Αραχωβίτες αγωνιστές στην επανάσταση του 1821

Ο αείμνηστος Ευρυτάνας δάσκαλος Κώστας Ζήσης γράφει στο βιβλίο «Αγραφιώτες και Καρπενησιώτες  αγωνιστές του 21» για την πανστρατιά των αγωνιστών.
Ένα μέρος επώνυμο αυτό ? γιατί το πολυπληθέστερο παραμένει ανώνυμο ? έμενε ως τα σήμερα άγνωστο σ? εμάς.
Διαβάζοντας το βιβλίο του Κώστα Ζήση με μεγάλη χαρά  διαπίστωσα ότι περιλαμβάνει οχτώ Αραχωβίτες αγωνιστές και ανάμεσά τους τον προπάππο μου εκ μητρός Γεώργιο Ανδρώνη.

Περισσότερα...

Αραχωβίτες μαθητές στο Σχολαρχείο Αγίου Βλασίου

 

Ο θεολόγος ? φιλόλογος Φώτιος Ι. Μάλαινος, στα πλαίσια του συνεδρίου που πραγματοποίησε στις 19 και 20 Ιουνίου 2010 ο Δήμος Παρακαμπυλίων και στην επιστημονική ημερίδα που οργανώθηκε την 24 Ιουνίου 2012 στον Άγιο Βλάσιο, παρουσίασε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση - εισήγηση με θέμα: το "Ελληνικόν Σχολείον" (Σχολαρχείο) Αγίου Βλασίου Παρακαμπυλίων (1904-1910) και ο Σχολάρχης Ιωάννης Κούρος.Με την παραπάνω ανακοίνωση ήρθαν για πρώτη φορά στο φως ιστορικά στοιχεία γύρω απ? την εκπαίδευση και γενικότερα την κοινωνία του Αγίου Βλασίου και της ευρύτερης περιοχής της δεκαετίας του 1900.Κατά την εξαετή λειτουργία του Σχολαρχείου Αγίου Βλασίου φοίτησαν σ? αυτό 74 μαθητές, άλλοι για ένα έτος ή και λιγότερο και άλλοι για μεγαλύτερο διάστημα μέχρι και της πλήρους τριετίας και λήψεως του απολυτηρίου τίτλου τους. Ανάμεσα στους 74 μαθητές που φοίτησαν κατά την εξαετή λειτουργία του Σχολαρχείου συγκαταλέγονται από την Αράχωβα (με πλήρη φοίτηση και λήψη απολυτηρίου τους) οι: Αραχωβίτης Ιωάννης του Δήμου, Αραχωβίτης Νικόλαος του Δήμου, Κωτούλας Σπυρίδων του Γεωργίου και (χωρίς ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών τους) οι: Κωτούλας Φώτιος του Γ., Παπαελευθερίου Γεώργιος (γιος ιερέα) και Σχίζας Κων/νος του Β.
 

 

 

Η μάχη παρά την Αράχωβα Παρακαμπυλίων (1685)

Ο σπουδαίος ερευνητής ιστορικών χειρογράφων Κωνσταντίνος Ν. Σάθας στο ιστορικό του δοκίμιο "Τουρκοκρατημένη Ἑλλὰς" διασώζει μια πολύτιμη πληροφορία, ότι «ὁ ἐν Καρπενησίῳ Κύρ. Ιατρίδης λόγῳ ὑπηρεσίας ἐπισκεφθεὶς τὴν Ἀράχωβαν ἐν ἔτει 1830 ἀνέγνωσεν ἐπὶ τοῦ τοίχου τοῦ ναοῦ τῆς Ἁγίας Τριάδος καὶ τὴν ἑξῆς σημείωσιν. Κατὰ τὸ 1685 ἐπολέμησε ὁ καπετὰν Λιβίνης».

 

Περισσότερα...

Ό,τι δεν γράφεται είναι σαν να μην έγινε ποτέ

Από τη σελίδα αυτή κάνουμε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε όσα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία μπορέσουμε, καθώς και ντοκουμέντα αναφερόμενα στην εθνική και κοινωνική δράση ανθρώπων από τις δυο πατρίδες μας Αράχωβα (Πεντάκορφο) και Προυσό.

Πεντάκορφο

 

Το σημερινό Πεντάκορφο είναι ένα αραιοκατοικημένο ορεινό χωριό του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Απλώνεται κάτω από τις πέντε κορυφές του Παναιτωλικού όρους (Αϊ-Λιας, Κούτουπας, Κυνηγός, Λιπόβρυση και Κέδρος) σε μέσο υψόμετρο 750 μ. και διάσπαρτο μέσα στη βλάστηση καταλήγει σε μια χαράδρα, στο βάθος της οποίας ρέει ο ποταμός Ζέρβας.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

 

Δείτε χάρτες της Αιτωλίας...

 

Δείτε φωτογραφίες από το Πεντάκορφο...