Κεντρική προβολή Β

Κεντρική προβολή Β

PDFΕκτύπωση
Poncelet
Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε την έκφραση ειδική ευθεία για να δηλώσουμε μια ευθεία που μέσω της κεντρικής προβολής δεν απεικονίζεται πουθενά ή δεν είναι εικόνα κάποιας ευθείας. Από την άλλη για τα θεωρήματα που αποδείξαμε με χρήση κεντρικής προβολής θα έπρεπε κανονικά να δούμε ειδικές περιπτώσεις (όπως παραλληλία ευθειών). Για παράδειγμα το θεώρημα Θεώρημα Desargue? s ισχύει και όταν οι πλευρές των τριγώνων δεν διέρχονται από το ίδιο σημείο, αλλά είναι παράλληλες κτλ. Έτσι αυξάνεται πολύ ο όγκος της δουλειάς. Για το λόγο αυτό είναι σκόπιμο να επεκτείνουμε τα επίπεδα π και π? ονομάζοντας τις ειδικές ευθείες κατεκδοχήν ευθείες. Μια δέσμη παραλλήλων στο επίπεδο θεωρούμε ότι συντρέχει σε ένα σημείο της κατεκδοχήν ευθείας. ?Αρα κάθε κανονική ευθεία του επιπέδου έχει ένα κατακδοχήν σημείο. Επιπλέον το σύνολο των κατεκδοχήν σημείων ενός δύο επιπέδου συγκροτούν την κατεκδοχήν ευθεία. ?Ενα αποτέλεσμα αυτού, είναι διαφορετικές ευθείες να έχουν πάντα  ένα κοινό σημείο.




 

Πρόβλημα 1 κεντρική προβολή Β

PDFΕκτύπωση
ChaslesΑν ΑΒΓΔ τετράπλευρο περιγεγραμμένο σε κύκλο σ και Κ,Λ,Μ, Ν τα σημεία επαφής των ΑΒ, ΒΓ, ΓΔ, ΔΑ με τον σ , θα δείξουμε ότι:
(α)τα σημεία τομής των διαγωνίων των ΑΒΓΔ και ΚΛΜΝ ταυτίζονται και
(β) Οι προεκτάσεις των διαγωνίων του ΑΒΓΔ διέρχονται από τα σημεία τομής των απέναντι πλευρών του ΚΛΜΝ.









   

Πρόβλημα 2 κεντρική προβολή Β

PDFΕκτύπωση
PascalΘεώρημα Pascal
Θα δείξουμε ότι τα τρία σημεία τομής των απέναντι πλευρών εξαγώνου εγγεγραμμένου σε κύκλο σ, είναι συνευθειακά.











   

Πρόβλημα 3 κεντρική προβολή Β

PDFΕκτύπωση
HornerΑς είναι Ο το μέσο χορδής ΑΒ κύκλου σ και ΜΝ, ΚΛ δύο χορδές που διέρχονται από το Ο. Αν Ε, Ζ τα σημεία τομής των ΑΒ με ΜΚ και ΑΒ με ΝΛ θα δείξουμε ότι το Ο είναι μέσο του ΕΖ.