Ενότητα 1 – Κεφάλαιο 1ο : Ο ψηφιακός κόσμος
Ένα ψηφιδωτό κατασκευάζεται από ψηφίδες δηλ μικρές πέτρες, βαμμένες με συγκεκριμένο χρώμα η καθεμία.
Αντίθετα μία φωτογραφία ή ένας ζωγραφικός πίνακας αποτελείται από μεγάλο πλήθος διαφορετικών χρωμάτων και είναι πρακτικά αδύνατο να διακρίνουμε όλες τις αποχρώσεις του.
Σ ένα ανηφορικό δρόμο το ύψος αυξάνει και παίρνει όλες τις ενδιάμεσες τιμές από το χαμηλότερο μέχρι το υψηλότερο σημείο.
Αντίθετα, σε μια σκάλα το ύψος αυξάνει, από το χαμηλότερο μέχρι το υψηλότερο σημείο, κατά το συγκεκριμένο ύψος που έχει το σκαλοπάτι. Άρα, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η ανηφόρα αυξάνει το ύψος αναλογικά, ενώ η σκάλα ψηφιακά.
Κωδικοποίηση χαρακτήρων στο δυαδικό σύστημα
Λογισμικό Πληροφορικής Γυμνασίου
1. Διδασκαλία
2. Πρακτική άσκηση και επίδειξη
ΠΩΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΤΟΝ Η/Υ
Εκτός από τους αριθμούς ο άνθρωπος θέλει να γράφει στον Η/Υ και κείμενα.
Για να γίνει αυτό , πρέπει να γίνει αντιστοίχηση των γραμμάτων και των συμβόλων που χρησιμοποιούμε στη αφορμή με ένα μοναδικό συνδυασμό των δύο συμβόλων 0 κ 1.
Η διαδικασία αυτή της αντιστοίχησης ονομάζεται κ ω δ ι κ ο π ο ί η σ η.
Η ανάγκη να κωδικοποιήσουμε όμοια σε όλους τους Η/Υ το σύνολο των χαρακτήρων κ συμβόλων που χρησιμοποιούμε, δημιούργησε τον κώδικα ASCII.
Για να αποθηκευτεί ένας χαρακτήρας στον Η/Υ μετατρέπεται βάσει του κώδικα ASCII σε ένα οκταψηφίο δυαδικό αριθμό (8 bit) και στη συνέχεια ΄΄δεσμεύονται΄΄ 8 αναμμένα και σβησμένα τρανζίστορ.
Ένα byte αντιστοιχεί στο μέγεθος ενός χαρακτήρα (γράμμα, ψηφίο, σημείο στίξης, ή σύμβολο) και ισούται με οκτώ bit (1 BYTE=8 BIT). Τα πολλαπλάσια του BYTE είναι:
1 Kilobyte = περίπου 1000 byte
1 Megabyte=περίπου 1.000.000 byte
1 Gigabyte= περίπου 1.000.000.000 byte
1 Terabyte= περίπου 1.000.000.000.000 byte
Λογισμικό Πληροφορικής
1. Ατομική δραστηριότητα