Whiteboard...

Βιντεο-μαθήματα...

Βιντεο-μαθήματα για το μάθημα των μαθηματικών της Γ΄ Γυμνασίου...

Είσοδος...

Σαν σήμερα

Έχουμε 6 επισκέπτες συνδεδεμένους
Ακολουθείστε μας...

Facebook   Twitter

Διαχειριστής
Ο Καιρός στη πόλη μας

Ο άρρητος αριθμός π...

Pi

Αρχική Σελίδα

Ανακοίνωση:

Η αναβάθμιση της ιστοσελίδας ολοκληρώθηκε, αυτή η έκδοση σταματά να ενημερώνεται. Παρακαλώ κάντε κλικ εδώ για να μπείτε στη νέα ενημερωμένη και αναβαθμισμένη έκδοση...

3D στυλό γράφει στον αέρα!

Επίκαιρα - Τεχνολογία

Το μολύβι από αλουμίνιο παρουσίασε η εταιρεία Lix με έδρα το Λονδίνο και λειτουργεί στη λογική των εκτυπωτών 3D και συνδέεται σε υπολογιστές μέσω θύρας USB...

Το 3D στυλό...
Νέες διαστάσεις στη γραφή έρχεται να δώσει ένα στυλό που κυριολεκτικά γράφει στον αέρα. Πώς γίνεται αυτό; Θερμαίνει πλαστικό, το οποίο απελευθερώνει σε «κλωστές» ενώ γράφουμε και στη συνέχεια αυτό κρυώνει και στερεοποιείται, δημιουργώντας... θαύματα.

Η χρήση της μήκους 16,3 εκατ., πάχους 1,4 εκατ. και βάρους 34,9γρ. πένας Lix – η οποία εκ πρώτης όψης μοιάζει με ένα κοινό μαρκαδοράκι - σύμφωνα με την εταιρεία είναι πανεύκολη. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να συνδέσει με τη βοήθεια ενός ειδικού καλωδίου το 3D πενάκι με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσω θύρας USB προκειμένου να αντλήσει την απαιτούμενη ενέργεια και να προσθέσει την ειδική «μελάνη» πλαστικού υπό μορφή στερεάς λωρίδας στο πίσω μέρος της συσκευής. Κάθε στικ πλαστικού επιτρέπει τη χρήση της πένας για περίπου δύο λεπτά. Αμέσως μετά απαιτείται η ανατροφοδότησή της.

Στο εσωτερικό του θερμαίνει πλαστικό στους 150 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια το πλαστικό τρέχει από το στόμιο, όπως το μελάνι από τα συμβατικά στυλό, με το πάτημα ενός κουμπιού. Έτσι δημιουργεί σχήματα στον αέρα σε δευτερόλεπτα. Αυτά μάλιστα μπορούμε να τα ενώσουμε, για εντυπωσιακότερα αποτελέσματα.

Περισσότερα...

 

Τ' αυγά...

Διάφορα - Ιστορίες

Κοτοπουλάκι...Εκείνη την εποχή ήταν ένας καπετάνιος με καράβι. Μια φορά έφτασε σ' ένα λιμάνι και πήγε σε μια ταβέρνα για να φάει. Μπαίνει μέσα και ρωτάει τον ταβερνιάρη:

– Έχεις τίποτε φαΐ να φάω;

– Δεν έχω κακόμοιρε! Μου σώθηκαν τα φαγητά. Εδώ δα έχω τρία τέσσερα αυγά τηγανισμένα. Σου κάνουν; να σου τα βάλω να φας;

Δέχτηκε ο καπετάνιος κι έκατσε κι έτρωγε.

Κει που έτρωγε, νά κι έρχεται ένας ναύτης, και του λέει που τραβούσαν τις άγκυρες του καραβιού, γιατί επήρε αέρας!

Παρατάει ο άνθρωπος το φαΐ και τρέχει ίσια στο καράβι του. Μπαίνει μέσα, τραβούν τις άγκυρες πάνω και δεν μπορούν να σιγουρέψουν το καράβι. Βοήθησεν ο Θεός κι ο Άι-Νικόλας και γλίτωσε το καράβι από τη φουρτούνα.

Έκαμε πέντε έξι χρόνια νά 'ρθει πάλι σ' αυτό το λιμάνι.

Άμα ήρθε σ' αυτό το μέρος, ο καπετάνιος ήρθε να πληρώσει τ' αυγά που τα είχε στο νου του. Τα θυμόταν που τα χρωστούσε. Ο ταβερνιάρης του βγάζει λογαριασμό αλογάριαστο.

– Αυτά τ' αυγά, αν τα εκάθιζα στη όρνιθα, θα έβγαζε τέσσερα πουλιά, δυο πετεινούς, δυο όρνιθες.

Τον πάει στο δικαστήριο, γιατί τ' αυγό τ' αυγού, πουλί του πουλιού, του έπαιρνε το καράβι, και το χρέος δεν εγλίτωνε.

Εγύριζε ο άνθρωπος σαν παλαβός, που έχανε το καράβι του για τέσσερα αυγά! Επήγε σε μιαν άλλη ταβέρνα που πήγαιναν όλοι οι γέροι. Μέσα εκεί ήταν ένας ψευτοδικηγόρος. Τον είδε στενοχωρεμένον τον άνθρωπο, έμαθε την υπόθεσή του, πάει κάθεται κοντά του και του λέει:

– Καπετάνιε, βάλε μου μια κούπα κρασί να πιω και μη στενοχωριέσαι. Εγώ θα σου κερδίσω το καράβι αύριο.

Περισσότερα...

 

Τα έθιμα της Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα

Επίκαιρα - Εορταστικά άρθρα

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑH Πρωτομαγιά έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Είναι η πρώτη ημέρα του Μαΐου και η γιορτή της Άνοιξης.
Ο Μάιος, σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά του από τη ρωμαϊκή θεότητα Maia (Μάγια), η οποία ονομάστηκε έτσι από την ελληνική λέξη Μαία που σημαίνει τροφός και μητέρα. Η Μάγια ταυτίστηκε με την Ατλαντίδα νύμφη Μαία, τη μητέρα του Ερμή στον οποίο αφιερώθηκε ο μήνας Μάιος.

Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου, ο οποίος αντιστοιχεί στον αρχαίο μήνα Θαργηλίωνα που γιορταζόταν με τα περίφημα Ανθεοφόρια. Ήταν αφιερωμένος στη θεά της γεωργίας Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη, που τον μήνα αυτόν βγαίνει από τον Άδη κι έρχεται στη γη. Γιορτές γίνονταν και στην αρχαία Ρώμη που τις έλεγαν "ροσύλλια" τις οποίες διατήρησαν και οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες.

Για τη λαϊκή αντίληψη, στο μήνα Μάιο συνυπάρχουν οι ιδιότητες του καλού και του κακού, της αναγέννησης και του θανάτου και συγκεντρώνονται την πρώτη του ημέρα, την Πρωτομαγιά.

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς σηματοδοτεί την τελική νίκη του καλοκαιριού απέναντι στον χειμώνα, την κατίσχυση της ζωής επί του θανάτου και έχει ρίζες που ανάγονται σε προχριστιανικές αγροτικές λατρευτικές τελετές για τη γονιμότητα των αγρών και, κατ' επέκταση, και των ζώων και των ανθρώπων.

Η αρχαιότατη γιορτή της Πρωτομαγιάς συνεχίστηκε στο διάβα των αιώνων με επισημότητα και με διάφορες μορφές και εκδηλώσεις. Μία από τις παλαιότερες γιορτές ήταν τα Ανθεστήρια, η γιορτή των λουλουδιών, η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των Ελλήνων.

Τα Ανθεστήρια, κατά τη διάρκεια των οποίων πομπές με κανηφόρες που έφερναν άνθη βάδιζαν με μεγαλοπρέπεια προς τα ιερά, ιδρύθηκαν πρώτα στην Αθήνα και έπειτα πήραν πανελλήνια μορφή, αφού διαδόθηκαν και σ άλλες πόλεις της Ελλάδος. Σύμφωνα με το μύθο, στα Ανθεστήρια «ανασταινόταν» ο... σκοτωμένος θεός Ευάνθης, επίθετο του Διόνυσου, από το χυμένο αίμα του οποίου φύτρωσε η άμπελος.

Περισσότερα...

 

Μαθήματα αριθμητικής!

Ανέκδοτα - Σχολικά

Στην τάξη!

Περισσότερα...

 

Unicef Greenpeace

Αξιόλογα άρθρα
Διάσημοι μαθηματικοί
NikolausKopernikus.jpg
Για γέλια...
gia-gelia-i-gia-klamata-sxetika-me-ta-kalanta Όσα παιδιά θέλουν να πουν τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα θα πρέπει μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου να κάνουν τα εξής: 1. Να κάνουν έναρξη επαγγέλματος...

Μαθαίνω μαθηματικά με κομικ...

Ψηφιακό σχολείο

Ιστότοπος των Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Βοηθημάτων

EduTV

Ποίηση

«Η ζωή μας»

Εμείς στη ζωή, πολλά

ποτέ δεν είχαμε

Είχαμε όμως αξιοπρέπεια

Τώρα, μας την πήραν και αυτή

Τώρα, πως θα ζήσουμε;

Λύστε το γρίφο...
2010-01-09-15-30-07 Ένας απογραφέας μπαίνει σε ένα σπίτι και ρωτάει την νοικοκυρά πόσοι άνθρωποι μένουν εκεί. Εκείνη του απαντάει πως μένει αυτή µε τις τρεις κόρες της. Ο...
Γνωρίζετε ότι...

Η φράση «Πράσινα Άλογα» σημαίνει τερατολογίες, υπερβολές. Προέρχεται από τη φράση πράσσειν άλογα – όπου πράσσειν το απαρέμφατο του ρήματος πράσσω (= πράττω, κάνω) και άλογα τα χωρίς λογική.

Επίσης κατά την αρχαιότητα, το άλογα χρησιμοποιούνταν για τα ζώα του στρατεύματος, σε αντιδιαστολή με τα έλλογα όντα, τους στρατιώτες. Και επειδή τα ζώα του στρατεύματος ήταν συνήθως ίπποι, οι δύο λέξεις ίπποι και άλογα τελικά ταυτίστηκαν.