Ομοιοθεσία - στροφή

Ομοιοθεσία - στροφή

PDFΕκτύπωση

LegendreΑς είναι ένα σχήμα Α΄ η εικόνα ενός σχήματος Α μέσω στροφής κέντρου Ο κατά γωνία φ . Αν Α΄΄ η εικόνα του Α΄ μέσω ομοιοθεσίας κέντρου στην ε και λόγου κ θετικού λέμε ότι το Α΄΄ είναι η εικόνα του Α μέσω της σύνθεσης των δύο παραπάνω απεικονίσεων. Αποδεικνύεται ότι η σειρά των απεικονίσεων μπορεί να αντιστραφεί. Μια στροφή είναι ειδική περίπτωση αυτών των απεικονίσεων ( αρκεί κ=1), και μιά ομοιοθεσία είναι επίσης ειδική περίπτωση (αρκεί φ=0).

 

 

 

 

 

Ιδιότητες:

  1. Τέτοιες απεικονίσεις είναι ομοιότητες που διατηρούν τον προσανατολισμό.
  2. Η σύνθεση δύο τέτοιων απεικονίσεων είναι σύνθεση στροφής κατά το άθροισμα των στροφών (mod 2π) και ομοιοθεσίας με κοινό κέντρο με τη στροφή και λόγου το γινόμενο των αρχικών λόγων.
  3. Η αντίστροφη μίας τέτοιας απεικόνισης είναι σύνθεση στροφής κατά αντίθετη γωνία της αρχικής και ομοιοθεσίας με τον αντίστροφο λόγο. Το νέο κοινό κέντρο συμπίπτει με το παλαιό.
  4. Το μόνο αναλλοίωτο σημείο ενός τέτοιου μετασχηματισμού (που δεν είναι η ταυτοτική απεικόνιση) είναι το κέντρο του, και αναλλοίωτες ευθείες δεν υπάρχουν όταν η γωνία στροφής είναι διαφορετική του 0 και π ακτίνια.

Ακολουθεί ένα πρόβλημα

Μιά σελίδα με περισσότερα για τις ομοιοθεσίες με στροφή.