Εθισμός στο Διαδίκτυο προκαλείται από την πολύωρη ενασχόληση του ατόμου σε διαδικτυακές δραστηριότητες π.χ. παιχνίδια, chat rooms, ηλεκτρονικός τζόγος κ.α.

Σχετικά με τον εθισμό των παιδιών θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το φαινόμενο είναι συχνότερο στα αγόρια σε δυσλειτουργικές οικογένειες και σε παιδιά με προβλήματα κατάθλιψης ή Σύνδρομο Υπερκινητικότητας. Ο εθισμός των παιδιών στο Διαδίκτυο προλαμβάνεται όταν εντάσσουμε στο ημερήσιο πρόγραμμα τους, αθλητικές δραστηριότητες, χορό, ή ενασχόληση με μουσική ή άλλες δημιουργικές δραστηριότητες. Επίσης οι γονείς μπορούν να συζητούν με τα παιδιά κανόνες χρήσης του Διαδικτύου και να περιορίζουν το χρόνο που τα παιδιά ξοδεύουν σ’ αυτό.

Στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι η χρήση του Internet δεν είναι τόσο εκτεταμένη όσο στις αναπτυγμένες  Δυτικές χώρες,  έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εθισμού στο Διαδίκτυο (8,2%) και τις ομάδες υψηλού κινδύνου αποτελούν κυρίως έφηβοι και φοιτητές. Δυστυχώς το φαινόμενο παρατηρείται και στους ενήλικες που διαλύουν τη ζωή τους χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο σαν υποκατάστατο.

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο προκαλεί κατάθλιψη και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των χρηστών με συμπτώματα παρόμοια με αυτά του εθισμού στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Για το λόγο αυτό ιδρύθηκε στη Ρώμη κλινική για να προσφέρει θεραπεία ιδίως σε νέα άτομα εθισμένα στο Διαδίκτυο. Διαδικτυακά παιχνίδια όπως το WoW και το Second Life έχουν εκατομμύρια φανατικούς φίλους οι οποίοι επηρεάζονται απο αυτά στην καθημερινότητα τους σε απλά πράγματα, όπως π.χ. στο ντύσιμο, το λεξιλόγιο, τα αστεία, αλλά μπορούν να φτάσουν και στο σημείο να μπερδέψουν την Εικονική με την Πραγματική τους ζωή με ολέθριες συνέπειες.

Εθισμός στο Διαδίκτυο και τα Διαδικτυακά Παιγνίδια