Τεχνική Βοήθεια
 

Στο χώρο αυτό φιλοξενούνται χρήσιμες πληροφορίες για θέματα τεχνικής βοήθειας σχετικά με τη χρήση των υπολογιστών στο σχολείο ή στο σπίτι. Αφορούν οδηγίες αντιμετώπισης προβλημάτων για αρχάριους αλλά και για έμπειρους χρήστες. Η σελίδα αυτή εμπλουτίζεται και ανανεώνεται διαρκώς. Καλή σας πλοήγηση.


 Τι πρέπει να προσέχουμε στο Διαδίκτυο; Χρήσιμες συμβουλές.
 

 


 Προστασία του υπολογιστή μας από ιούς
 

Βασικά βήματα:

α. Κάντε εγκατάσταση ενός προγράμματος antivirus στον υπολογιστή σας.

Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή λειτουργία του υπολογιστή. Μας δίνει τη δυνατότητα προστασίας από επικίνδυνους ιούς που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ή προέρχονται από μολυσμένα μηνύματα αλληλογραφίας. Χωρίς την παρουσία ενός antivirus προγράμματος ο υπολογιστής είναι απροστάτευτος σε κάθε μορφή μόλυνσης από έναν ιό. Αποκτήστε ένα δωρεάν antivirus πρόγραμμα κάνοντας κλίκ εδώ.

β. Το antivirus πρόγραμμα  χρειάζεται τακτική ενημέρωση (update).

Πολλοί χρήστες δεν γνωρίζουν ότι τα προγράμματα antivirus μπορούν να εντοπίσουν και να καταστρέψουν ιούς που περιλαμβάνονται στην τράπεζα πληροφοριών τους. Όμως καθημερινά έρχονται στο προσκήνιο καινούργιοι ιοί και για τον λόγο αυτό η συχνή ενημέρωση μέσω του διαδικτύου της database των ιών, που μπορεί να εντοπίσει και απενεργοποιήσει το λογισμικό προστασίας ιών του υπολογιστή μας είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.
Η τακτική ενημέρωση του λογισμικού antivirus, για παράδειγμα κάθε εβδομάδα ή και καθημερινά ακόμη  βοηθά στην αντιμετώπιση των νέων ιών που εμφανίζονται καθημερινά.
Σχεδόν όλα τα πακέτα προστασίας ιών διαθέτουν ιστοσελίδες στο διαδίκτυο (web sites) απ΄ όπου μπορεί κανείς δωρεάν να ενημερώσει το λογισμικό antivirus του υπολογιστή του. Σε μερικές περιπτώσεις οι ιστοσελίδες αυτές ανανεώνονται περισσότερες από μία φορά την ημέρα.
 

γ. Προσοχή στα επισυναπτόμενα αρχεία των e-mails που προέρχονται από άγνωστες πηγές.

Έχει γίνει συνήθεια οι ιοί να στέλνονται σαν attachments σε ηλεκτρονικά ταχυδρομεία. Οι μοντέρνες μέθοδοι που χρησιμοποιούν τα προγράμματα των ιών είναι να δημιουργούν αυτόματα πληθώρα ηλεκτρονικών ταχυδρομείων από το Email address book (λίστα με διευθύνσεις) ενός χρήστη που έχει μολυνθεί και να τα στέλνουν σε όλους τους φίλους και γνωστούς με τους οποίους αυτός επικοινωνεί.

Το κείμενο που περιέχεται στο e-mail με το μολυσμένο attachment, πολλές φορές είναι γνώριμο στον παραλήπτη μιας και περιέχει την υπογραφή ενός φίλου, οδηγώντας το υποψήφιο θύμα να ανοίξει το attachment χωρίς να υποψιαστεί τίποτε.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο άνοιγμα αρχείων (attachments) με EXE extension που είναι εκτελούμενα προγράμματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα αρχεία είναι λιγότερο επικίνδυνα. Aν νομίζετε ότι αρχεία με extension .PIF, .GIF, ακόμη και .TXT είναι ασφαλή έχετε λάθος. Ακόμη και τέτοια αρχεία μπορεί να μεταφέρουν ιούς. Ας μην ξεχνάμε πόσο εύκολο είναι να γίνει rename ένα αρχείο exe σε txt για παράδειγμα.

Μην ανοίγετε αρχεία αν δεν τα έχετε προηγουμένως ελέγξει με το πρόγραμμα  anti-virus.

δ. Εγκαθιστάτε τις νέες εκδόσεις λογισμικού που σκοπό έχουν την προστασία από τρύπες ασφάλειας.

Υπάρχουν πολλοί ιοί σήμερα που χρησιμοποιούν 'τρύπες' και αδυναμίες των λειτουργικών συστημάτων και των εφαρμογών. Για το λόγο αυτό να επισκέφτεστε τακτικά τις ιστοσελίδες του κατασκευαστή του λειτουργικού ή της εφαρμογής που τρέχετε στον υπολογιστή σας αναζητώντας νέες εκδόσεις,  τα οποία μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν μέσω του διαδικτύου, ώστε να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας από τις γνωστές (σε όλους και ιδιαίτερα στους hackers) νέες αδυναμίες του λογισμικού που χρησιμοποιείτε.

ε. Ελέγχετε με το πρόγραμμα antivirus κάθε νέα δισκέττα ή CD, πριν τη χρήση στον υπολογιστή σας.

Παρόλο που το 85 % μολύνσεως με ιούς γίνεται μέσω Email, δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι το υπόλοιπο 15 % οφείλεται στην μόλυνση από δισκέτες, CDs και άλλα μαγνητικά-οπτικά μέσα αποθήκευσης δεδομένων. Δισκέτες και CDs με πειρατικό λογισμικό έχουν σε μεγάλο ποσοστό  μολυνθεί με ιούς.

στ. Παίρνετε τακτικά αντίγραφα των αρχείων σας.

Σε περίπτωση που χρήσιμα δεδομένα του υπολογιστή σας καταστραφούν από διάφορες αιτίες, που περιλαμβάνουν και μόλυνση με ιούς, η χρήση αντιγράφων ασφαλείας (back-up) μπορεί να σας βοηθήσει στην επανάκτηση των αρχείων σας. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να χάσετε αρχεία που αντιστοιχούν σε μήνες ή χρόνια δουλειάς (με καταστρεπτικές συνέπειες για την εργασία σας).

Βιβλιογραφία/Πηγή επιλεγμένων κειμένων: Κέντρο Η/Υ Πανεπιστημίου Μακεδονίας - http://www.cc.uom.gr/
 

Το παιδί σας και το Διαδίκτυο - Θέματα ασφαλείας
 


Διαβάστε χρήσιμες πληροφορίες για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο από τα παιδιά. Κάντε κλίκ εδώ.

 

  Κατασκοπεία στο Διαδίκτυο
 


Με ένα πρόγραμμα αναγνώρισης ιών (antivirus), είμαστε προστατευμένοι και κατά την απλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο; Δυστυχώς, όχι.
Τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί διάφορα εφαρμογίδια, τα οποία στοχεύουν τις πληροφορίες που περιέχει ο υπολογιστής μας και εγκαθίστανται εκμεταλλευόμενα κενά ασφαλείας του Internet Explorer ή άλλων Πλοηγών Διαδικτύου (Browser).
Οι εφαρμογές αυτές διαχωρίζονται σε προγράμματα Παράνομης εξόρυξης δεδομένων (Data-mining), Επιθετικής διαφήμισης μέσω PopUp παραθύρων, Παρασίτων, Δούρειων ίππων (Trojan Horses), Εφαρμογών Dialers, Malware, Πειρατειών Πλοηγών Διαδικτύου (Browser Hijickers), Απατών (Scumware) και Ανιχνευτών (Tracking components).
Για να εντοπίσετε και να απαλλαγείτε από αυτές τις κακόβουλες εφαρμογές πρέπει να κατεβάσετε προγράμματα τύπου Spyware, και Adware όπως είναι το Ad-Aware της Lavasoft, το Spybot S&D, το SpyHunter και το Spyware Doctor άλλων εταιρειών.

Πριν από κάθε σας ενέργεια:

  1. Πάρτε αντίγραφα ασφαλείας (backup) των αρχείων σας
  2. Επισκεφτείτε το www.google.com.gr και αναζητήστε με λέξεις-κλειδιά τις παραπάνω, ώστε να ενημερωθείτε και να επιλέξετε σωστά το πρόγραμμα που σας ταιριάζει
  3. 'Κατεβάστε' κι εγκαταστήστε το πρόγραμμα της επιλογής σας
  4. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης του προγράμματος που 'κατεβάσατε'
  5. Μην προβείτε σε μη αναστρέψιμες ενέργειες: αυτό ορίζεται στις ρυθμίσεις του κάθε προγράμματος

Λίγη ταλαιπωρία αξίζει μπροστά στο ενδεχόμενο να υποκλαπούν προσωπικά δεδομένα (αριθμοί πιστωτικών καρτών, λογαριασμοί τραπεζών, στοιχεία επικοινωνίας, προσωπικοί κωδικοί κ.ά.) αλλά και να μην λειτουργεί σωστά ο υπολογιστής μας.

Πηγή: www.in.gr

 

Βρείτε το PageRank μιας ιστοσελίδας:

Check Page Rank of any web site pages instantly:
This free page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service




Δοκιμάστε το speedtest
και βρείτε την ακριβή ταχύτητα της σύνδεσής σας στο διαδίκτυο