Προβολές

Παράλληλες προβολές

PDFΕκτύπωση

PluckerΕίδαμε στην ενότητα με τους ευκλείδειους μετασχηματισμούς ότι ένα «δύσκολο» πρόβλημα μπορεί με χρήση μετασχηματισμών να έχει μια κομψή λύση. Το ίδιο ισχύει και για μια σειρά άλλα προβλήματα που κάνουμε χρήση αφιννικών ή προβολικών μετασχηματισμών.

 

 

 

 

 

 

 

Πρόβλημα 1 παράλληλες προβολές

PDFΕκτύπωση
DupinΑπό κάθε κορυφή τριγώνου ΑΒΓ φέρουμε τα δύο τμήματα που διαιρούν την απέναντι πλευρά σε 3 ίσα τμήματα. Αυτά τα έξι τμήματα ορίζουν ένα εξάγωνο (βλέπε σχήμα). Το ζητούμενο είναι να αποδείξουμε ότι οι τρείς διαγώνιες που ενώνουν τις απέναντι κορυφές του εξαγώνου διέρχονται από το ίδιο σημείο. (συντρέχουν)










   

Πρόβλημα 2 παράλληλες προβολές

PDFΕκτύπωση

Noether MaxΑν Μ,Ν, Κ σημεία στις ευθείες των πλευρών ΑΒ, ΒΓ, ΓΑ  αντίστοιχα, τριγώνου ΑΒΓ δείξτε ότι:
Αν Μ1 , Ν1 Κ1 είναι συμμετρικά των Μ, Ν, Κ ως προς τα μέσα των πλευρών ΑΒ, ΒΓ, ΓΑ τότε τα τρίγωνα ΜΝΚ και Μ1Ν1Κ1 είναι ισεμβαδικά. Αν τα σημεία ΜΝΚ είναι συνευθειακά το ίδιο συμβαίνει και με τα Μ1 , Ν1 Κ1 .

 

 

 

 

 

   

Πρόβλημα 3 παράλληλες προβολές

PDFΕκτύπωση
MongeΑν ε ευθεία που διέρχεται από το βαρύκεντρο Θ τριγώνου ΑΒΓ και τένμει τις πλευρές ΑΒ, ΒΓ,ΓΑ στα σημεία Κ,Λ,Μ, με Κ,Λ στην ίδια ημιευθεία της ε με αρχή το Θ, δείξτε ότι:

Πρόβλημα 3 παράλληλες προβολές.

 

 

 

   

Κεντρική προβολή Α

PDFΕκτύπωση
Whitehead
Αν π και π? δύο επίπεδα στο χώρο και Ο σημείο που δεν ανήκει στα επίπεδα θα ονομάζουμε κεντρική προβολή του π στο π? κέντρου Ο, την απεικόνιση που κάθε σημείο Π του π το απεικονίζει στην τομή Π? του π΄ με την ΟΠ. (σχήμα 1) Η σκιά στο πεζοδρόμιο τη νύκτα από ένα παράθυρο δωματίου που έχει ισχυρό φωτισμό μας δίνει μια εικόνα τέτοιας απεικόνισης








   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>