ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ    

ΕΠΙΜΟΡΦΟΥΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ :

     ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΠΑΡΟΥ ,  ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΡΑΠΤΗ , ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΟΥΤΣΑΝΤΩΝΗ

    ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ

 

      1.ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ

       2.ΤΑΞΗ: ΣΤ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

      3.Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές

       Φυσική, Μαθηματικά, Εικαστικά

       4.ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το θέμα είναι συμβατό με το αναλυτικό πρόγραμμα  Φυσικής της ΣΤ τάξης αφού εξετάζεται στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου με τίτλο   «ενέργεια» σελ. 20-47

  5.Γνώσεις και πρότερες ιδέες των μαθητών.

Μέσα από τη συζήτηση με τους μαθητές μας εντοπίζουμε γνώσεις και ιδέες των μαθητών για την ενέργεια,  τις μορφές της και τις πηγές ενέργειας. Ταυτόχρονα δίνουμε φύλλα εργασίας (πολλαπλής επιλογής,  σωστό- λάθος, αντιστοίχισης κ.ά) για να διακρίνουμε πως αντιλαμβάνονται την ενέργεια.

 6. Σκοπός και Στόχοι (γνωστικοι, δεξιοτήτων,  στάσεων,  σε σχέση με ΤΠΕ)

Ως προς το γνωστικό μέρος οι μαθητές:

Ως προς τη διαδικασία μάθησης

·         Να εκφράζονται με επιχειρήματα και να τεκμηριώνουν τις απόψεις τους.

·         Να αναπτύξουν δεξιότητες ομαδικής και συνεργατικής εργασίας

·         Να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους με νέους όρους.

      

 Σε σχέση με ΤΠΕ

 

7. Κατηγορία λογισμικού-συνδυασμός κατηγοριών λογισμικού

 Λογισμικό δημιουργικότητας και έκφρασης: Revelation  Natural  Art,  

Λογισμικό αξιολόγησης: Hot  Potatoes,  

Λογισμικό εννοιολογικής χαρτογράφησης: Inspiration

Λογισμικό πλοήγησης και αναζήτησης πληροφοριών στο διαδίκτυο,  internet explorer,  και μηχανή αναζήτησης (Google)

Λογιστικό φύλλο:  excel,

Λογισμικό : Φυσικά Ε και ΣΤ  Δημοτικού (siem)

Λογισμικά: προσομοιώσεις phet (http://phet.colorado.edu), 

Λογισμικά :  Εφαρμογή διαδικτύου από you tube

 Revelation  Natural  Art

Είναι  ένα ανοιχτού τύπου λογισμικό,ένα εργαλείο γραφικών γενικής χρήσης με δυνατότητες  σχεδιασμού,  δημιουργικής  γραφής,  σύνθεση πρωτότυπων ιστοριών και παραγωγής κινούμενων σχεδίων και καλλιεργεί τη δημιουργική έκφραση και τον οπτικό αλφαβητισμό,  στα πλαίσια της οπτικής και της συναισθηματικής εκπαίδευσης.

Hot  Potatoes

Είναι ένα εργαλείο που  χρησιμοποιείται για πρακτική - εξάσκηση και αξιολόγηση, με πολλές δυνατότητες για τη δημιουργία αλληλεπιδραστικών τεστ πολλαπλών ερωτήσεων, σταυρόλεξα,  αντιστοίχησης, ταξινόμησης  και συμπλήρωσης κενών. Τα παιδιά με ευχάριστο  και διασκεδαστικό τρόπο θα συνδυάσουν τις γνώσεις τους και θα βοηθήσει τη δασκάλα να διαπιστώσει εάν οι στόχοι που τέθηκαν στην αρχή της ενότητας επιτεύχθηκαν .

 

 inspiration.

 

Το λογισμικό της εννοιολογικής χαρτογράφησης inspiration.

Βοηθάει στην ενεργητική και αποτελεσματική μάθηση,  είναι εργαλείο δημιουργικής σκέψης,  ανάπτυξης και καλλιέργειας κριτικής σκέψης,  εργαλείο μεταγνώσης-βοηθά τους εκπαιδευόμενους με το «να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν», -ενισχύει την ομαδοσυνεργατική μάθηση.

 

 

Kidspiration

Είναι ένα εποικοδομητικό εργαλείο και αξιοποιεί τις πρότερες γνώσεις των μαθητών και τις έννοιες. Είναι ένα πολυμεσικό και υπερμεσικό μέσο,  κάνει συσχετισμούς και  συγκρίσεις,  δημιουργεί εννοιολογικούς χάρτες (νοητικά μοντέλα )και μοντελοποιήσεις . Βασίζεται στη θεωρία της δραστηριότητας στην οποία οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά σε δημιουργικές δραστηριότητες.

 Οι μαθητές οργανώνουν  καλύτερα τη σκέψη τους και η μάθηση γίνεται ενεργητική και αποτελεσματική. Είναι εργαλείο δημιουργικής σκέψης,  το μυαλό είναι ελεύθερο να συλλάβει ιδέες,  οξύνονται οι δεξιότητες εξαγωγής συμπερασμάτων και έτσι καλλιεργείται η κριτική σκέψη. Είναι εργαλείο μεταγνώσης. Με τους εννοιολογικούς χάρτες τα παιδιά μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν και αποκτούν επίγνωση των διαδικασιών μάθησης. Ενισχύει την ομαδοσυνεργατική  μάθηση γιατί κατά τη δημιουργία ενός χάρτη από μια ομάδα παιδιών γίνεται διαπραγμάτευση εννοιών και  ιδεών.

Λογισμικό πλοήγησης

  Το λογισμικό πλοήγησης του παγκόσμιου ιστού internet explorer  με το οποίο θα μπουν αρχικά  σε μια μηχανή αναζήτησης  π.χ.google και μέσω αυτής σε προτεινόμενους διαδικτυακούς τόπους με πληροφοριακό υλικό (κείμενα,  εικόνες φωτογραφίες, βίντεο)σχετικά με την ενέργεια.

Λογισμικό excel

Είναι λογισμικό για υπολογιστικά φύλλα, για επεξεργασία, αναπαράσταση και επικοινωνία αριθμητικών δεδομένων. Οι μαθητές μπορούν να εφαρμόζουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες με λογισμικό λογιστικό φύλλο στο πλαίσιο των μαθηματικών, της Μελέτης Περιβάλλοντος και των Φυσικών Επιστημών(ως εργαλείο αναπαράστασης και μοντελοποίησης δεδομένων)

 

Διάρκεια (10 ώρες)

Οργάνωση τάξης ( Ομάδες εργασίας 2-3 μαθητών) για την καλύτερη συνεργασία,  ανταλλαγή ρόλων,  επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.

 Υλικοτεχνική  υποδομή: Απαιτείται ο κατάλληλος αριθμός Η/Υ για κάθε ομάδα μαθητών. Η αίθουσα έχει 10 υπολογιστές. Χρησιμοποιούμε και  φορητούς όταν χρειάζεται. Επιπροσθέτως θα χρησιμοποιηθούν βιντεοπροβολέας,  εκτυπωτής,  DVD player και τηλεόραση.

Περιγραφή και αιτιολόγηση του σεναρίου:

Μεθοδολογική προσέγγιση

Ενεργητική συμμετοχή

Η μάθηση για να είναι αποτελεσματική πρέπει να στηρίζεται στην προσωπική και ενεργητική συμμετοχή του μαθητή,  καθώς και την ανακάλυψη και ερμηνεία των φυσικών εννοιών και φαινομένων. Ο δάσκαλος πρέπει να δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε οι μαθητές να συμμετέχουν και να διαμορφώνουν  σε συνεργασία και με τον εκπαιδευτικό τις ιδέες για την ερμηνεία των φυσικών φαινομένων. Τα φύλλα εργασίας διασφαλίζουν τη μη παθητική περιήγηση στις σελίδες ενός δικτυακού τόπου,  αλλά την ενεργητική-ανακαλυπτική αναζήτηση πληροφοριών.

Εργασία σε ομάδες

Κύριο χαρακτηριστικό της εποικοδομητικής προσέγγισης στη διδασκαλία των φυσικών επιστημών είναι η εργασία σε ομάδες. Όταν συνεργάζονται στα πλαίσια μιας ολιγομελούς ανομοιογενούς ομάδας αισθάνονται πιο ενεργά και υπεύθυνα επιτυγχάνεται αυξημένη αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών,  υιοθετούν θετική στάση απέναντι στις φυσικές επιστήμες, ενισχύεται η ανακαλυπτική μάθηση και η συνεργασία των ομάδων.

Η συζήτηση και ο ρόλος του δασκάλου

Με τη συζήτηση ο μαθητής διαπιστώνει και ανακαλύπτει τις δικές του απόψεις και δευτερευόντως πείθει την ομάδα του. Η σύγκριση εμπειριών,  η ανταλλαγή απόψεων διευκολύνει την <<εννοιολογική αλλαγή>>.Μάθηση είναι ότι συμβαίνει στην τάξη και όχι η παρουσίαση της αλήθειας από την αυθεντία του δασκάλου. Ο δάσκαλος έχει το ρόλο του καθοδηγητή, του συντονιστή και του συνεργάτη

 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Η πορεία της διδασκαλίας και η επιλογή του λογισμικού στηρίχθηκαν στο συνδυασμό των σύγχρονων θεωριών μάθησης.

 Το λογισμικό πρέπει να αποτελεί ένα συμβουλευτικό εργαλείο ενταγμένο σε ένα διδακτικό μοντέλο εποικοδόμησης της γνώσης.

Το θεωρικό πλαίσιο στηρίζεται στην αρχή του Vygotsky όπου ο μαθητής  έχει ένα πυρήνα γνώσεων που χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων. Γύρω από αυτό τον πυρήνα τοποθετείται η ΖΕΑ(Ζώνη Επικείμενης Ανάπτυξης) η οποία μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες μόνο όταν συνεπικουρείται από άλλους.

 Το σενάριο στηρίχθηκε στις αρχές του εποικοδομισμού, της ανακαλυπτικής μάθησης  και της καθοδηγούμενης ανακάλυψης .

 

Η πορεία των δραστηριοτήτων ακολουθεί τη φθίνουσα καθοδήγηση σε μια μορφή κατευθυνόμενης διδασκαλίας

 

 Στην αρχή της θεωρίας της δραστηριότητας όπου βασικό στοιχείο της αποτελεί η προσδοκία – κίνητρο των εμπλεκομένων να τροποποιήσουν μια κατάσταση μέσω δραστηριοτήτων που οι ίδιοι επιλέγουν να υλοποιήσουν

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Οι μαθητές είναι χωρισμένοι σε ομάδες 2-3 ατόμων

Η αφορμή για το ξεκίνημα του μαθήματος μπορεί να γίνει είτε από τους ίδιους τους μαθητές είτε από τον εκπαιδευτικό της τάξης.

Δραστηριότητα 1

 Λογισμικό πλοήγησης και αναζήτησης πληροφοριών στο διαδίκτυο,  internet explorer,  και μηχανή αναζήτησης (Google)

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ INTERNET

Κάντε την έρευνά σας στους επιλεγμένους δικτυακούς τόπους και απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήστε ένα νέο αρχείο στον Επεξεργαστή κειμένου με όνομα Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αποθηκεύστε το στον φάκελο της ομάδας σας.

1. Ποιες είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και γιατί ονομάζονται έτσι;  
    http://www.energolab.gr

2. Γράψτε λίγα λόγια για κάθε μορφή ενέργειας.
    http://spirit16.blogspot.com/2008/10/k.html
3. Ποιές είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις χρήσης μη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
    http://www.crete-region.gr/greek/energy/feedu/reac6.html
4. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
    http://el.wikipedia.org/wiki/Ήπιες_μορφές_ενέργειας

5. Διαβάστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ΑΠΕ που βρήκατε στην προηγούμενη ερώτηση.

Ποιες  μορφές ενέργειας κρίνεται ότι είναι καλύτερες για τη χώρα μας; Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ή οι μη Ανανεώσιμες;

 Δικαιολογήστε την απάντησή σας

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δραστηριότητα 2

Εφαρμογή διαδικτύου από you tube

Οι μαθητές θα παρακολουθήσουν  video για την ενέργεια .

http://www.edutv.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=383&Itemid=104

Θα ακολουθήσει συζήτηση και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δραστηριότητα 3

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3

Ανοίξτε τον υπολογιστή  και πατήστε εδώ.

______________________________________

 

Πατήστε εδώ.

______________________________________

Κάντε κλικ μέσα στην παραπάνω εικόνα

______________________________________

 

 

Δραστηριότητα 4

 Προσομοιώσεις από phet.cοlorado.edu

 

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4

 1. Ανοίξτε τον υπολογιστή και κάντε κλικ εδώ

   Τι παρατηρείτε στην εφαρμογή;

____________________________________________________________________________________________________________________________

   Επιλέξτε στην ταχύτητα προσομοίωσης πόσο γρήγορα θέλετε να κινείται ο αναβάτης.

    Πατήστε την ένδειξη Ραβδόγραμμα.

     Τι παρατηρείτε;

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Όταν η κινητική ενέργεια βρίσκεται στο μηδέν, η δυναμική πού βρίσκεται;

 Επιλέξτε στη ένδειξη Τοποθεσία διαδοχικά Διάστημα, Σελήνη, Γη και Δίας

Τι παρατηρείτε;

 Πόση είναι η βαρύτητα στο Διάστημα, στη Σελήνη, στη Γη και στο Δία;

____________________________________________________________________________________________________________________________

 Δραστηριότητα  5 : excel

Οι μαθητές θα δημιουργήσουν γράφημα με τις πηγές ενέργειας πού χρησιμοποιούμε περισσότερο και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις.

 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5

Σύμφωνα με τον Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε (Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) τον Οκτώβριο του 2008 είχαμε τα εξής ποσοστά σχετικά με την μηνιαία Σύμφωνα με τον Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε (Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) τον Οκτώβριο του 2008 είχαμε τα εξής ποσοστά σχετικά με την μηνιαία παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ:

Φτιάξτε  μια γραφική παράσταση - πίτα στο Excel με τα στοιχεία αυτά.

 

Τι παρατηρείται σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;

____________________________________________________________________________________________________________________________

Ποιον φυσικό ορυκτό πλούτο εκμεταλλευόμαστε περισσότερο;

____________________________________________________________________________________________________________________________

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να μην εξαντληθούν τα αποθέματα του λιγνίτη;

______________________________________________________________

 

Δραστηριότητα 6:   hot potatoes

 Αντιστοίχιση ηλεκτρονικά  σε άσκηση ανανεώσιμων και μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δραστηριότητα 7:   inspiration

Οι μαθητές θα συμπληρώσουν ημιδομημένο εννοιολογικό χάρτη για την εξοικονόμηση ενέργειας.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ανοίξτε το βιβλίο του Μαθητή στο μάθημα «Οικονομία Ενέργειας» και μελετήστε κείμενα που βοηθούν στην ανακάλυψη του τρόπου εξοικονόμησης της ενέργειας.

Ξαναθυμηθείτε όσα συζητήθηκαν κατά την συμπλήρωση του Τετραδίου Εργασιών για τους τρόπους με τους οποίους ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμησή της και συμπληρώστε τον ημιδομημένο εννοιολογικό χάρτη.

Εντοπίστε ποιο τρόπο οικολογικής συμπεριφοράς θα υιοθετήσετε στην πόλη, στο σχολείο και στο σπίτι.

Ένας τρόπος οικολογικής συμπεριφοράς στην πόλη είναι π.χ να χρησιμοποιείτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επίσης ποιες μορφές δράσης πρέπει να ληφθούν συλλογικά ώστε να γίνει οικονομία ενέργειας και να προστατεύσουμε το περιβάλλον

 

Δραστηριότητα 8 :  inspiration

Οι μαθητές θα συμπληρώσουν  εννοιολογικό χάρτη για τις πηγές ενέργειας.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 8

Εντοπίστε τις κατηγορίες των πηγών ενέργειας στο παρακάτω κείμενο, αφού πρώτα διαβάσετε το βιβλίο του μαθητή στη σελίδα 14-15  και παρατηρήσετε τις εικόνες, καταγράψτε τες και οργανώστε τες σε εννοιολογικό χάρτη.

Μη ανανεώσιμοι πόροι είναι αυτοί που υπάρχουν διαθέσιμοι σε ένα σταθερό ποσό στο φλοιό της γης όπως π.χ οι φυσικοί ορυκτοί πόροι. Μπορεί να εξαντληθούν είτε επειδή δεν αντικαθίστανται μέσω φυσικών διεργασιών είτε επειδή ανανεώνονται με πιο αργό ρυθμό από αυτόν που χρησιμοποιούνται. Στους φυσικούς ορυκτούς πόρους ανήκουν ενεργειακοί πόροι, όπως το πετρέλαιο, οι γαιάνθρακες, το φυσικό αέριο και  μη ενεργειακοί όπως τα μέταλλα και τα αμέταλλα.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες προέρχονται από φυσικές διαδικασίες (άνεμος, κίνηση του νερού, θερμότητα της γης), δεν απαιτούν ιδιαίτερες παρεμβάσεις για την εκμετάλλευσή τους, σχετίζονται με ανανεώσιμους πόρους (φως του ήλιου, άνεμος) και είναι καθαρές, φιλικές για το περιβάλλον, καθώς δεν αποδεσμεύουν βλαβερά αέρια στην ατμόσφαιρα. Mε τις  ανεμογεννήτριες  εκμεταλλευόμαστε τον άνεμο και παράγουμε αιολική ενέργεια ενώ με την ηλιακή ενέργεια αξιοποιούμε τη θερμότητα του ήλιου. Στην υδραυλική ενέργεια χρησιμοποιείται η ενέργεια του κινούμενου νερού ή του νερού που ρέει από ψηλότερες σε χαμηλότερες περιοχές, όμως δεν ανήκει στις ήπιες, γιατί έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ακόμα στη γεωθερμική ενέργεια αξιοποιείται η θερμότητα που παράγεται από τα πετρώματα της γης ενώ η ενέργεια από βιομάζα προέρχεται από οργανικά υλικά. Η ενέργεια από παλίρροιες και κύματα χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρισμού και εκμεταλλεύεται τις τεράστιες ποσότητες ηλιακής ενέργειας που απορροφά η θαλάσσια επιφάνεια. Για μια αειφόρο ανάπτυξη επιβάλλεται η αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.   

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Δραστηριότητα 9:  με το λογισμικό φυσικά Ε και ΣΤ δημοτικού ( siem)

 

Μπες στο λογισμικό ΣΤ Δημοτικού επέλεξε την ενέργεια και διάλεξε τις κατηγορίες κατά σειρά:  κρυπτόλεξο, αντιστοίχιση και σταυρόλεξο.

 

 

 

 

 

 

Δραστηριότητα:  10  Revelation  Natural  Art

Οι μαθητές φτιάχνουν  αφίσα για να ευαισθητοποιήσουν τους συμμαθητές για τη σημασία της λογικής  χρήσης της ενέργειας.

 

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 10

Δημιουργία Αφίσας

Ανοίξτε από την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή, με διπλό αριστερό κλικ του

ποντικιού το εικονίδιο Revelation Natural Art

Σε λίγο θα ανοίξει η κεντρική σελίδα του λογισμικού Revelation Natural Art

Χρησιμοποιήστε  τις στάμπες και τα εργαλεία ζωγραφικής και φτιάξτε μία αφίσα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η αξιολόγηση περιλαμβάνει:

Την διαμορφωτική αξιολόγηση που αφορά την εξέλιξη του σεναρίου στην τάξη. Η διαμορφωτική αξιολόγηση θα γίνεται  σε όλη τη διάρκεια της διδασκαλίας και θα αφορά τη ροή του σεναρίου, το βαθμό που ανταποκρίνονται οι μαθητές στα φύλλα εργασίας για λόγους ανατροφοδότησης και βελτίωσης.

Την τελική αξιολόγηση που συνδέεται άμεσα με την υλοποίηση ή όχι των στόχων που έχουν τεθεί και όσον αφορά το γνωστικό αντικείμενο περιλαμβάνουν: την έννοια της ενέργειας,  το διαχωρισμό των μορφών και πηγών ενέργειας και τη σημασία για τη ζωή  και το περιβάλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όσον αφορά τις ΤΠΕ: Οι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο και μέσα από αντίστοιχους δικτυακούς τόπους θα αντλήσουν πληροφορίες για την ενέργεια. 

θα αξιοποιήσουν τις διαδικτυακές εφαρμογές για την οργάνωση,  ανάλυση και παρουσίαση δεδομένων.

Θα εξοικειωθούν με το ενεργητικό και διερευνητικό μοντέλο μάθησης,  θα αποκτήσουν δεξιότητες συνεργατικής μάθησης και θα χρησιμοποιήσουν τις Τ.Π.Ε. ως εργαλεία και πηγές μάθησης.

 

Όσον αφορά τη συνεργατικότητα:

Θα αναπτύξουν δεξιότητες ομαδικής και συνεργατικής εργασίας

 

   Όσον αφορά το σενάριο: Θα εκτιμηθούν τυχόν προβλήματα που   θα     παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του σεναρίου και θα διορθωθούν σε επόμενα σενάρια.

 

 

 

 

 

 

Βιβλιογραφία

Επιμορφωτικό υλικό για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Π.Ε 70 στα κέντρα στήριξης επιμόρφωσης τεύχος 1: Γενικό Μέρος β έκδοση.

Επιμορφωτικό υλικό για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Π.Ε 70 στα κέντρα στήριξης επιμόρφωσης τεύχος 2 α : Ειδικό Μέρος β έκδοση.

Βιβλίο του δασκάλου: Φυσικά ΣΤ΄ Δημοτικού

   Βιβλίο μαθητή: Φυσικά ΣΤ΄ Δημοτικού

 Οδηγίες για τον δάσκαλο που περιέχονται στο Λογισμικό Ε΄ και ΣΤ΄ του Π.Ι.

  Δικτυογραφία

  Pafou.weebly.com

  www.phet.colorado.edu

   http://blogs.sch.gr/gregory/gcombris/

   http://www.e-matter.gr/

  http://users.sch.gr/nikbalki/