ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Το Τμήμα που εμπλεκόταν στη διοργάνωση των έντεκα Ηλεκτρονικών Μαθημάτων Εξαμήνου θεωρήθηκε ως ο κύριος ενδιαφερόμενος. Δεν ήταν απλώς υπεύθυνοι για τη διδασκαλία αυτών των έντεκα μαθημάτων, αλλά σε πολλές περιπτώσεις βοήθησαν και στη δημιουργία τους. Το Τμήμα έδωσε συνεντεύξεις νωρίς στην αξιολογική διαδικασία, προκειμένου να διευκρινιστούν τα ερωτήματα και οι ανησυχίες τους

δ. Οι φοιτητές, ιδιαίτερα εκείνοι που συμμετείχαν στα έντεκα μαθήματα, καθώς και άλλοι, οι οποίοι πιθανόν να έπαιρναν παρόμοια μαθήματα στο μέλλον, θεωρήθηκαν ως σημαντικοί ενδιαφερόμενοι. Οι φοιτητές που τότε είχαν πάρει αυτά τα μαθήματα, κλήθηκαν να διευκρινίσουν τις προσδοκίες τους από τα ηλεκτρονικά μαθήματα και να εκφράσουν τη γνώμη τους σχετικά με την εμπειρία τους, μέσα από ομάδες ενδιαφερομένων και ερωτηματολόγια.

Γουλιέλμος Τέλλος

Ένα δείγμα 50 μαθητών ενός Λυκείου ρωτήθηκαν σχετικά με την αγαπημένη τους ποδοσφαιρική ομάδα . Οι απαντήσεις των μαθητών που καταγράφηκαν  , ήταν :

Ολυμπιακός (Ο) , ΠΑΟΚ (Π) , Τριφυλιακός (Τ) , ΑΕΚ (Α) , Ακρίτες Νευροκοπίου (Ν).

Αναλυτικά οι απαντήσεις φαίνονται στον παρακάτω πίνακα .

Ενσωμάτωση video

Έργο του κάθε εκπαιδευτικού ανάμεσα στ’ άλλα είναι και η αξιολόγηση των μαθητών του σε καθημερινή βάση, η οποία είναι συνήθως περιγραφική. Η αξιολόγηση αυτή αποτελεί μέσο ανατροφοδότησης των μαθητών και είναι προτιμότερη όταν γίνεται με τη μορφή θετικής ενίσχυσης παρά  με τη μορφή της αρνητικής κριτικής και της τιμωρίας.

Η θετική ενίσχυση δεν αποθαρρύνει τους μαθητές αλλά αντίθετα λειτουργεί ως λάκτισμα για τη συνέχιση της μαθησιακής διαδικασίας και τη διεκδίκηση της κατάκτησης της γνώσης από τη μεριά των μαθητών. Μια τέτοια μαθητική στάση καθιστά και τον εκπαιδευτικό αποτελεσματικό.

Αυτοαξιολόγηση

Πριν προβούμε στην διερεύνηση του όρου της αυτοαξιολόγησης στην εκπαίδευση ως τρόπου αξιολόγησης στο πλαίσιο του  μοντέλου της συλλογικής εσωτερικής αξιολόγησης κρίνουμε απαραίτητο να αποσαφηνίσουμε τον όρο «αυτοαξιολόγηση», αυτόν καθ’ αυτόν. Αυτοαξιολόγηση, λοιπόν, είναι η διαδικασία κατά την οποία το ίδιο το άτομο επιχειρεί την αξιολόγηση της προσπάθειας που κατέβαλε και του αποτελέσματος που πέτυχε.

Ο ΝΑΥΑΓΟΣ

 

STRIVIS

Πιο ολοκληρωμένα θα λέγαμε ότι αυτοαξιολόγηση είναι: «η αξιολόγηση ή η κριτική που κάνει το άτομο σε σχέση µε τις ενέργειές του, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες και τις αδυναµίες του, µε σκοπό να βελτιώσει τα αποτελέσματα των ενεργειών του»(Klenowski 1995 στο Καδιανάκη 2008). Όπως καταλαβαίνουμε η αυτοαξιολόγηση μπορεί να στηρίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία, γεγενημένες

Η καλή διδασκαλία

Η καλή διδασκαλία επιδιώκει να προωθήσει τη μάθηση και την ανάπτυξη σε όλους τους μαθητές. Για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις, που δεν είναι άλλες από τα συστατικά εκείνα που διασφαλίζουν ότι και το περιεχόμενο της διδασκαλίας είναι σημαντικό και κατάλληλο για τη συγκεκριμένη ηλικία αλλά και οι διδακτικοί τρόποι ακολουθούν έγκυρες μεθοδολογικές, ψυχολογικές και παιδαγωγικές αρχές. Εύκολα γίνεται κατανοητό ότι οι βασικές αρχές που διέπουν την καλή διδασκαλία αλληλοσχετίζονται, αλληλοσυμπληρώνονται και είναι μεθοδολογικής, ψυχολογικής και ηθικής φύσης

ΣΥΝΟΛΟ ΤΙΜΩΝ

ΥΛΗ_ΟΔΗΓΙΕΣ_ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ_ΛΥΚΕIOY_2017_18

Άρθρο 1 #25-2-18#

Διδασκαλία ονομάζεται αυτό που συµβαίνει µέσα στην κάθε τάξη, στο κάθε σχολείο την ώρα λειτουργίας του και κύριος υπεύθυνος για όλα όσα εκτυλίσσονται στη συγκεκριμένη τάξη είναι ο συγκεκριµένος εκπαιδευτικός.

Όλες οι έρευνες

  1. καταδεικνύουν ότι βασικός παράγοντας
  2. στην αποτελεσματικότητα του σχολείου
  3. είναι ο εκπαιδευτικός και ότι η πρόοδος των μαθητών

εξαρτάται άμεσα από τη λειτουργία της σχολικής  τάξης. Οι Κυριακίδης και συν. (2002) αναφέρουν ότι η  µάθηση και η σχολική επιτυχία των µαθητών  δεν είναι εφικτή χωρίς την καθοδήγηση και τις οδηγίες του αποτελεσµατικού εκπαιδευτικού.

Θα πρέπει εδώ

να διευκρινιστεί ότι, εφόσον η αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας εξαρτάται από το πόσο αποτελεσματικός είναι ο εκπαιδευτικός, οι έννοιες αποτελεσµατική διδασκαλία και αποτελεσµατικός εκπαιδευτικός στην παρούσα εργασία θα μπορούσαμε να πούμε -με κάποια πάντα επιφύλαξη- ότι λειτουργικά σχεδόν ταυτίζονται.

Δηλαδή ένας αποτελεσµατικός εκπαιδευτικός

πραγµατοποιεί αποτελεσµατική διδασκαλία και µια αποτελεσµατική διδασκαλία πραγµατοποιείται από ένα αποτελεσµατικό  εκπαιδευτικό (Καδιανάκη & Ανδρεαδάκης,  2010).