www.ypofysi.gr

Θεραπεία υποκατάστασης ορμονών

 Βλέπε και ορμόνες

Οι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν  θεραπεία υποκατάστασης ορμονών για διάφορους λόγους. Σε περίπτωση αδενώματος της υπόφυσης, που είναι ο πιό κοινός λόγος για την ανάπτυξη ανεπάρκειας, ο όγκος μπορεί να έχει συμπιέσει ή να έχει βλάψει την υπόφυση. Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ή μόνιμη ζημία και επίσης η ακτινοθεραπεία μπορεί (μετά από έτη)  να έχει επιπτώσεις στη λειτουργία της υπόφυσης.

Μετά από την επέμβαση απαιτείται  μακροχρόνιος έλεγχος της λειτουργίας της υπόφυσης. Το χρονικό διάστημα μεταξύ των εξετάσεων ποικίλει με τον ασθενή και τη λαμβανόμενη θεραπεία. Πιθανώς θα είναι  6-12 μήνες αμέσως μετά τη θεραπεία, αυξανόμενο σε ετήσιο ή διετή μακροχρόνια.

Αυξητική ορμόνη (GH)

Η υποκατάσταση της GH απαιτείται στα παιδιά με χαμηλά επίπεδα της GH και αργό ρυθμό ανάπτυξης. Η GH έχει επίσης σημαντική δράση στους ενήλικους  (οστά, λίπος, μύες), και η έλλειψη της GH μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις. Μέχρι πρόσφατα η έλλειψη διαθέσιμων σκευασμάτων GH έχει περιορίσει  την θεραπεία στα παιδιά. Τώρα είναι διαθέσιμη η ανθρώπινη ανασυνδυασμένη αυξητική ορμόνη , είναι απαλλαγμένη από τη μόλυνση με creutzfeldt-Jacob, και έχει αποδειχθεί κλινικά αποτελεσματική. Οι ενήλικοι που πάσχουν από τεκμηριωμένη ανεπάρκεια της GH, και που δηλώνουν υπερβολική κούραση, αδυναμία μυών, αύξηση βάρους, ανησυχία και κατάθλιψη, μπορεί να ωφεληθούν από τη θεραπεία με GH. Η GH δίνεται καθημερινά με υποδόρια έγχυση. Η δόση για τους ενηλίκους είναι αρκετά χαμηλότερη από αυτή που απαιτείται για τα παιδιά (οι γυναίκες απαιτούν περισσότερη GH από τους άνδρες). Η αναφερόμενη παρενέργεια της θεραπείας της GH, είναι η διάρροια. Τα στοιχεία δείχνουν όχι μόνο ότι η θεραπεία με GH είναι κλινικά αποτελεσματική, αλλά ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης στους ενηλίκους λόγω ανεπάρκειας της GH. Παρά αυτά τα συμπεράσματα, οι αρμόδιες για την υγεία αρχές ποικίλλουν στη στάση τους απέναντι στη χρηματοδότηση της χρήσης της θεραπείας της GH για τους ενηλίκους.

Γοναδοτροπίνες FSH & LH

Οι FSH και  LH που εκκρίνονται από την υπόφυση υποκινούν την παραγωγή των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης. Εάν  δεν παράγονται πλέον, λόγω ζημίας της υπόφυσης, είναι συνηθισμένη η υποκατάσταση,  εκτός αν απαιτείται η γονιμότητα. Μακροχρόνια, η υποκατάσταση των γοναδοτροπινών  μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακής πάθησης και στους άνδρες και στις γυναίκες. Η τεστοστερόνη, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μπορεί να δοθούν σε μορφή ένεσης, χαπιών και αυτοκόλλητων. Η απορρόφηση της τεστοστερόνης από το δέρμα είναι φτωχή και σπάνια επιτυγχάνονται κανονικά  επίπεδα.

Για επίτευξη  γονιμότητας, απαιτείται  αγωγή  με  γοναδοτροπίνες  σε ειδικό κέντρο.  Πλέον, είναι διαθέσιμες και ανθρώπινες ανασυνδυαζόμενες γοναδοτροπίνες .

Κορτικοτρόπος (ACTH)

Η ανεπάρκεια ACTH αντιμετωπίζεται με αγωγή  hydrocortisone ή εναλλακτικά του prednisolone (όχι για τα παιδιά). Οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται καλύτερα εάν έχουν 3 δόσεις - πρωί, μεσημέρι και απόγευμα.  Οι ασθενείς θα πρέπει να μάθουν τις καταστάσεις στις οποίες πρέπει να ληφθεί υψηλότερη δόση του στεροειδούς . Συνήθως αυτό γίνεται σε μολύνσεις, εισαγωγή σε νοσοκομείο, σημαντική ψυχολογική πίεση. Επίσης πρέπει να αντιλαμβάνονται την υπερβολική δόση. Ο ασθενής πρέπει να μάθει να κάνει ένεση μόνος του (ή κάποιο μέλος της οικογένειας), διότι σε κάποιες περιπτώσεις αποβαίνει σωτήριο.

 

Θυρεοτρόπος (TSH)

Ελλείψει της κανονικής παραγωγής TSH από την υπόφυση  οι ασθενείς χρειάζονται θυροξίνη. Η θυροξίνη  έχει σχετικά μακρύ χρόνο ημιζωής (αρκετές ημέρες), έτσι εάν ο ασθενής ξεχάσει μία δόση, μπορεί να την συμπληρώσει με διπλασιασμό της δόσης της επόμενης ημέρας.

Αντιδιουρητική ορμόνη (Βαζοπρεσίνη- AVP-ADH )

Ο άποιος διαβήτης μπορεί να είναι μια παροδική επίδραση της χειρουργικής επέμβασης ή ένα μακροχρόνιο αποτέλεσμα της ζημίας στον υποθάλαμο. Η βαζοπρεσίνη αντικαθίσταται με  desmopressin (καλούμενο DDAVP) που παρέχεται ως ταμπλέτες ή ρινικός ψεκασμός. Οι ασθενείς πρέπει να προειδοποιηθούν  να μην πίνουν πάρα πολύ νερό και μια λογική προφύλαξη μπορεί να είναι να εξαιρείται  μια λήψη τη εβδομάδα για να αποτραπεί η μεγάλη παρακράτηση ύδατος. Ο άποιος διαβήτης μπορεί να εξαφανιστεί αυθόρμητα.  Ο μόνος τρόπος να ελεγχθεί αυτό είναι να σταματήσει η θεραπεία.

Προλακτίνη (PRL)

Καμία  υποκατάσταση δεν είναι διαθέσιμη ή απαραίτητη κάτω από κανονικές περιστάσεις. Η απουσία προλακτίνης μπορεί να οδηγήσει σε ανικανότητα θηλασμού.

Οι ασθενείς μπορεί να ρωτήσουν

Θα πρέπει να παίρνω φάρμακα μακροχρόνια;

Εάν, όπως συχνά συμβαίνει, ο όγκος υπόφυσης  ή η επέμβαση  έχει επηρεάσει την κανονική λειτουργία της υπόφυσης, η λειτουργία της συνήθως δεν επανέρχεται  και θα πρέπει να γίνεται μακροχρόνια υποκατάσταση. Αυτό συνεπάγεται καθημερινή λήψη χαπιών.

Θα χρειαστώ ξανά εξετάσεις;

Ναι, αλλά καθώς οι  όγκοι της υπόφυσης ελέγχονται συνήθως  καλά και αυξάνονται πολύ αργά, ή καθόλου, οι εξετάσεις εξωτερικών ασθενών γίνονται συνήθως κάθε 12 μήνες έως 3 έτη.

Αρχεία:

  1. Εισαγωγή
  2. Μη λειτουργικοί όγκοι
  3. Μεγαλακρία
  4. Ασθένεια Cushing
  5. Υπερπρολακτιναιμία
  6. Ανεπάρκεια υπόφυσης
  7. Κρανιοφαρυγγίωμα
  8. Διαβήτης  άποιος
  9. Ψυχολογικά ζητήματα