Ο ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ      

http://users.sch.gr/kontaxis

e-mail: kontaxis@sch.gr

Τα μαθήματα


Αγορά Εργασίας 

 

Παιδαγωγικά Θέματα

 

Ευκαιρίες

Νέα από τα σχολεία

Εκδηλώσεις

Εργαστήρια

Χρήσιμες Συνδέσεις

 Ενεργειακά αυτόνομη μονάδα ψύξης και κλιματισμού

Η πολύ σημαντική πρωτοβουλία των ΤΕΕ και του ΣΕΚ Σπάρτης αξίζει τον κόπο να βρει μιμητές.
Στα πλαίσια του προγράμματος ΤΕΧΝΟΜΑΘΕΙΑ, διερευνήθηκε το θέμα της αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας και στη συνέχεια σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ενεργειακά αυτόνομη πιλοτική μονάδα χρήσης ηλιακής ενέργειας για κλιματισμό και ψύξη.

Το έργο, στο οποίο επικεφαλής ήταν ο καθηγητής του 1ου ΤΕΕ Σπάρτης Κουμουνδούρος Παναγιώτης, ενθουσίασε τους συμμετέχοντες μαθητές, οι οποίοι μέσα από τη συμμετοχή τους, εκτός του ότι απέκτησαν σημαντικές γνώσεις, συγχρόνως έμαθαν να δουλεύουν συλλογικά, να συνεργάζονται, να αναζητούν πληροφορίες, να συνθέτουν, να κατασκευάζουν αυτά που σχεδίασαν, να μετρούν και τελικά να γεύονται την επιτυχία ενός ολοκληρωμένου έργου.
Στα πλαίσια του προγράμματος δημιουργήθηκε επίσης ένα αξιόλογο cd που παρουσιάζει το συνολικό έργο.  

Η πιλοτική μονάδα – Παγωμένο νερό από τον «καυτό» ήλιο
 
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι μαθητές στην παρουσίαση, γνωρίζοντας τα καυτά μεσογειακά καλοκαίρια, και βιώνοντας τις ανάγκες που παρατηρούνται αυτήν κυρίως την εποχή για ψύξη και κλιματισμό, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια μονάδα που να κάνει την αδυναμία (ζέστη), προσόν. Έτσι δημιούργησαν μια μονάδα που μπορεί να παρέχει κλιματισμό ή συντήρηση τροφίμων χωρίς την κατανάλωση συμβατικής ενέργειας, αλλά μόνο με την αξιοποίηση του ανεξάντλητου ήλιου. «Ένα ψυγείο που δεν μένει ποτέ ήσυχο».

 Η μονάδα στηρίζεται σε ψυκτικό κύκλο αμμωνίας. Η μοναδική πηγή ενέργειας που χρησιμοποιείται είναι η ηλιακή ενέργεια. Το κύριο ποσόν ενέργειας παρέχεται από ηλιακό συλλέκτη, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τους βοηθητικούς μηχανισμούς, παράγεται από φωτοβολταϊκό συλλέκτη.

 Τα βασικά προσόντα της μονάδας είναι:

  • Δεν καταναλίσκει  ηλεκτρική ενέργεια
    Δεν χρησιμοποιεί επικίνδυνα ψυκτικά υγρά (φρέον)

  • Δεν έχει κινούμενα μηχανικά μέρη, άρα είναι απαλλαγμένη από φθορές και θόρυβο

  • Δεν παράγει εκπομπές CO2

  • Δεν χρειάζεται αναμονή λειτουργίας  και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής

Άλλες αξιοσημείωτες εμπειρίες από τη Λακωνία 

Όμως αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι μοναδική.  Στο ΣΕΚ της Σπάρτης, παρά τις επιμέρους ελλείψεις, τα εργαστήρια του μηχανολογικού τομέα εκσυγχρονίζονται και οργανώνονται συνεχώς, ώστε να αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, παρέχοντας σημαντικό έργο. Ένα αξιόλογο cd δημιουργήθηκε από το εργαστήριο πληροφορικής και παρουσιάζει το ΣΕΚ και όλα τα επιμέρους εργαστήρια που διαθέτει.

Αξιόλογη είναι και η εργασία των μαθητών της Β Θερμοϋδραυλικών για την κατασκευή  εναλλάκτη θερμότητας. Ο εναλλάκτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το δίκτυο θέρμανσης για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Όπως μας εξήγησε ο τομεάρχης των Μηχανολόγων, συνάδελφος Ηλίας Μάρκος, οι μετρήσεις στον εναλλάκτη έδωσαν πολύ καλά αποτελέσματα.  καθώς η θερμοκρασία του νερού αυξάνεται πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου, για είσοδο νερού χρήσης 20 βαθμών και θερμοκρασία νερού θέρμανσης 80 βαθμών Κελσίου. Σημειωτέον ότι ο εναλλάκτης είναι ομορροής.

Τον Απρίλιο του2004,  το σχολείο διοργάνωσε ημερίδα ενημέρωσης των μαθητών και των επαγγελματιών της περιοχής, σε συνεργασία με την εταιρία Ι. ΚΟΝΤΕΣ ΑΒΕΕ και το τεχνικό περιοδικό ΚΛΙΜΑ.

Πέρα όμως από τις κυρίως εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τα σχολεία και το ΣΕΚ φροντίζουν και για την προβολή τους. Δημιουργήθηκε ένα καλαίσθητο έντυπο παρουσίασης των τεχνικών σχολείων της Σπάρτης και των ειδικοτήτων τους, από τα εργαστήρια του τομέα εφαρμοσμένων τεχνών

(Κάντε κλικ στη φωτογραφία να το δείτε ολόκληρο).

Αρκετά γυμνάσια της περιοχής επισκέφθηκαν την ενημερωτική έκθεση του ΣΕΚ  και των ΤΕΕ  η οποία πραγματοποιήθηκε μέσα τον Μάϊο του 2004.

Αθανάσιος Κονταξής
Σχολικός Σύμβουλος
ΠΕ 12 Μηχανολόγος Μηχανικός