φτιάξ' το μόνος σου 

Μερικές φορές χρειαζόμαστε κάποιο υλικό για το σχολείο (ή και για τον εαυτό μας) αλλά δεν μπορούμε να το βρούμε όπως το θέλουμε, οπότε αναγκαζόμαστε να το φτιάξουμε μόνοι μας. Για το λόγο αυτό αναγκάστηκα να κατασκευάσω μόνος μου κάποιο υλικό, το οποίο στη συνέχεια για να μην πάει χαμένο (να το χρησιμοποιήσουν και άλλοι), το ανέβασα στην ελληνική Βικιπαίδεια.
    Εδώ θα βρείτε κάποια ανυσματικά γραφικά (vector graphics), το οποίο σημαίνει ότι όσο και να μεγαλώσει κανείς την εικόνα (κάντε την και γιγαντοαφίσσα αν θέλετε), δε χάνει καθόλου σε ποιότητα. Τα γραφικά έγιναν με το ελεύθερο λογισμικό "inkscape". Ακόμα θα βρείτε μουσική για μια θεατρική παράσταση,, placemarks για το Google Earth, ίσως κάποια φύλλα εργασίας ή παρουσιάσεις και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο θα ανεβάσω κατά καιρούς.

 
 

Το Κάστρο των Ιωαννίνων Ένα οδοιπορικό στη συνοικία του Κάστρου της πόλης των Ιωαννίνων μέσα από τις φωτογραφίες, τη συλλογή πληροφοριών και τις αφηγήσεις των μαθητών της Ε' τάξης του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων. 

 

 


 

Η παλιά αγορά των Ιωαννίνων Ένα οδοιπορικό στην παλιά αγορά της πόλης των Ιωαννίνων και συγκρίσεις με τη σημερινή, μέσα από τις φωτογραφίες, τη συλλογή πληροφοριών και τις αφηγήσεις των μαθητών της ΣΤ' τάξης του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων.  
Διαδραστικά παιχνίδια γεωγραφίας Μερικοί από τους χάρτες μου (Ελλάδας, Ευρώπης) βρήκαν εφαρμογή στα διαδραστικά παιχνίδια Γεωγραφίας του φίλου και συναδέλφου μου Παύλου Τάση με τον οποίο συνεργαστήκαμε για τη δημιουργία τους. Τα παιχνίδια είναι αναρτημένα στο site του  24ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων αλλά και στον προσωπικό του ιστότοπο.

 

Η γεωγραφία της Ελλάδας στο Google Maps Μια προσπάθεια που οι λόγοι της εξηγούνται στη σελίδα που ανοίγει. Καλή περιήγηση στην ελληνική γεωγραφία μέσα από το Google Maps.. 
 

 

Η λίμνη μας η Παμβώτιδα. (παρουσίαση Power Point). Παρακολουθήστε την εξέλιξη της λίμνης των Ιωαννίνων μέσα στο χρόνο και μέθετε περισσότερα πράγματα γι' αυτή μέσα από τις αφηγήσεις των μαθητών της ΣΤ' τάξης του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων. 

 

 
Τα μέρη του αρχαίου ελληνικού θεάτρου. (εικόνα .svg). Φτιάχτηκε με αφορμή μια εκπαιδευτική επίσκεψη στην αρχαία Δωδώνη. Τα σχετικά άρθρα της Βικιπαίδειας (μερική συνεισφορά) θα τα βρείτε εδώ και εδώ.

.
 
 Η αρχαία Δωδώνη. (εικόνα .svg). Πάλι με αφορμή την ίδια εκπαιδευτική επίσκεψη στην αρχαία Δωδώνη. Το σχετικό άρθρο της Βικιπαίδειας (μερική συνεισφορά) θα το βρείτε εδώ

.


Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα. (εικόνα .svg).  Και αυτό με αφορμή μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο νεκρομαντείο του Αχέροντα.. Το σχετικό άρθρο της Βικιπαίδειας (μερική συνεισφορά) θα το βρείτε εδώ.

.Μουσική για τη θεατρική παράσταση "Το όνειρο του σκιάχτρου". Όταν στο 27ο ανεβάσαμε αυτό το θεατρικό, ο δάσκαλος που είχε ανεβάσει την παράσταση - γεια σου Δημήτρη - είχε τη φαεινή ιδέα να την επενδύσουμε με δικιά μας μουσική. Το... project τελικά ήταν πολύ ενδιαφέρον. Τραγούδησαν τα ίδια τα παιδιά που έπαιξαν καi τους ρόλους. Την ώρα της παράστασης ακουγόταν η μουσική από τα ηχεία και τα παιδιά έκαναν playback στον εαυτό τους. Για να γίνει αυτό, για μερικές μέρες η τάξη είχε μετατραπεί σε... στούντιο. Χρειάστηκαν αρκετές ώρες πρόβας, ηχογράφησης, μίξης, επεξεργασίας ήχου (ακόμα και ηλεκτρονικό... "ξεφαλτσάρισμα" σε κάποιες περιπτώσεις) αλλά τελικά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Εκτός του ότι η παράσταση - μιούζικαλ είχε μεγάλη επιτυχία, το γλεντήσαμε πραγματικά. Η χαρά της δημιουργίας, βλέπεις. Είναι βέβαια αυτονόητο το ότι ο προϋπολογισμός δεν επέτρεπε... συμφωνική ορχήστρα, οπότε όλα έγιναν στον υπολογιστή.
.

Παραλίες της Ηπείρου : Ένας χάρτης που έφτιαξα για προβολή των παραλιών του Β.Δ. Ιονίου στο Google Maps.
Περιέχονται όλες οι παραλίες της Ηπείρου και αρκετές της Λευκάδας σε τοποδείκτες οι οποίοι σε οδηγούν στο ανάλογο άρθρο του site "Παραλίες της Ηπείρου" με φωτογραφίες και πληροφορίες για την καθεμιά.

.

Αρχαία Δωδώνη (παρουσίαση). Μια παρουσίαση που δημιουργήθηκε με αφορμή την εκπαιδευτική επίσκεψη της Δ' τάξης στον Αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Υπάρχει μια απλή παρουσίαση εικόνων με Power Point και ένα συνοδευτικό αρχείο κειμένου *.doc (για Word) με  πολλές πληροφορίες που μπορούν να αναφερθούν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης..

.

Χάρτες για 17 ή 19άρα TFT. Πρόκειται για μια ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί τις δυνατότητες του Google Maps. Η διαφορά εδώ πέρα είναι ότι δεν περιοριζόμαστε στο στενό οπτικό πεδίο που μας δίνει το Google Maps αλλά μπορούμε να καλύψουμε σχεδόν ολόκληρη την οθόνη μας με έναν χάρτη ανάλυσης 1197 Χ 900 pixels. Έδωσα τέτοιες διαστάσεις ώστε αν ανοίξουμε τη σελίδα με τον Firefox σε μια 19άρα ή 17άρα TFT και πατήσουμε F11 (πλήρης οθόνη), χωράει ίσα ίσα στο παράθυρό μας. Με το + και - πάνω αριστερά κάνετε ζουμ και με το μενού πάνω δεξιά επιλέγετε το είδος του χάρτη που θέλετε (απλός, δορυφορικός, εδαφικός).
Μιας και το 'φερε η κουβέντα, δεν υπάρχει καλύτερο εργαλείο από το Google Maps ή το Google Earth αυτή τη στιγμή για το μάθημα της Γεωγραφίας.
.

Ήπειρος (διαδραστική άσκηση). Μια άσκηση, ή μάλλον περισσότερες ασκήσεις με φωτογραφίες και χάρτες που θα σας βοηθήσουν να μέθετε καλύτερα τις πόλεις, τις κωμοπόλεις, τα βουνά και τα ποτάμια της Ηπείρου. Η σελίδα τρέχει κατευθείαν από εδώ αλλά αν κάποιος θέλει να την κατεβάσει στο δίσκο του, μπορεί να πάρει το συμπιεσμένο αρχείο με όλα τα απαραίτητα από εδώ.Η άσκηση είναι φτιαγμένη με την εφαρμογή Hot Ptatoes. Πάρτε την, χρησιμοποιήστε της και μετατρέψτε την ελέυθερα. Αν κάποιος την βελτιώσει, ας μου στείλει τη νέα της έκδοση.
.

ΑΝΥΣΜΑΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΙΜΟΙ ΠΟΛΥΧΑΡΤΕΣ

Παρακάτω έχω ανεβάσει μερικούς χάρτες που έφτιαξα στο inkscape με αφορμή κάποια σχολικά μαθήματα. Οι χάρτες αυτοί είναι εξ ολοκλήρου χειροποίητοι. "Πατώντας" πάνω στο Google Maps ή άλλους χάρτες και συλλέγοντας και άλλες πληροφορίες, τους διαμόρφωσα όπως ήθελα. Υπενθυμίζω ότι τα ανυσματικά γραφικά δεν χάνουν καθόλου σε ποιότητα όσο και αν τα μεγεθύνουμε.
Οι περισσότεροι από τους χάρτες αυτούς αποτελούνται από πολλές "διαφάνειες" και αν τους ανοίξουμε με το πρόγραμμα που δημιουργήθηκαν (το inkscape), μπορούμε να τους διαμορφώσουμε όπως θέλουμε. Π.χ. μπορούμε να αφήσουμε μόνο τα ποτάμια ή να κάνουμε αόρατα τα ονόματα  των πόλεων και να αφήσουμε τις "τελείες" τους (για συμπλήρωση από τους μαθητές ή να διώξουμε τα χρώματα κτλ.). Ακόμα μπορούν να συμπληρωθούν στοιχεία, να αλλαχτούν χρώματα ή να γίνουν διάφοροι συνδυασμοί των διαφανειών που θα είναι ορατές.
Για να ανοίξετε τους χάρτες με το inkscape, κάντε πρώτα δεξί κλικ πάνω τους και αποθηκεύστε τους στο δίσκο σας.


Ευρώπη (πολυχάρτης). (Δεξί κλικ και "Αποθήκευση συνδέσμου..."). Περιέχει σε ξεχωριστές διαφάνειες βουνά, ποταμούς, σύνορα κρατών, θαλάσσια στοιχεία, ονόματα κτλ. τις οποίες μπορεί κανείς να εμφανίσει ή να κρύψει ανοίγοντας το αρχείο svg με το inkscape δημιουργώντας έτσι διαφορετικούς χάρτες της αρεσκείας του.
Εξηγήσεις για το τι ακριβώς είναι οι "πολυχάρτες" και οδηγίες για τη χρήση αυτού του χάρτη στο inkscape μπορείτε να δείτε σε αυτό το βίντεο.  Για όσους δυσκολεύονται με το Inkscape, μπορούν να κατεβάσουν το αρχείο σε μορφή docx ή σε μορφή pdf, αλλά με λιγότερες δυνατότητες παραμετροποίησης. Εδώ όμως υπάρχει και ονομαστικός κατάλογος κρατών και πρωτευουσών. Ο χάρτης έχει ανέβει και στην Wikimedia, εδώ.

Ήπειρος (πολυχάρτης). Περιέχει σε διαφάνειες τους νομούς αλλά και τους δήμους με τις πρωτεύουσές τους. Για λόγους καλύτερης ευκρίνειας, όπου ο δήμος και η πρωτεύουσά του είναι ομώνυμοι, αναγράφεται μόνο η πρωτεύουσα. Επίσης περιέχονται: ποτάμια, βουνά και κύριοι οδικοί άξονες.
Αν το inkscape σας φαίνεται δύσκολο, μπορείτε να ανοίξετε το χάρτη και σε μορφή pdf αλλά χάνετε τα πλεονεκτήματα των ανυσματικών γραφικών και της παραμετροποίησης των «διαφανειών».
Ο χάρτης αυτός ανέβηκε και στην ελληνική Βικιπαίδεια στο ανάλογο άρθρο.  Είναι πιθανόν να παραμείνει εκεί μέχρι τον Καποδίστρια 2 οπότε θα χρειαστεί ανανέωση.

Νομός Ιωαννίνων (πολυχάρτης). Περιέχει σε διαφάνειες: του δήμους, τα όριά τους, τις πρωτεύουσές τους, τα μικρότερα χωριά, τα ποτάμια, τους κύριους οδικούς άξονες, τους δευτερεύοντες οδικούς άξονες, τα βουνά και τα όρια των γύρω νομών.
Αν το inkscape σας φαίνεται δύσκολο, μπορείτε να ανοίξετε το χάρτη και σε μορφή pdf αλλά χάνετε τα πλεονεκτήματα των ανυσματικών γραφικών και των «διαφανειών».
Ο χάρτης αυτός είχε ανέβει και στην ελληνική Βικιπαίδεια στο ανάλογο άρθρο και μετά το πρόγραμμα Καλλικράτης ανανεώθηκε με την νέα έκδοση παρακάτω.

.

Νομός Ιωαννίνων (πολυχάρτης-2). Περιέχει σε διαφάνειες: τους νέους δήμους του Καλλικράτη, τα όριά τους, τις πρωτεύουσές τους, τα μικρότερα χωριά, τα ποτάμια, τους κύριους οδικούς άξονες, τους δευτερεύοντες οδικούς άξονες, τα βουνά και τα όρια των γύρω νομών. Παραμένουν και οι παλιοί καποδιστριακοί δήμοι σε παραπλήσια απόχρωση μέσα σε κάθε δήμο. Οι καποδιστριακοί δήμοι ονομάζονται τώρα "Δημοτικές Ενότητες".
Αν το inkscape σας φαίνεται δύσκολο, μπορείτε να ανοίξετε το χάρτη και σε μορφή pdf αλλά χάνετε τα πλεονεκτήματα των ανυσματικών γραφικών και των «διαφανειών».
Ο χάρτης αυτός ανέβηκε και στην ελληνική Βικιπαίδεια στο ανάλογο άρθρο.  
.

Ελλάδα (πολυχάρτης). Περιέχει αρκετές διαφάνειες αλλά μπορεί να συμπληρωθεί με το inkscape ανάλογα με την περίπτωση. Περιέχονται: διαμερίσματα, νομοί και πρωτεύουσες νομών.
Επιπλέον μια άσκηση που δημιουργήθηκε απο τις διαφάνεις αυτού του χάρτη σε μορφή doc (μπορνεί να χρησιμοποιηθεί σαν άσκηση για τα γεωγραφικά διαμερίσματα και τους νομούς της Ελλάδας).

.

Αρχαία Ήπειρος. Δεν έχει πολλές διαφάνειες και έχει βασιστεί στον χάρτη της Ηπείρου που αναφέρεται παραπάνω. Τα στοιχεία που αναφέρονται είναι ελάχιστα (όσα χρειάζονταν για τις ανάγκες του μαθήματος) αλλά μπορείτε στο inkscape να συμπληρώσετε ο,τι θέλετε.
Αν το inkscape σας φαίνεται δύσκολο, μπορείτε να ανοίξετε το χάρτη και σε μορφή pdf αλλά χάνετε τα πλεονεκτήματα των ανυσματικών γραφικών και των «διαφανειών».

.

.

nobody is perfect