FIND YOUR HEALTH

THE MOST IMPORTANT THING IS LIFE AND PEOPLE'S DESIRE FOR HAPPINESS IS UNTHINKABLE WITHOUT HEALTH

 

ΓΑΛΑ - ΠΟΣΟ ΟΦΕΛΙΜΟ ΕΙΝΑΙ;

Η ελληνική κοινωνία παραδοσιακά διατηρεί ένα μεγάλο σεβασμό στο γάλα και στα παράγωγά του, ως είδος διατροφής.

Το γάλα στο μυαλό όλων μας είναι συνδεδεμένο με την αγνότητα, τη φυσική διατροφή και την υγεία. Παρουσιάζεται σαν μια από τις ιδανικότερες και τελειότερες τροφές, που έχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός. Που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Που είναι πλούσιο σε ασβέστιο και απαραίτητο για την ανάπτυξη και την υγεία των οστών μας.

Αυτά προβάλλονται στις διαφημίσεις και τα διαβάζουμε σε άρθρα για τη διατροφή, σε περιοδικά και σε βιβλία.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν το γάλα είναι τόσο ωφέλιμο για την υγεία μας όσο παρουσιάζεται; Πως είναι δυνατό να είναι υγιείς τόσοι λαοί που δεν πίνουν γάλα; Αναρωτηθήκατε αν η κατανάλωση γάλακτος είναι απαραίτητη για την αποφυγή της οστεοπόρωσης;

Ο Robert M.Kradjan, M.D., κάνοντας μια επισκόπηση σε άρθα που αφορούν το γάλα και έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά αναφέρει ότι κανείς από τους συγγραφείς δεν αναφέρεται στο γάλα ως μια εξαιρετική τροφή που δεν προκαλεί προβλήματα υγείας ή παρενέργειες και κανείς δεν αναφέρει το γάλα ως την τέλεια τροφή.

Στα άρθρα αυτά γίνονται αναφορές για προβλήματα υγείας όπως κολικούς, ερεθισμούς ή και αιμορραγίες του εντέρου, αλλεργικές αντιδράσεις σε βρέφη και παιδιά, καθώς και διάφορες μολύνσεις από μικρόβια και ιούς. Ακόμα ότι στο γάλα μπορεί να βρεθούν καταστρεπτικές για την υγεία ουσίες όπως ορμόνες, εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα.

Ειδικότερα στα παιδιά, η κατανάλωση γάλακτος συνδέεται με αλλεργίες, ωτίτιδες, αμυγδαλίτιδες, άσθμα, νυκτερινή ενούρηση, κολικούς και νεανικό διαβήτη. Στους ενήλικους συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αρθρίτιδας, αλλεργιών, φλεγμονών των ιγμόρειων και καρκίνου.

Γιατί όμως ο μέσος καταναλωτής δεν είναι ενημερωμένος για τις τόσες έρευνες που δείχνουν πως το γάλα μπορεί να προκαλέσει τόσα πολλά προβλήματα υγείας και γιατί συνεχίζεται η εκτεταμένη διαφήμιση και παραπληροφόρηση που το παρουσιάζει σαν μια από τις καλύτερες τροφές;

 

Γάλα και παιδιά

Όλοι είμαστε πεπεισμένοι ότι το γάλα αποτελεί την πιο σημαντική τροφή για την υγεία των παιδιών. Όμως η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική.

Η πραγματικότητα είναι πως τα βρέφη που καταναλώνουν αγελαδινό γάλα έχουν 14 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από επιπλοκές διάρροιας και 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από πνευμονία σε σχέση με τα βρέφη που πίνουν μητρικό γάλα. Άλλος ένας παράγοντας που έχει συνδεθεί με το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των βρεφών είναι η δυσανεξία και η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα.

Σύμφωνα με την American Academy of Allergy, Asthma and Immunology, το γάλα αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη αλλεργιογόνο τροφή για τα παιδιά.

Μια συχνή εκδήλωση αλλεργίας στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η αυξημένη έκκριση βλέννας που οδηγεί σε βήχα, βρογχίτιδα, άσθμα, πνευμονία και μολύνσεις των αυτιών. Τα συμπτώματα αυτά περνούν μόλις διακοπεί ή περιοριστεί η κατανάλωση γάλακτος.

Το γάλα μπορεί να προξενήσει στα παιδιά και χρόνια δυσκοιλιότητα.

Η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στα παιδιά έχει συσχετισθεί με την έλλειψη σιδήρου και την αναιμία. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι τροφές φτωχές σε σίδηρο και γιατί όταν καταναλώνονται μαζί με τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, εμποδίζουν την πρόσληψή του από τον οργανισμό. Ο άλλος λόγος είναι γιατί λόγω αντιδράσεων των κυττάρων του εντέρου στις πρωτεΐνες του γάλακτος, προκαλούνται μικρές αιμορραγίες στο επιθήλιο του εντέρου, με αποτέλεσμα απώλεια αίματος.

Μια ακόμα αντίδραση στο γάλα είναι η εκδήλωση νεανικού διαβήτη. Σε μελέτη που έγινε σε παιδιά και δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care to 1997, οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος πριν από την ηλικία των 8 ετών αποτελεί ένα παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση νεανικού διαβήτη.

Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine το 1992 αναφέρεται ότι ‘ασθενείς με νεανικό διαβήτη παράγουν αντισώματα απέναντι στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος'.

 

Γάλα και οστεοπόρωση

Οι πιο πολλές γυναίκες τρομοκρατούνται στην ιδέα να μην πίνουν γάλα, γιατί πιστεύουν ότι η αποφυγή του μελλοντικά θα τους προκαλέσει οστεοπόρωση. Είναι όμως έτσι; Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για έναν ακόμα επιστημονικό μύθο.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition το 2001 έδειξε πως η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών σχετίζεται με την αυξημένη απώλεια οστικής μάζας. Και το γάλα είναι μια τροφή με ζωικές πρωτεΐνες. Οι γυναίκες που καταναλώνουν υψηλότερα ποσοστά ζωικής πρωτεΐνης έχουν 4 φορές υψηλότερα ποσοστά απώλειας οστών και κατάγματος του ισχίου .

Η οστεοπόρωση δεν συνδέεται με το ποσό του ασβεστίου που εισάγεται στον οργανισμό, αλλά από το ρυθμό που το ασβέστιο χάνεται από τον οργανισμό. Αν μια γυναίκα θέλει πραγματικά να προστατευτεί από την οστεοπόρωση με τη λήψη ασβεστίου, θα πρέπει να αποφεύγει το γάλα και να στραφεί στην κατανάλωση φυτικών τροφών που περιέχουν ασβέστιο. Το ασβέστιο που περιέχεται στα πράσινα λαχανικά απορροφάται καλύτερα απ' ότι το ασβέστιο που υπάρχει στο γάλα.

 

Γάλα και καρδιαγγειακά προβλήματα

Η πιθανότητα να παρουσιάσει κάποιος πρόβλημα υγείας που να έχει σχέση με το καρδιαγγειακό σύστημα είναι υψηλή. Τι πρέπει να κάνει για να προστατευτεί; Έχουν ακουστεί πολλά σχετικά με τη διατροφή, τη σωματική άσκηση κ.λ.π.

Νεώτερες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση γάλακτος, ακόμα και του άπαχου, αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες διατροφής που σχετίζονται με την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σε μια μελέτη που έγινε σε 24 χώρες για τους παράγοντες που συμβάλουν στην πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων και δημοσιεύτηκε στο Medical Hypothesis το 1981, οι μελετητές αποφάνθηκαν ότι «το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα συντελούν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ η ζάχαρη, οι ζωικές πρωτεΐνες και τα ζωικά λίπη έρχονται σε δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα».

Σε άλλη μελέτη που έγινε σε 40 χώρες και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας το 1993, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «το γάλα και πολλά συστατικά του γάλακτος σχετίζονται θετικά με θανάτους από στεφανιαία νόσο».

Σε μια μελέτη επίσης που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cardiology το 1994, οι ερευνητές μελέτησαν επτά χώρες με υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και διαπίστωσαν ότι οι θάνατοι από καρδιαγγειακά αυξάνονταν, όσο αυξανόταν η κατανάλωση γάλακτος.

Υπάρχουν πολλές άλλες ανάλογες έρευνες που καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα.

Γιατί όμως το γάλα ευθύνεται για την πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων;

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν υψηλά ποσοστά ενός αμινοξέος, της μεθειονίνης, που μετατρέπεται σε ομοκυστεΐνη. Η ομοκυστεΐνη, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων και η αύξησή της στο αίμα έχει συσχετιστεί με την πρόκληση στα τοιχώματα των αρτηριών αρχικών βλαβών, που οδηγούν στη δημιουργία αρτηριοσκλήρωσης και την πυροδότηση της όλης διαδικασίας καρδιαγγειακών παθήσεων.

 

Γάλα και δυσανεξία γαλακτόζης

Το γάλα είναι μια τροφή που παράγεται από θηλαστικά ζώα για να τρέφουν τα μικρά τους, μέχρι να μπορούν να φάνε κανονική τροφή. Για την πέψη του απαιτούνται μια σειρά από ένζυμα, που η φύση έχει φροντίσει να υπάρχουν στα νεογνά και στα μικρά των θηλαστικών ζώων. Ο άνθρωπος για μια ακόμα φορά, παραβιάζει τη φύση και συνεχίζει να το καταναλώνει για όλη του τη ζωή. Βιολογικά όμως δεν είναι κατασκευασμένος για να κάνει κάτι τέτοιο.

Για την πέψη του γάλακτος είναι απαραίτητο ένα ένζυμο, η λακτάση , που διασπά ένα από τα βασικά σάκχαρα που υπάρχουν στο γάλα, τη γαλακτόζη. Η ικανότητα να παράγει ο οργανισμός το ένζυμο αυτό χάνεται με την ενηλικίωση, σε διαφορετικό βαθμό για κάθε άνθρωπο.

 

Δείτε επίσης:

www.notmilk.com

www.nomilk.com