Η οικογένεια των Μπαλταίων

Ο γενάρχης καταγόταν από την Καστανιά. Ονομάστηκε Μπαλτάς επειδή έλεγε πάντοτε την αλήθεια κοφτή σα μαχαίρι (μπαλτάς).
Όπως αφηγείται ο Γιάννης Μπαλτάς (τελευταίος ιδιοκτήτης του ομώνυμου χανιού) η καταγωγή των Μπαλταίων προέρχεται απ? το Σούλι.

Περισσότερα...

 

Καστανιώτες και Προυσιώτες αγωνιστές στην επανάσταση του 1821

Ο αείμνηστος Ευρυτάνας δάσκαλος Κώστας Ζήσης γράφει στο βιβλίο «Αγραφιώτες και Καρπενησιώτες  αγωνιστές του 21» για την πανστρατιά των αγωνιστών.
Ένα μέρος επώνυμο αυτό ? γιατί το πολυπληθέστερο παραμένει ανώνυμο ? έμενε ως τα σήμερα άγνωστο σ? εμάς.
 Διαβάζοντας το βιβλίο του Κώστα Ζήση με μεγάλη χαρά  διαπίστωσα ότι περιλαμβάνει εικοσιοχτώ Προυσιώτες αγωνιστές και δεκαπέντε Καστανιώτες, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και ο προπάππος της συζύγου μου Αθανάσιος Μπαλτάς.

 

 

 

Στην Παναγία την Προυσιώτισσα με τον αγωγιάτη

 

Ως τα μέσα του προηγούμενου αιώνα και πριν από τη διάνοιξη των αμαξωτών δρόμων, τόσο από το Καρπενήσι όσο και από το Αγρίνιο, η πρόσβαση στο μοναστήρι της Μπρουσιώτισσας, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται στη ντοπιολαλιά, ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Γινόταν μέσα από κακοτράχαλους δρόμους και μονοπάτια στα άγρια βουνά, τα οποία διέσχιζαν οι προσκυνητές καβάλα σε μουλάρια ή όσοι το είχαν «τάμα» πεζοπορώντας. Κάνοντας ενδιάμεσες στάσεις/διανυκτερεύσεις στην ύπαιθρο ή στα χάνια, κατέφθαναν στο μοναστήρι πραγματικά μετά από μεγάλη περιπέτεια.

Περισσότερα...

 

Το γεφύρι του Μπαλτά στα Διπόταμα

Το γεφύρι του Μπαλτά, που είναι γνωστό και σα «γεφύρι στα Διπόταμα», βρίσκεται χτισμένο πάνω στον Τρικεριώτη ποταμό, από το 1893 περίπου. Από τότε και μέχρι το 1993, αποτελούσε το μοναδικό πέρασμα στο δρόμο Καρπενησίου ? Προυσού για πεζοπόρους ταξιδιώτες και αυτοκίνητα. Το '93 κατασκευάστηκε η καινούργια τσιμεντένια γέφυρα και πλέον το γεφύρι του Μπαλτά υποχρεώθηκε να της παραχωρήσει τα πρωτεία του.

Περισσότερα...

Χάνι Μπαλτά, ποίημα

Π?ς ? ψυχή μου φθάνει
στο? Μπαλτ? τό χάνι
μέ κοτόπουλα στή γάστρα ψητά
πού σο? ε?φραίνουν τήν καρδιά.

Περισσότερα...