www.ypofysi.gr

Aνεπάρκεια υπόφυσης

Η ανεπάρκεια ορμονών που προκαλείται από ανεπαρκή έκκριση μιας ή περισσότερων από τις ορμόνες που εκκρίνονται κανονικά από την υπόφυση, είναι γνωστή ως ανεπάρκεια υπόφυσης. Μπορεί να προκληθεί από συμπίεση του αδένα από έναν αναπτυσσόμενο όγκο, χειρουργική επέμβαση, ή  ακτινοθεραπεία. Εάν η ανεπάρκεια προκαλείται από συμπίεση όγκων, μπορεί η λειτουργία να ανακτηθεί μερικώς ή πλήρως  μετά από τη χειρουργική επέμβαση ή την φαρμακευτική αγωγή μείωσης του όγκου.

Χειρουργικά προκληθείσα ανεπάρκεια μπορεί να εμφανιστεί σε μερικές περιπτώσεις, ιδιαίτερα εάν ο όγκος είναι μεγάλος, αλλά αυτό μπορεί να είναι παροδικό και μπορεί να ανακτηθεί η πλήρης ή μερική λειτουργία. Ανεπάρκεια μπορεί επίσης να αναπτυχθεί αρκετά έτη μετά από αντιμετώπιση με ακτινοθεραπεία ενός όγκου υπόφυσης.

Συμπτώματα της ανεπάρκειας ορμονών:

Ανεπαρκής ορμόνη Συμπτώματα
GH Καθυστέρηση αύξησης στα παιδιά, υπερβολική κούραση, αδυναμία μυών
FSH/*LH Υπογοναδισμός - μειωμένη τριχοφυία, χαμηλό λίμπιντο, ανικανότητα στους άνδρες

Αμηνόρροια, δυσπαρευνία στις γυναίκες.

TSH Αύξηση βάρους, μειωμένη ενέργεια, ευαισθησία στο κρύο, δυσκοιλιότητα, ξηρό δέρμα
ACTH Χλωμή εμφάνιση, απώλεια βάρους, χαμηλή πίεση αίματος, ίλιγγος, κούραση
AVP Δίψα και πολυουρία

Οξεία ανεπάρκεια - ξαφνικός πονοκέφαλος, κατάρρευση, υποθερμία, υπογλυκαιμία και υπόταση. Μπορεί να είναι επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή του ασθενούς.

Εξετάσεις:

Γίνονται υπό την επίβλεψη ενδοκρινολόγου.

1. Η ανεπάρκεια της αυξητικής ορμόνης (GH)  στα παιδιά απαιτεί παραπομπή σε ενδοκρινολογικό παιδιατρικό κέντρο. Η ανεπάρκεια της GH στους ενήλικες χρήζει ειδικής αξιολόγησης.

2. Για γεννετήσιες δυσλειτουργίες, αξιολογούνται τα επίπεδα στα οποία βρίσκονται οι γοναδοτροπίνες FSH, LH, PRL, τα οιστρογόνα  και η τεστοστερόνη.  Εάν επιδιώκεται η γονιμότητα, θα απαιτηθεί  διαφορετική προσέγγιση στην υποκατάσταση ορμονών και μια πλήρης αξιολόγηση και των δύο υποψήφιων γονέων.

3. Η λειτουργία του άξονα θυρεοειδή - υπόφυσης ελέγχεται από εξετάσεις θυροξίνης και ΤSH.

4. Η λειτουργία των επινεφριδίων - ACTH  αξιολογείται  χρησιμοποιώντας τη δοκιμή πίεσης ινσουλίνης.

5. Για τον άποιο διαβήτη  η διάγνωση και η αιτία είναι συνήθως προφανείς αλλά μερικές φορές εκτελείται δοκιμή στέρησης ύδατος .

  Για πιο πλήρη στοιχεία αντιμετώπισης δείτε την υποκατάσταση.

Αντιμετώπιση ασθενών

Η διαχείριση των ασθενών με ανεπάρκεια συνεπάγεται την ισόβια επίβλεψη από μια ενδοκρινολογική κλινική εξωτερικών ασθενών. Το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο εξετάσεων  ποικίλει με τον ασθενή και τη λαμβανόμενη θεραπεία , αλλά θα είναι πιθανώς 2-6 μηνών αμέσως μετά την επέμβαση, ετήσιο ή διετές μακροχρόνια. Οι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν βοήθεια στη θεραπεία με υδροκορτιζόνη.

Εάν ο ασθενής είναι με υδροκορτιζόνη, εξασφαλίστε ότι η θεραπεία υποκατάστασης αυξάνεται όταν είναι σοβαρά άρρωστος ή κάτω από σημαντική φυσική ή ψυχολογική πίεση.

Οι ασθενείς μπορεί να ρωτήσουν

Θα πρέπει να παίρνω φάρμακα μακροχρόνια;

Εάν, όπως συχνά συμβαίνει, ο όγκος υπόφυσης  ή η επέμβαση  έχει επηρεάσει την κανονική λειτουργία της υπόφυσης, η λειτουργία της συνήθως δεν επανέρχεται  και θα πρέπει να γίνεται μακροχρόνια υποκατάσταση. Αυτό συνεπάγεται καθημερινή λήψη χαπιών.

Θα χρειαστώ ξανά εξετάσεις;

Ναι, αλλά καθώς οι  όγκοι της υπόφυσης συνήθως  ελέγχονται καλά και αυξάνονται πολύ αργά, ή καθόλου, οι εξετάσεις εξωτερικών ασθενών γίνονται συνήθως κάθε 12 μήνες έως 3 έτη.

Θα είμαι σε θέση να έχω μια οικογένεια;

Ναι, εάν ο λόγος για τη στειρότητα είναι η ασθένεια της υπόφυσης.  Απαιτείται η κατάλληλη αγωγή.

Εάν πάρω θεραπεία υποκατάστασης, θα αισθανθώ ακριβώς το ίδιο  όπως πριν από την ανάπτυξη  του όγκου;

Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός, και η θεραπεία υποκατάστασης παραμένει ανακριβής σε σύγκριση με την περίπλοκη ισορροπία που επιτυγχάνεται στην κανονική υγεία, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς προσαρμόζονται σύντομα.

Αρχεία:

  1. Εισαγωγή
  2. Μη λειτουργικοί όγκοι
  3. Μεγαλακρία
  4. Ασθένεια Cushing
  5. Υπερπρολακτιναιμία
  6. Ανεπάρκεια υπόφυσης
  7. Κρανιοφαρυγγίωμα
  8. Διαβήτης  άποιος
  9. Ψυχολογικά ζητήματα