας.
 
Βήμα 4ο: Ανοίξτε τον δέκτη.
menu2 Ρύθμιση Nova: Ο απόλυτος οδηγός
 menu1 Ρύθμιση Nova: Ο απόλυτος οδηγός
menu3a Ρύθμιση Nova: Ο απόλυτος οδηγός
menu3 Ρύθμιση Nova: Ο απόλυτος οδηγός
menu4 Ρύθμιση Nova: Ο απόλυτος οδηγός
 
Βήμα 5ο: Με τα πλήκτρα ?Menu?, βελάκια και ?ΟΚ? φτάστε περιηγηθείτε στο menu της Nova. Μενου ?> Ρυθμίσεις ?> Εγκατάσταση (κωδικός 1234) ?> Ανίχνευση Σήματος. Εδώ είναι η οθόνη όπου βλέπετε τις στάθμες του σήματος που λαμβάνετε. Η στάθμη του σήματος και η ακρίβεια του σήματος θα πρέπει να είναι πάνω από 85% για να είναι σχεδόν τέλεια η λήψη. Αυτό θα προσπαθήσετε να κάνετε στα επόμενα βήματα.
 
Βήμα 6ο:παρτε μια μυκρη  τηλεόραση για να παρακολουθείτε τις στάθμες 
 
Βήμα 7ο: Ξεβιδώστε ελαφρώς τις βίδες στην κεραία που είναι υπεύθυνες για την περιστροφή και την κλίση προς τον ουρανό.
 
Κοιταξτε την τηλεόραση για να δείτε που βρίσκονται οι στάθμες. Αν είναι μηδέν τότε ξεκινήστε με αργά να ?σκανάρετε? τον ουρανό με την κεραία. Προσοχή: Οι κινήσεις να είναι ελαφρές και πολύ μικρές γύρω από την περιοχή που στα προηγούμενα βήματα στρέψατε το πιάτο. Όταν δειτε την σταθμη να ανεβαινη ? τότε σταματήστε εκεί.
 
Βήμα 8ο: Σκοπός της ρύθμισης με το πεδιόμετρο είναι να φτάσετε στο κατώτερο επίπεδο του περιστροφικού διακόπτη και η βελόνα να δείχνει τέρμα δεξιά. Αυτό σημαίνει ότι έχετε πετύχει τον δορυφόρο με ακρίβεια μέτρου!
 
 
 
Ξεκινήστε έχοντας το ποτενσιόμετρο στα δεξιά. Αν ο δείκτης είναι τέρμα αριστερά τότε πρέπει να περιστρέψετε τον διακόπτη προς τα αριστερά ώστε ο δείκτης να φτάσει κοντά στο μηδέν.  Όταν γίνει αυτό κινείστε ελαφρώς (πολύ ελαφρώς) το πιάτο προς τα δεξιά ή τα αριστερά, προς τα πάνω ή προς τα κάτω ώστε η βελόνα να φτάσει πάλι στο τέρμα δεξιά. Συνεχίστε την διαδικασία αυτή ώσπου και το ποτενσιόμετρο να βρίσκεται σχεδόν τέρμα, αν όχι στο τέρμα, αριστερά και ταυτόχρονα ο δείκτης να δείχνει τέρμα δεξιά. Λογικά σε αυτό το σημείο οι στάθμες θα δείχνουν αρκετά καλά ποσοστά.