Τα τελευταία χρόνια και μετά απο διάφορα συμβάντα πυρκαγιάς σε πολυκατοικίες, έχει καθιερωθεί στις καινούριες κατασκευές να τοποθετείται και σύστημα πυρανίχνευσης στους κοινόχρηστους χώρους.
Οι βασικοί χώροι κατα τους οποίους πρέπει να καλύψουμε και να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σε μία πολυκατοικία, είναι τρείς και είναι οι εξής:
1) ο χώρος του λεβητοστασίου-καυστήρα
2) το μηχανοστάσιο του ασανσέρ
3)ο κλειστός χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων-μοτοσυκλετών
Εκτός από την κάλυψη των χώρων αυτών με ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ καπνού και πυρκαγιάς θα πρέπει να μεριμνήσουμε ανά όροφο να υπάρχει χειροκίνητο μπουτόν αναγγελίας φωτιάς όπως επίσης και σειρήνα. Τα ίδια θα πρέπει να τοποθετηθούν και στον χώρο εισόδου κλιμακοστασίου. Αυτά τα μπουτόν αναγγελίας φωτιάς θα διεγείρουν το σύστημα χειροκίνητα από κάποιον ενοικιαστή ή επισκέπτη ο οποίος εάν αντιληφθεί πυρκαγιά θα το πατήσει έτσι ώστε να λειτουργήσουν οι σειρήνες και να εκκενωθεί το κτίριο.
Επίσης σε κάποιο σημείο συνήθως στον προθάλαμο εισόδου του κλιμακοστασίου τοποθετείται ο κεντρικός πίνακας χειρισμού και συνδέσεων ο οποίος θα πρέπει να είναι τοποθετημένος ψηλά έτσι ώστε να αποφύγουμε είτε κακούς χειρισμούς είτε κατα λάθος χειρισμούς, ο οποίος πίνακας μας θα πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτει και κλειδαριά απομόνωσης τον πλήκτρων, έτσι ώστε να μπορεί να πληκτρολογήσει η να απομονώσει κάποια ομάδα ανιχνευτών μόνο ο διαχειριστής του συστήματος πυρανίχνευσης ο οποίος θα έχει στην κατοχή του το ειδικό κλειδί χειρισμού των πλήκτρων και επίσης θα είναι και άρτια εκπαιδευμένος για την όλη λειτουργία του συστήματος.
Παρακάτω αναφέρουμε τα εξαρτήματα τα οποία απαιτούνται:
1)ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ
ο οποίος πρέπει να είναι επώνυμος καλής ποιότητος και εγκεκκριμένος με iso όπως επίσης να έχει και πιστοποιητικό εγκεκριμένο στην συσκευασία του ότι πληρή τις διεθνής προδιαγραφές πυρανίχνευσης.
2)ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ
οι οποίες πρέπει να έχουν ακριβώς τα χαρακτηριστηκά που προβλέπει ο κεντρικός πίνακας έτσι ώστε να έχουν την σωστή φόρτιση και την σωστή αυτονομία σε περίπτωση διακοπής ρεύματος από την ΔΕΗ. Σαν διεθνή τάση στα συστήματα πυρανίχνευσης έχουν καθιερωθεί τα 24VDC οπότε οι μπαταρίες θα πρέπει να είναι δυο συνδεδεμένες εν σειρά μεταξύ τους.
3) ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΟΡΑΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ
οι οποιοι χρησιμοποιουνται σε χωρους που δεν υπαρχουν καυσαερια και διαρροες καπνου καθε τυπου υπο νορμαλ συνθηκες. Αυτοι οι ανιχνευτες ανιχνευουν καπνο μεσα στο φιλτρο τους και οταν εγκλωβιστει η δεσμη που εχουν μεσα τους απο καπνο και διακοπη, δινουν εντολη στον κεντρικο πινακα και ηχουν οι σειρηνες.
4)ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΘΕΡΜΟΔΙΑΦΟΡΙΚΟΙ
Οπως αναφέρει και η ονομασία τους, ανιχνεύουν την απότομη διαφορά αλλαγής θερμοκρασίας του χώρου. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε χώρους που υπάρχει κάποια μορφή καπνού ή καυσαερίου υπό νορμάλ συνθήκες.
5) ΜΠΟΥΤΟΝ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΣ
χρησιμοποιούνται ανά όροφο έτσι ώστε να δίνει χειροκίνητη διέγερση του συστήματος κάποιος ένοικος εάν αντιληφθεί φωτιά σε κάποιο άλλο χώρο του κτιρίου ή σε κάποιο διαμέρισμα εσωτερικά
6) ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ
πρέπει να έχουν και φάρο για να τραβούν περισσότερο το ενδιαφέρον και να είναι όσο το δυνατόν δυνατότερες έτσι ώστε να ειδοποιήσουν τους ενοίκους ακόμα και με συνθήκες φασαρίας. Καλό είναι να τοποθετούυνται ανά όροφο.
7)ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ
χρησιμοποιουνται για να κοινοποιητε το σημα πυρκαγιας και στον εξω χωρο της πολυκατοικιας. πρεπει να εχουν σιγουρα φλας και σταγανοτητα.
8)ΚΑΛΩΔΙΩΣΕΙΣ
Τις αναφέρουμε τελευταίες διότι πρέπει να τονίσουμε κάποια στοιχεία και κάποια "μυστικά" έτσι ώστε να προστατέυσουμε το σύστημα και την σωστή λειτουργία του. Τα καλώδια πρέπει να είναι πυράντοχα και επιλεγμένα βάσει των διεθνών προδιαγραφών πυρανίχνευσης αλλά και βάσει των προδιαγραφών του κεντρικού πίνακα που θα χρησιμοποιήσουμε. Πρέπει εκτός απο πυράντοχα να είναι και με ανθεκτική μόνωση και η τοποθέτηση της καλωδίωσης να γίνεται χωνευτή στην πολυκατοικία διότι με χωνευτή εγκατάσταση καλωδίωσης σε περίπτωση φωτιάς θα προηγηθεί διέγερση ανιχνευτή και οχι λιώσιμο ή κάψιμο καλωδίων.
ΤΕΛΟΣ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΧΝΙΚΟ-ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΗ
ΠΑΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ
ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΛΩΔΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ
ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΙΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ
ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΗΣΤΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΑ ΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΣΥΝΤΗΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙΣ ΤΟΥ.