Γράφει ο Μάριο απόφοιτος 6ου ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ ηλεκτρονικός
Σε επίγειες εγκαταστάσεις με οριακό σήμα, ο ενισχυτής ιστού μπορεί να είναι η καλύτερη λύση. Ο ενισχυτής ιστού μπορεί να μην χρειάζεται μονάχα σε αδύναμες λήψεις, αλλά και ως "μικρος κεντρικός ενισχυτής ή διαμοιραστής του ενισχυμένου σήματος. Είναι ένα απο τα βασικότερα εξαρτήματα που πρέπει να έχει ένας τεχνικός.
Επάνω και κάτω βλέπουμε φωτογραφίες ενισχυτών ιστού από διάφορες εταιρείες



ΣΧΕΔΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Ο ενισχυτής ιστού πολλές φορές είναι απαραίτητος σε μια επίγεια εγκατάσταση. να σημειώσουμε ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ο ενισχυτής ιστού τοποθετείται χωρίς να χρειάζεται, είτε από έλλειψη γνώσεων, είτε για λόγους "εντυπωσιασμού" του πελάτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει πρόβλημα, εισάγοντας θόρυβο που προηγουμένως δεν υπήρχε και παραμορφώνοντας το αρχικό σήμα λήψης.
Σε περιοχές εκτός μεγάλεων αστκών κέντρων, χρησιμοποιείται ενισχυτής ιστού για τη λήψη των επίγειων τηλεοπτικών προγραμμάτων παλιά αναλογικών τώρα ψηφιακών. Αυτό οφείλεται στη χαμηλή στάθμη του επίγειου σήματος που λαμβάνει η κεραία, τοπικά σε κάθε περιοχή με αποτέλεσμα να απαιτείται η ενίσχυσή του, ώστε να αποδίδεται καθαρή εικόνα στην τηλεόραση. Ο ενισχυτής ιστού, ονομάζεται έτσι γιατί το ένα μέρος του, (ο ενισχυτής), προσαρμόζεται στον ιστό της κεραίας δηλαδή βρίσκεται πάνω στην κεραία, έχει την ιδιότητα να ενισχύει το ασθενές σήμα που φτάνει στην είσοδό του από την επίγεια κεραία και στη συνέχεια να το εξάγει στην έξοδό του. Όπως φάνηκε και από τις προηγούμενες φωτογραφίες αποτελείται από δύο τμήματα, εκ των οποίων το ένα είναι η μονάδα του ενισχυτή, ενώ το άλλο είναι το τροφοδοτικό του, που τοποθετείται σε εσωτερικό χώρο (συνήθως εντός της οικίας ή στο δώμα της ταράτσας) και απαιτεί μόνιμη τροφοδοσία ρεύματος από το δίκτυο της ΔΕΗ . Τα δύο τμήματα συνδέονται μεταξύ τους, μέσω του ομοαξονικού καλωδίου που χρησιμοποιείται για την μεταφορά του επίγειου τηλεοπτικού σήματος και για δίνει τάση στην μονάδα του ενισχυτή.
ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Ο ρόλος του τροφοδοτικού είναι να δίνει τάση στον ενισχυτή , αλλά και να διαχωρίζει το σήμα στις δύο εξόδους του, ώστε να μπορούν να τροφοδοτηθούν με τηλεοπτικό σήμα δύο τηλεοράσεις.

<<Σχήμα 1 :διάταξη ενισχυτή ιστού.>>
Ο ενισχυτής ιστού σε ρόλο κεντρικού ενισχυτή
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ο ενισχυτής ιστού παίζει το ρόλο ενός μικρού κεντρικού ενισχυτή, τροφοδοτώντας έτσι μια μικρή διάταξη πριζών. Για παράδειγμα, εάν πρέπει να καλύψουμε περισσότερες από δύο τηλεοράσεις ή περισσότερες από δύο μικρές διατάξεις πριζών, μπορούμε σε κάθε μία από τις δύο εξόδους του τροφοδοτικού να συνδέσουμε από ένα splitter (διακλαδωτής) πολύ καλής ποιότητας, ώστε να έχουμε ίδια διανομή του σήματος. Όπως βλέπετε στο σχήμα 1, κάθε μία από τις δύο εξόδους του τροφοδοτικού συνδέεται με την είσοδο των splitters, ενώ σε κάθε έξοδο των splitters συνδέουμε τη γραμμή που θέλουμε να τροφοδοτήσουμε με τηλεοπτικό σήμα. Στην περίπτωση αυτή έχουμε τοποθετήσει τη μονάδα του τροφοδοτικού στο δώμα της ταράτσας, όπου εκεί θα πρέπει να υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Η φυσιολογική απώλεια που προσδίδουν τα splitters δεν θα πρέπει να σας προβληματίσει. Για τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις επιλέγουμε πάντα ενισχυτή με αρκετά υψηλή απολαβή.
Προσθήκη γραμμής τηλεοπτικού σήματος από την ταράτσα
Μία άλλη περίπτωση είναι όταν απαιτείται μία επιπλέον παροχή τηλεοπτικού σήματος, που θα ξεκινάει όμως από την ταράτσα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι δύο τηλεοράσεις που έχουμε στην οικία μας, τροφοδοτούνται κανονικά, αλλά εμείς χρειαζόμαστε τροφοδοσία και για μία τρίτη TV, χωρίς όμως να πάρουμε σήμα από την έξοδο του τροφοδοτικού, αφού κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα περνάει τηλεοπτικό καλώδιο εντός της οικίας μας. Άρα θα πρέπει να πάρουμε γραμμή από την ταράτσα

<<Σχήμα 2 :διάταξη ενισχυτή ιστού για 3 πρίζες >>
Όπως βλέπετε στο σχήμα 2, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να τοποθετήσουμε εντός πλαστικού αδιάβροχου κουτιού ένα splitter 1:2, δηλαδή ένα splitter μίας εισόδου και δύο εξόδων. Όμως το συγκεκριμένο splitter θα πρέπει να έχει μια ιδιαιτερότητα. Θα πρέπει να είναι DC Pass (επιτρεπτή διέλευση συνεχούς τάσεως) μόνο στη μία έξοδό του, κάτι που σημαίνει ότι θα επιτρέπει να περάσει μόνο από τη μία έξοδό του συνεχές ρεύμα και όχι από την άλλη.
Για το σκοπό αυτό συνδέουμε την είσοδο του splitter με την έξοδο του ενισχυτή ιστού. Αντίστοιχα, η έξοδος του splitter που αφήνει το συνεχές ρεύμα να περάσει, συνδέεται με το ομοαξονικό καλώδιο που κατεβαίνει στο τροφοδοτικό. Η άλλη έξοδος συνδέεται με τη νέα παροχή που καταλήγει σε μια τηλεόραση, σε διαφορετικό χώρο. Με αυτόν τον τρόπο τροφοδοτούμε τον ενισχυτή ιστού μέσω της εξόδου DC pass του splitter, αποκλείοντας ταυτόχρονα τη διέλευση της τάσης αυτής στη νέα γραμμή. Έτσι, επιτυγχάνουμε να έχουμε τάση προερχόμενη από το τροφοδοτικό μέχρι τον ενισχυτή, ενώ παράλληλα έχουμε επίγειο σήμα στη νέα τηλεόραση.
Προσοχή, η τοποθέτηση του splitter θα δημιουργήσει μια φυσιολογική απώλεια της τάξης 4-5dΒ στις εξόδους του τροφοδοτικού, κάτι όμως που και σε αυτήν την περίπτωση δεν θα σας προβληματίσει

Το συγκεκριμένο splitter κάνει για χρήση UHF και SAT λόγω της ευρείας περιοχής λειτουργείας συχνοτήτων που αναγράφει στην ετικέτα του 40-2150 Mhz
Κεντρική εγκατάσταση χωρίς παροχή ρεύματος στην ταράτσα
Μια άλλη περίπτωση σε κεντρική εγκατάσταση είναι ο ηλεκτρολόγος να έχει τραβήξει γραμμές για τις τηλεοπτικές πρίζες από την ταράτσα, αλλά να μην έχει προβλέψει παροχή ρεύματος για το τροφοδοτικό. Σε αυτήν την περίπτωση, η τοποθέτηση του τροφοδοτικού εντός οικίας είναι μονόδρομος. Πώς όμως θα τροφοδοτήσουμε με τηλεοπτικό σήμα τις γραμμές μας, ενώ το τροφοδοτικό θα βρίσκεται σε κάποιο δωμάτιο;
Κι εδώ θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία της προηγούμενης εφαρμογής. Ανάλογα με το πόσες καθόδους έχουμε, θα επιλέξουμε το αντίστοιχο splitter. Για παράδειγμα, εάν έχουμε τέσσερις καθόδους, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε splitter μιας εισόδου και τεσσάρων εξόδων (1:4). Φυσικά, μόνο η πρώτη έξοδος θα είναι DC pass.

<<Σχήμα 3>>
Oπως βλέπετε στο σχήμα 3, η είσοδος του splitter δέχεται σήμα από τον ενισχυτή. Η έξοδος του splitter που αφήνει να περάσει το συνεχές ρεύμα, τροφοδοτεί με επίγειο σήμα την κάθοδο, στην οποία θα πρέπει να συνδεθεί το τροφοδοτικό.
Εάν στην άκρη της συγκεκριμένης καθόδου έχουμε τοποθετημένη μια απλή πρίζα τηλεόρασης, την αντικαθιστούμε με μια πρίζα TV/Sat χαμηλών απωλειών κι ας μην έχουμε δορυφορικό σήμα ή δέκτη. Ο λόγος είναι ότι μέσω της πρίζας αυτής θα τροφοδοτήσουμε τον ενισχυτή στην ταράτσα, ενώ παράλληλα δεν θα περάσει συνεχές ρεύμα προς την τηλεόρασή μας. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να συνδέσουμε την έξοδο του τροφοδοτικού στη θέση Sat της πρίζας, ώστε να δώσει συνεχή τάση στον ενισχυτή της ταράτσας, μέσω του DC pass splitter που έχουμε βάλει. Η έξοδος TV της πρίζας συνδέεται κανονικά στην τηλεόρασή μας.
Εάν για κάποιο λόγο στην άκρη της καθόδου δεν μπορεί να τοποθετηθεί πρίζα, τότε χρησιμοποιούμε μίκτη-διαχωριστή TV/Sat, κάτι που έχει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα. Επίσης, αν στην ίδια γραμμή έχουμε παραπάνω από μία πρίζα TV, θα πρέπει να αντικατασταθεί και αυτή με πρίζα TV/Sat ή με πρίζα TV DC pass (δηλαδή με πρίζα TV, που επιτρέπει τη διέλευση DC στην κάθοδο, όχι όμως και προς την τηλεόραση).
Οι υπόλοιπες έξοδοι του splitter συνδέονται κανονικά με τις υπόλοιπες καθόδους, ενώ οι πρίζες που καταλήγουν παραμένουν ως έχουν.
Μην ξεχνάμε πως η τοποθέτηση του splitter επάνω θα δημιουργήσει μεγαλύτερη απώλεια αυτήν τη φορά σε σχέση με την προηγούμενη περίπτωση και ειδικά στις εξόδους του τροφοδοτικού. Αυτό όμως ίσως δεν θα σας απασχολήσει, αφού σε αυτήν τη διάταξη, μπορείτε να μη χρησιμοποιήσετε καθόλου τις εξόδους του τροφοδοτικού.

Στην πρίζα αυτή από τις πιο απλές του εμπορίου παρατηρούμε τη μορφή του ακροδέκτη που ονομάζεται SAT και είναι τύπου F

Splitters σε πλαστική επένδυση

Splitter σε μεταλλική επένδυση και πάντα εσωτερικού χώρου.