ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΗΛΙΑΣ

 • ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ
 • ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ
 • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 • ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
 • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
 •  

  Ο `Αγιος Μηνάς γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 250 μ.Χ. Ανατράφηκε μέσα σε μια ειδωλολατρική οικογένεια και όταν μεγάλωσε κατατάχθηκε στο Ρωμαϊκό στρατό, επάγγελμα τιμητικό για την τότε εποχή. Ο Μηνάς ήταν ιδιαίτερα αγαπητός ανάμεσα στους συναδέλφους του και ξεχώριζε για το ήθος, την ανδρεία, τη φρόνηση αλλά και για την ομορφιά και το παράστημα του.

  `Όταν o αρχηγός της μονάδας που υπηρετούσε, ταξίαρχος Φιρμηλιανός, πήρε εντολή να μεταφέρει το στράτευμα στη Βόρεια Αφρική λόγω του διωγμού εναντίων των Χριστιανών, που κήρυξε ο αυτοκράτορας Μαξιμιανός, ο Μηνάς διαφώνησε και εγκατέλειψε το στρατό. Κατέφυγε σε ένα βουνό όπου έζησε για αρκετό καιρό ως ασκητής, προτιμώντας τη μοναξιά του παρά να διώκει τους Χριστιανούς.

  Μετά από αρκετό καιρό κατέβηκε από το όρος και βρέθηκε σε μια γιορτή ειδωλολατρών. Χωρίς να φοβηθεί τους φώναξε δυνατά: "Μάθετε ότι ένας είναι ο αληθινός θεός και ότι εσείς λατρεύεται ξύλα άλαλα και αναίσθητα". Οι ειδωλολάτρες εξοργισμένοι τον συνέλαβαν και κτυπώντας τον, τον οδήγησαν στον ηγεμόνα της πόλης, Πύρρο. Αυτός, αφού άκουσε τι έγινε, διέταξε τους στρατιώτες του να βασανίσουν τον Μηνά. Τα σκληρά βασανιστήρια δε λύγισαν τον `Αγιο, ούτε κατάφεραν να αλλάξουν την πίστη του. `Ετσι οι στρατιώτες, βλέποντας ότι δεν πετύχαιναν τίποτε, οδήγησαν τον `Αγιο Μηνά έξω από την πόλη και τον αποκεφάλισαν. Το σώμα του μεταφέρθηκε και θάφτηκε στην πατρίδα του, την Αίγυπτο, από Κρυπτοχριστιανούς.

  Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Μηνά στις 11 Νοεμβρίου.

   

  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ