www.ypofysi.gr

Ψυχολογικά ζητήματα

 Η κοινή εμπειρία από τους νοσοκομειακούς γιατρούς αναφέρει δύο λόγους που καθιστούν  την ασθένεια υπόφυσης  ιδιαίτερα δύσκολη να διαχειριστεί. Ο πρώτος είναι ότι η αντιμετώπιση, ακόμα κι αν είναι αποτελεσματική στη ρύθμιση των ορμονικών επιπέδων σε αυτό που θεωρείται κανονικό, δεν μπορεί να ακολουθηθεί από  "αίσθηση θεραπείας". Αφετέρου, ακόμα και όταν λαμβάνουν οι ασθενείς που έχουν ανεπάρκεια υπόφυσης  επαρκή θεραπεία υποκατάστασης ορμονών, μπορεί ακόμα να νοιώθουν ότι έχουν απολέσει τις ικανότητες τους.

Η διαλεύκανση των φυσιολογικών, κοινωνικών και ψυχολογικών πτυχών οποιασδήποτε ασθένειας είναι ένας δύσκολος στόχος. Ομως όλοι αυτοί οι παράγοντες πρέπει να εξεταστούν για κάθε ασθενή. Μια μελέτη των αντιλήψεων των ασθενών με καρκίνο για τις ανάγκες τους διαπίστωσε ότι μόνο 30% των ανησυχιών τους συνδέθηκαν με τη διαχείριση της ασθένειας, ενώ 60% ενδιαφέρθηκαν για τις ψυχολογικές ανάγκες: μοναξιά, εικόνα και αυτοέλεγχος (30%) και η ανάγκη να παραληφθούν και να μοιραστούν οι πληροφορίες (30%).

Ο ψυχολογικός αντίκτυπος της ασθένειας της υπόφυσης είναι κοινός σε πολλές περιπτώσεις και οι ασθενείς θα χρειαστούν βοήθεια όσον αφορά τα εξής:

Συναισθηματικός αντίκτυπος λόγω επέμβασης

Η χειρουργική θεραπεία για την ασθένεια υπόφυσης μπορεί να γίνει αντιληπτή ως ισχυρή απειλή  και συχνά οδηγεί σε πιο αργή από την αναμενόμενη βελτίωση. Μερικοί ασθενείς μπορεί να δοκιμάσουν τα αυστηρά συμπτώματα  τραυματικής εμπειρίας μετά από την επέμβαση. Οι ασθενείς έχουν γνώση ότι μερικοί από τους όγκο παραμένουν ή ξαναγίνονται. Η πλήρης αποκατάσταση παίρνει αναμφισβήτητα αρκετό χρόνο ενισχύοντας την απαισιοδοξία  παρά την προσφορά βοήθειας.

Προσαρμογή στη νέα εικόνα σώματος  

Η μεγαλακρία μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στη φυσική εμφάνιση και να προκαλέσει δυσμορφοφοβία. Οι αλλαγές στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια  αν και γίνονται αργά  είναι κατά ένα μεγάλο μέρος αμετάκλητες. Μερικοί ασθενείς θεωρούν ότι είναι τέρατα και η εκμάθηση να αντιμετωπίζεται αυτό μπορεί να πάρει έτη παρά μήνες. Τα προγράμματα επέμβασης υπάρχουν για να βοηθήσουν με αυτά τα προβλήματα. Οι ασθενείς συνδρόμου του Cushing πάσχουν συνήθως από  παχυσαρκία. Τα αυξημένα επίπεδα γλυκοκορτικοειδών  στο σύνδρομο Cushing έχουν επιπτώσεις στο βάρος και την κατανομή λίπους. Συνδέονται επίσης με αδυναμία μυών,  μειωμένη ικανότητα για σωματική δραστηριότητα και μειωμένη ανοχή γλυκόζης. Η θεραπεία με GH μπορεί να βοηθήσει μερικούς ασθενείς (υποκατάσταση).

Η αλλαγμένη εικόνα σώματος είναι ιδιαίτερα αγχωτική για τις γυναίκες, και μπορεί να είναι μια σημαντική αιτία  κατάθλιψης αν έχει επιπτώσεις στις σχέσεις.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι κοινή στην ασθένεια υπόφυσης και μπορεί να οφείλεται στους ψυχολογικούς παράγοντες που προηγούνται της ασθένειας, την άμεση επίδραση των υψηλών επιπέδων κορτιζόνης, την αντίληψη του ασθενή για την απώλεια ελέγχου, ή τις περιβαλλοντικές αιτίες όπως οι αλλαγές σχέσης.

Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόνης έχει αποδειχθεί ότι συνδέονται άμεσα με την κατάθλιψη και αυτό είναι μια κοινή και σημαντική περιπλοκή του συνδρόμου Cushing. Ομως, είναι σαφές ότι και οι προσωπικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες διαδραματίζουν επίσης έναν σημαντικό ρόλο. Αφότου έχουν ομαλοποιηθεί τα επίπεδα κορτιζόνης, η ψυχολογική κατάσταση πολλών ασθενών Cushing θα βελτιωθεί, αλλά για μερικά συμπτώματα μπορεί να εμμείνει και να επιδεινωθεί ακόμη και παρά τη φυσική αποκατάστασή τους. Σε αυτούς τους ασθενείς, μπορεί να απαιτηθεί θεραπεία με αντικαταθλιπτικά χάπια . Υπάρχει ανάγκη για τους ασθενείς να ξαναγίνουν κανονικοί άνθρωποι, να ελέγχουν τις ζωές τους. Να νοιώσουν ότι είναι κανονικοί, για να είναι σε θέση να επιδιώκουν τους στόχους τους, να αντιμετωπίζουν τα καθημερινά γεγονότα, να ενημερώνονται επαρκώς και να είναι ικανοί να μοιραστούν ανησυχίες με άλλους.  Οι σαφείς και επαρκείς πληροφορίες είναι σημαντικές, όπως και η ενθάρρυνση για να ξαναγυρίσουν στον προηγούμενο ρυθμό ζωής το γρηγορότερο. Πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη, όπου εμφανίζεται,

Κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τα αποτελέσματα της χρόνιας ασθένειας στην οικογένεια

Τα φυσικά, συναισθηματικά και  προβλήματα συμπεριφοράς ασθενών της υπόφυσης  πριν  και μετά τη θεραπεία μπορεί να έχουν βαθιά επίδραση στη συνοχή της οικογένειας και μπορεί στη συνέχεια να έχουν επιπτώσεις στην αποκατάσταση του ασθενή. Η εξέταση ενός καταθλιπτικού οικογενειακού μέλους, που έχει εξασθενισμένη επικοινωνία και συναισθηματική ανταπόκριση που συνοδεύει συνήθως την ασθένεια υπόφυσης, μπορεί να προκαλέσει  έντονη πίεση και σε κάποιες περιπτώσεις πλήρη διακοπή  των σχέσεων. Οι δυσκολίες με τις σχέσεις, στη συνέχεια, έχουν επιπτώσεις βαθιά στη φυσική και ψυχολογική αποκατάσταση του ασθενή. Η σεξουαλική λειτουργία θα επηρεαστεί σε πολλούς ασθενείς υπόφυσης , με προφανή αποτελέσματα στις σχέσεις. Οι ασθενείς δεν μπορούν να προσφέρουν ελεύθερα τις απαραίτητες πληροφορίες, οπότε οι ερωτήσεις πρέπει να υποβληθούν έτσι ώστε να δοθούν οι κατάλληλες εξηγήσεις, διαβεβαιώσεις  και φαρμακευτική αγωγή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό - θα σταματήσουν οι τύψεις για την ανικανότητα ενός άνδρα, ή για τη μειωμένη λίμπιντο και την κολπική ξηρότητα μιας γυναίκας.

Το πρόβλημα του ροχαλητού, κοινό στους μεγαλακρικούς, μπορεί να χωρίσει ζευγάρια. Μπορεί να μειωθεί όταν επιτευχθεί χαμηλότερη GH και επίσης με αναπνευστικές συσκευές.

  Αρχεία:

  1. Εισαγωγή
  2. Μη λειτουργικοί όγκοι
  3. Μεγαλακρία
  4. Ασθένεια Cushing
  5. Υπερπρολακτιναιμία
  6. Ανεπάρκεια υπόφυσης
  7. Κρανιοφαρυγγίωμα
  8. Διαβήτης  άποιος
  9. Ψυχολογικά ζητήματα