Ρολόι

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Αρχική σελίδα Δραστηριότητες Εκπαιδευτικές ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ 7ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΟΔΟΥ

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ 7ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΟΔΟΥ

Η Λέσχη Ανάγνωσης του Σχολείου μας λειτουργεί στο χώρο της Σχολικής Βιβλιοθήκης με τρόπο αρκετά ευέλικτο. Στη λέσχη συμμετέχουν παιδιά από όλες τις τάξεις, προαιρετικά με κοινό στοιχείο την αγάπη για τη Λογοτεχνία.
Κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας της, ασχοληθήκαμε με την έννοια του Ξένου, την οποία αναζητήσαμε μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες, που σχετίζονταν με την ιστορία του ονόματος μας, το οικογενειακό μας δέντρο, την ιδιαίτερη πατρίδα, τη δική μας και των γονιών μας. Και διαπιστώσαμε ότι με κάποιο τρόπο και σε κάποιο διάστημα της ζωής μας, όλοι είμαστε ή νιώθουμε Ξένοι.


Στη συνέχεια αποφασίσαμε να υπάρχει ένα βιβλίο το οποίο θα αποτελεί αντικείμενο ανάγνωσης σε κάθε συνάντηση, ενώ παράλληλα ο καθένας από μας διάλεγε ένα βιβλίο από τα προτεινόμενα για να το διαβάσει, να το παρουσιάσει στην ομάδα και να γίνει συζήτηση πάνω σ? αυτό. Αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας είναι το έντυπο Μιλώντας για βιβλία στο οποίο παρουσιάζουμε τις εργασίες μας.


Αρχικά διαβάσαμε το βιβλίο των Κέιβ Κάθριν και Κρις Ρίντελ, To κάτι άλλο, το οποίο αν και απευθύνεται σε μικρότερες ηλικίες μας βοήθησε στην κατανόηση της διαφορετικότητας. Ασχοληθήκαμε με την εικόνα του Ξένου σε διωγμό, μέσα από το παράδειγμα των Εβραίων που οδηγήθηκαν στο ολοκαύτωμα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκ. Πολέμου και διαβάσαμε τα πεζογραφήματα του Γιώργου Ιωάννου «Εν ταις ημέραις εκείναις», και «Το ξεκλήρισμα των Εβραίων», και το διήγημα του Νίκου Κοκάντζη, Τζιοκόντα. Πάνω στο ίδιο θέμα ήταν και το μυθιστόρημα του Τζον Μπόιν, Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα, το οποίο διαβάζαμε στις συναντήσεις μας όλη τη χρονιά.
Για τη μορφή του Ξένου ως τσιγγάνου διαβάσαμε τα βιβλία: της Μαρούλας Κλιάφα, Ο κόσμος βαριέται να διαβάζει θλιβερές ιστορίες, και της Πίτσας Σωτηράκου, Το φουστάνι της Κλεοπάτρας. Για τη μορφή του Ξένου ως μετανάστη διαβάσαμε τα βιβλία της Ελένης Σαραντίτη, Κάποτε ο κυνηγός, της Μαρούλας Κλιάφα, Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς, και του Μάνου Κοντολέων, Μια ιστορία του Φιοντόρ,

Τέλος, για τη μορφή του Ξένου ως πρόσφυγα το βιβλίο της Λίτσας Ψαραύτη, Το διπλό ταξίδι. Ελπίζουμε την επόμενη χρονιά να συμμετέχουν στην ομάδα μας περισσότερα παιδιά που αγαπούν τα βιβλία και τη λογοτεχνία και θέλουν να μοιραστούν την αγάπη τους αυτή με τους υπόλοιπους.

 

 

Η Υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης

Χατζηλία Μαρίζα