Διαγωνισμός «STEAM for all»

Το Center for STEM Education του Κολλεγίου Ανατόλια σε συνεργασία με την πρωτοβουλία εκπαιδευτικών STEMigrants.eu συνδιοργανώνουν το Διαγωνισμό “STEAM for all” υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 

προσκαλούν

εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού), εκπαιδευτικούς των Τάξεων Υποδοχής ΖΕΠ και των Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (Δ.Υ.Ε.Π.) της Κεντρικής Μακεδονίας να συμμετέχουν με τους μαθητές τους δημιουργώντας δραστηριότητες εκπαίδευσης STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics).

Στόχος του διαγωνισμού είναι η εμπλοκή των μαθητών και των μαθητριών σε δραστηριότητες της εκπαίδευσης STEAM δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η δημιουργικότητα, η συνεργασία και η επικοινωνία, καθώς και να αποκτήσουν γνώσεις γύρω από τις σχετικές επιστημονικές περιοχές μέσα από βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο. Το σύνολο των δραστηριοτήτων θα αναρτηθεί στο αποθετήριο STEMigrants.eu, έναν ιστότοπο που προωθεί την εκπαίδευση STEAM σε πολυπολιτισμικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να εμπλουτιστεί το αποθετήριο με δραστηριότητες οι οποίες έχουν ήδη υλοποιηθεί μέσα στην τάξη. Επιπλέον, καθώς θα είναι ελεύθερα προσβάσιμες από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, θα δοθεί η ευκαιρία και σε άλλους εκπαιδευτικούς να τις υλοποιήσουν με τους μαθητές τους.

Η μορφή με την οποία θα υποβάλλονται και θα προβάλλονται οι δραστηριότητες έχει στόχο να παρακάμψει το γλωσσικό εμπόδιο σε πολυπολιτισμικά σχολικά περιβάλλοντα. Για το λόγο αυτό, στις οδηγίες υλοποίησης προτείνεται η χρήση εικόνων και βίντεο. Μπορείτε να βρείτε παραδείγματα υλοποιημένων δραστηριοτήτων στο αποθετήριο STEMigrants.eu. Κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να υποβάλλει όσες δραστηριότητες επιθυμεί, χρησιμοποιώντας πάλι τη φόρμα υποβολής. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δραστηριοτήτων είναι η Παρασκευή 3 Απριλίου 2020.

Οδηγίες συμμετοχής

Οι εκπαιδευτικοί καλούνται:

Βήμα 1: Να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο Διαγωνισμό: http://bit.ly/STEAM20apply μέχρι την Παρασκευή 6 Μαρτίου. Η συμπλήρωση της φόρμας εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι υποχρεωτική για τη συμμετοχή στον Διαγωνισμό.

Βήμα 2: Να υλοποιήσουν με τους μαθητές τους τη δραστηριότητα που επιθυμούν, επιλέγοντας μεταξύ των θεματικών που προτείνονται παρακάτω.

Βήμα 3: Να υποβάλουν τη δραστηριότητα για το διαγωνισμό, σύμφωνα με τις οδηγίες της παρακάτω φόρμας υποβολής: http://bit.ly/STEAM20submit μέχρι την Παρασκευή 3 Απριλίου.

Οι δραστηριότητες δεν είναι απαραίτητο να είναι πρωτότυπες ιδέες, πρέπει όμως να υλοποιούνται εύκολα με τη χρήση απλών καθημερινών υλικών. Η μόνη προϋπόθεση είναι να έχουν υλοποιηθεί μέσα στην τάξη από τους μαθητές και τις μαθήτριες, ώστε να υποβληθούν οι αντίστοιχες εικόνες ή/και βίντεο.

Τελετή Βράβευσης

Οι δραστηριότητες θα αξιολογηθούν από τους διοργανωτές και οι τέσσερις πρώτες θα λάβουν ως έπαθλο ένα Arduino Starter Kit. Οι νικητήριες ομάδες θα παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Center for STEM Education την Πέμπτη 9 Απριλίου 2020. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί το πρόσωπο αναφοράς του γραφείου της Θεσσαλονίκης, για ζητήματα που αφορούν την πρόσβαση στην Εκπαίδευση, την Υγεία και την κοινωνική ένταξη, κα Δώρα Κοκοζίδου, για να μιλήσει στους μαθητές για το προσφυγικό ζήτημα και το ρόλο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Τόσο ο διαγωνισμός όσο και η εκδήλωση, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του 2020 STEM Discovery Campaign που διοργανώνεται από το Scientix.

 

Τα κριτήρια αξιολόγησης των δραστηριοτήτων είναι τα εξής:

  1. Πληρότητα περιγραφής δραστηριότητας
  2. Απλότητα υλικών
  3. Προώθηση παιγνιώδους μάθησης
  4. Εύρος επιστημονικών πεδίων

Θεματικές περιοχές:

  • Απλές μηχανές
  • Η τέχνη της φυσικής
  • Φυσική και Ιατρική / Βιολογία
  • Διάστημα-Αστρονομία
  • Περιβάλλον
  • Άλλο

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία μπορείτε να στείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση stemigrants@gmail.com ή να τηλεφωνήσετε στο 2310398277 (κ. Περακάκη, Κολλέγιο Ανατόλια). Η UNCHR δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη ή υποχρέωση αναφορικά με τον Διαγωνισμό.

Ενθαρρύνετε τους μαθητές σας να ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο του STEAM μέσα από μια δημιουργική εκπαιδευτική διαδικασία που θα τους προσφέρει χαρά και διασκέδαση!

Με εκτίμηση,

Η Οργανωτική Επιτροπή

Ηρώ Κολιάκου, Καθηγήτρια Θετικών Επιστημών, Κολλέγιο Ανατόλια / Scientix Ambassador

Ιωάννης Λεύκος, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας / Δάσκαλος / Φυσικός / Scientix Ambassador

Χριστίνα Λούστα, Δασκάλα / π. Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων

Πέγκυ Περακάκη, Συντονίστρια Προγραμμάτων Κοινωνικής Ευθύνης, Κολλέγιο Ανατόλια / Μαθηματικός

Κατεβάστε την πρόσκληση από εδώ: STEM for all.

Μάρτιος 5, 2020

Ετικέτες: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.