Τα μάτια μας και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής

Η εργασία στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή γενικά δεν προκαλεί βλάβες στα μάτια.

Μπορεί όμως να προκαλεί σοβαρές ενοχλήσεις που είναι καλό να γνωρίζετε διότι υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης που θα διευκολύνει την εργασία σας και θα σας απαλλάξει από δυσάρεστες καταστάσεις. 

Οι πλείστες ερευνητικές εργασίες μέχρι σήμερα δεν έδειξαν ότι η χρήση της οθόνης σχετίζεται με μακροχρόνιες ή σοβαρές επιπλοκές στην όραση.

Παρόλα αυτά όμως, τα άτομα που εργάζονται καθημερινά και ιδιαίτερα για πολλές ώρες με υπολογιστές, γνωρίζουν καλά ότι συχνά έχουν πόνους, φαγούρα, κάψιμο και ξηρότητα στα μάτια. Κάποτε τα μάτια τρέχουν και δεν ανέχονται το φως.

Ο πονοκέφαλος και ο πόνος στο σβέρκο, συνοδεύουν σε πολλές περιπτώσεις τα άλλα συμπτώματα. Οι χρήστες μπορεί να έχουν παροδικά θαμπή όραση και για λίγο να βλέπουν διπλά τα πράγματα (διπλωπία).

Δημιουργούνται επίσης προβλήματα εστίασης της όρασης, ιδιαίτερα όταν τα μάτια πηγαίνουν από την οθόνη στα έγγραφα στο χώρο εργασίας και αντίστροφα. Ανάλογες ενοχλήσεις μπορεί να υπάρχουν με το διαχωρισμό των χρωμάτων και αναλαμπές εικόνων όταν τα μάτια φεύγουν από την οθόνη.

Παρά το γεγονός ότι η χρήση της οθόνης του υπολογιστή, δεν θεωρείται ότι προκαλεί μακροχρόνια προβλήματα, εντούτοις πρόκειται για ενοχλήσεις που προκαλούν δυσκολίες στη δουλειά, δυσάρεστες καταστάσεις και αχρείαστο πόνο.

 

Σε άτομα όμως με μυωπία

 που εργάζονται ή χρησιμοποιούν για οποιοδήποτε άλλο σκοπό, οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή μακροχρόνια για πολλές ώρες, πρέπει να γνωρίζουν ότι πιθανόν να αυξάνεται ο κίνδυνος τους για γλαύκωμα και απώλεια της όρασής τους.

Σε εργαζόμενους με ηλεκτρονικούς υπολογιστές που πάσχουν από μυωπία, είναι σημαντικό να γίνεται έλεγχος των οπτικών τους πεδίων και μέτρηση της ενδοφθαλμικής πίεσης για έγκαιρη ανίχνευση γλαυκώματος.

 

Γιατί παρουσιάζονται αυτά τα προβλήματα στα μάτια κατά τη χρήση του υπολογιστή;

Όταν ο χρήστης, κοιτάζει την οθόνη του μεγάλο χρονικό διάστημα, ανοιγοκλείνει τα μάτια του λιγότερο από ότι κανονικά. Είναι το ίδιο όπως όταν διαβάζει ή κάνει άλλη δουλειά προσεκτικά και από κοντά. Υπάρχει τότε κίνδυνος υπερέντασης των ματιών, πονοκεφάλων, κοκκινίσματος των ματιών και επιπεφυκίτιδας.

Η μείωση της συχνότητας του ανοιγοκλείσματος των ματιών στην οθόνη του υπολογιστή, κάνει τα μάτια ξηρά. Αυτό οδηγεί σε κούραση και καταπόνηση των ματιών.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε

Για να αποφεύγουν αυτού του είδους τα προβλήματα, οι χρήστες υπολογιστών είναι καλό να κάνουν συχνά διαλείμματα για να κοιτάζουν αλλού. Εστιάζοντας σε ένα αντικείμενο που να είναι τουλάχιστο 6 μέτρα μακριά, η ένταση στα μάτια μειώνεται και έτσι ανακουφίζονται.

Είναι καλό να τηρείται μια απόσταση μεταξύ των ματιών και της οθόνης μεγαλύτερη από εκείνη που υπάρχει όταν διαβάζουμε κείμενο από βιβλία ή άλλο χαρτί.

Είναι επίσης χρήσιμο, ο χρήστης να ανοιγοκλείνει συχνότερα τα μάτια του. Το ανοιγόκλεισμα παράγει δάκρυα που υγραίνουν και λιπαίνουν τα μάτια, βοηθώντας τα έτσι στο έργο τους.  

Τα τεχνητά δάκρυα μπορεί να βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ξηρών ματιών που προκαλούν πόνο, κούραση, κάψιμο και φαγούρα στα μάτια.

Η οθόνη του υπολογιστή πρέπει να βρίσκεται από 50 έως 75 εκατοστά από το πρόσωπο. Επίσης να είναι σε μικρή γωνία πιο κάτω από τα μάτια.

Τέλος, καλό είναι όμως να ρυθμίζουμε το ρυθμό ανανέωσης της οθόνης σε > 80Hz

 

Εκπέμπουν οι οθόνες ακτινοβολία;

Οι οθόνες εκπέμπουν λίγη ή καθόλου επικίνδυνη ακτινοβολία όπως οι ακτίνες Χ. Επίσης εκπέμπουν λίγη ή καθόλου μη ιονίζουσα ακτινοβολία όπως οι υπεριώδεις ακτίνες.

 

 

Πόσες ώρες μπορούμε να εργαζόμαστε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή;

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που μας απασχολούν και παραμένουν αναπάντητα, είναι πόσες ώρες μπορεί κάποιος, χωρίς κίνδυνο για την υγεία του, να κάθεται και να εργάζεται μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή;

Από έρευνες Γιαπωνέζων επιστημόνων έχουν προκύψει τα εξής:

Βλέπουμε ότι η αύξηση των ωρών εργασίας μπροστά από την οθόνη, οδηγεί σε αυξημένα σωματικά συμπτώματα και προβλήματα υγείας.

Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές εισηγούνται να μην εργάζεται κάποιος περισσότερες από 5 ώρες μπροστά από οθόνη υπολογιστή διότι αυτό οδηγεί και σε ψυχικά συμπτώματα.