Αργώ – Το ταξίδι – Ο συμβολισμός

Το χρυσόμαλλο δέρας είναι το έπαθλο του ήρωα.
Από την αρχαιότητα έως Σήμερα η αργοναυτική εκστρατεία συμβολίζει την υπέρβαση των ορίων. Τη σύνδεση λαών και πολιτισμών. Την εξερεύνηση του κόσμου.
0 μύθος των αργοναυτών άντεξε στο πέρασμα των αιώνων, γιατί η αλήθεια του ταξιδιού, η ανάγκη δηλαδή των λαών της Μεσογείου για επικοινωνία, ήταν πάντα το ίδιο επίκαιρη και το ίδιο σημαντική.
Σήμερα, η Αργώ άνοιξε και πάλι τα πανιά της.
Με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου, την τεχνογνωσία του Επιστημονικού Ινστιτούτου «Ναύδομος» την ενεργή στήριξη των υπουργείων Πολιτισμού, Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Εμπορικής Ναυτιλίας, Εσωτερικών και Τουριστικής Ανάπτυξης και την ευγενική χορηγία του Ομίλου Ρέστη, οι σύγχρονοι αργοναύτες ξεκινώντας από την αρχαία Ιωλκό, το σημερινό Βόλο, διασχίζουν τα νερά της Μεσογείου και της Αδριατικής.
Τηρώντας πιστά όλους τους κανόνες της πανάρχαιας ελληνικής ναυπηγικής που την καθιστούν σήμερα πόλο διεθνούς επιστημονικού και ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, κωπηλατώντας μόνο με το φως της ημέρας, η πεντηκοντόρος Αργώ ξεκίνησε στις 14 Ιουνίου το ταξίδι της, από τον Βόλο στη Βενετία.
Ακολουθεί την αντίστροφη διαδρομή των 1200 ναυτικών μιλίων που διέγραψε σύμφωνα με το μύθο κατά την επιστροφή της, με ισοδύναμη τεχνική δυσκολία σε αποστάσεις, χρόνους και συνθήκες με το μυθικό ταξίδι.
Από την Ελλάδα στην Αλβανία, από το Μαυροβούνιο, στην Κροατία, τη ΣλοΒενία, ως την Ιταλία, η Αργώ σε κάθε προορισμό της μεταφέρει το μήνυμα της συνεργασίας και της κοινής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Και αν τότε. ο μύθος συμβόλιζε την ανάγκη εξερεύνησης, σήμερα σ” ένα κόσμο χωρίς σύνορα, η σύγχρονη Αργώ υπενθυμίζει σε όλους μας την αλληλεπίδραση και την εγγύτητα των λαών μας.

 

Βόλος, η πόλη των Αργοναυτών και του Μύθου



Στα αρχαία χρόνια στη Θεσσαλία έζησαν ο βασιλιάς Αθάμας και η βασίλισσα Νεφέλη που είχαν δύο παιδιά, τον Φρίξο και την Έλλη.

Ο Αθάμας εγκατέλειψε την οικογένειά του και η Νεφέλη για να προστατεύσει τα παιδιά της ζήτησε τη βοήθεια των θεών. Τότε ο Ερμής της έδωσε ένα χρυσόμαλλο ιπτάμενο κριάρι για να ταξιδέψουν τα παιδιά της από τη δύση στην ανατολή.

Η Έλλη έπεσε από το κριάρι και πνίγηκε …στον Ελλήσποντο.
Ο Φρίξος έφτασε στην Κολχίδα όπου θυσίασε το κριάρι και χάρισε το χρυσόμαλλο δέρας στον βασιλιά Αιήτη.

Στη Θεσσαλία κοντά στο βασίλειο του Αθάμαντα υπήρχε το βασίλειο του Αίσωνα ο οποίος σε κάποια στιγμή παρέδωσε το βασίλειο του στον αδελφό του Πελία με την προϋπόθεση ότι όταν ο γιος του Ιάσονας ενηλικιωθεί, ο Πελίας να του παραδώσει το βασίλειο.

Έφτασε ο καιρός και ο Ιάσονας ζήτησε από τον θείο του πίσω το βασίλειο. Εκείνος τότε του είπε ότι θα του το έδινε μόνο εάν έφερνε το χρυσόμαλλο δέρας από την Κολχίδα…

Το πλοίο για το ταξίδι, το κατασκεύασε ο Άργος, από τον οποίον πήρε και το όνομα του, Αργώ. Ήταν φτιαγμένο από δένδρα του Πηλίου, υπό την καθοδήγηση της θεάς Αθηνάς. Είχε πενήντα κουπιά και στην πλώρη η Αθηνά είχε τοποθετήσει ένα κομμάτι από την ιερή ομιλούσα βαλανιδιά της Δωδώνης.

Στην εκστρατεία πήραν μέρος όλοι οι ήρωες της Ελλάδος, πενήντα τον αριθμό, συμπεριλαμβανομένου και του Ηρακλή. Ανάμεσα τους ήταν οι Διόσκουροι, Κάστωρ και Πολυδεύκης, ο Ορφέας, ο Πηλέας, ο Λαέρτης, ο Τελαμών και η κυνηγός Αταλάντη, η μόνη γυναίκα.

Απέπλευσαν από τις Παγασές, το λιμάνι της Ιωλκού, πέρασαν από τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, νίκησαν τις συμπληγάδες πέτρες, κωπηλάτησαν ανατολικά και έφτασαν στο βασίλειο της Κολχίδας.

Η Θεά Αθηνά προσάρμοσε στην πλώρη ένα κομμάτι ξύλο από την ιερή βελανιδιά Δωδώνης που είχε την ιδιότητα να μιλά και να προφητεύει το μέλλον.

Αργώ – το σκάφος

Ο Ιάσων ζήτησε από τον ξάδερφο του τον ναυπηγό Άργο να κατασκευάσει το πλοίο, που θα τον πήγαινε στην Κολχίδα. Ο Άργος χρησιμοποίησε ξύλα, που έκοψε από τα δάση του Πηλίου και με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς ναυπήγησε την Αργώ.

Αργώ: Εμβολοφόρο 50 κωπήλατο πλοίο (μονήρης πεντηκόντορος) με βοηθητική απλή ιστιοφορία, χτισμένο χωρίς σκελετό από ημικατεργασμένη δασική ξυλεία. Προϊστορικό πλοίο του 14ου αιώνα π.χ. Ανήκει στη τυπολογία της ηπειρωτικής ναυπηγικής σχολής δηλαδή στην ίδια οικογένεια με τα μακριά καράβια του Ομήρου και τα μετέπειτα γνωστά εμβολοφόρα πολεμικά πλοία της αρχαιότητας.

Χριστούγεννα στο Βόλο

Στολισμένος με ένα εκατομμύριο λαμπιόνια, με το ψηλότερο δέντρο της Ελλάδας και με 150 εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν από τα τέλη Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 6 Ιανουαρίου, ο Βόλος περιμένει μικρούς και μεγάλους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα να μοιραστεί μαζί τους ονειρεμένα, μαγικά  Χριστούγεννα!

Παιδιά αλλά και γονείς – που τα Χριστούγεννα ξαναγίνονται παιδιά – θα μπορούν φέτος να επισκεφθούν το θεματικό πάρκο «Η Εποχή των Παγετώνων» όπου θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν ανθρώπους και ζώα της προϊστορικής εποχής (μαμούθ, μαχαιρόδοντες, γλυπτόδοντες κ.α.) και να μάθουν όλα τα μυστικά της επιβίωσης τους στην εποχή των παγετώνων.

Φαντασμαγορική είναι και η «Βραδιά των Φαναριών»που πραγματοποιείται τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, 26 Δεκεμβρίου, στην παραλία της πόλης μπροστά από τη φωτισμένη, μυθική «Αργώ» παρουσία πλήθους κόσμου και γνωστών καλλιτεχνών. Περισσότερα από 5.000 φαναράκια αναμένεται να φωτίσουν και φέτος των ουρανό του Βόλου δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα.

Μουσική, χορός, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, κατασκευές για παιδιά είναι ορισμένες από τις παράλληλες εκδηλώσεις που γίνονται σε όλη την πόλη κατά τη διάρκεια των εορτών.

Και φυσικά όποιος φτάσει στον Βόλο δεν είναι δυνατόν να παραλείψει μια βόλτα στο βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο. Τα γραφικά χωριά με τα πλακόστρωτα καλντερίμια, το καλό παραδοσιακό φαγητό, η υπέροχη φύση αποτελούν έναν μοναδικό προορισμό που θα γοητεύσει όλη την οικογένεια. Και φυσικά είτε είστε λάτρεις του σκι είτε όχι μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το χιονοδρομικό κέντρο στα Χάνια και να παίξετε, μικρά και μεγάλα παιδιά, χιονοπόλεμο!

Σύνδεσμοι:

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήλθατε στο WordPress! Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε να γράφετε!