Παγκόσμιος Ιστός

Εικονίδιο Εκπαιδευτικού Εργαλείου Αντικειμενικός σκοπός

Την απόκτηση της ικανότητας περιήγησης του παγκόσμιου ιστού

 

Προσδοκώμενα αποτελέσματα

  • την κατανόηση των εργαλείων του φυλλομετριτή
  • την χρήση μηχανών αναζήτησης
  • την χρήση καταλόγων
Λέξεις κλειδιά

 

παγκόσμιος ιστός, φυλλομετρητής, διεύθυνση, σύνδεσμος, περιήγηση, κατάλογος


Εικονίδιο Εκπαιδευτικού Εργαλείου Προαπαιτούμενα

Παρόλο που η περιήγηση στον παγκόσμιο ιστό θεωρείται προαπαιτούμενη γνώση για τα μαθήματα αυτά στο κεφάλαιο αυτό επιχειρείται η επανάληψη και η εμπέδωση του. Ο παγκόσμιος ιστός ήταν η πρώτη προσπάθεια επικοινωνίας μίας κατεύθυνσης μέσω  διαδικτύου  με σκοπό την  άντληση  πληροφοριών.  Ο παγκόσμιος  ιστός  μπορεί να  συγκριθεί με την  τηλεόραση  στην  λειτουργία  του  ως  μια  τεράστια  αποθήκη  γνώσης  που  ο  χειριστής  όμως μπορεί να ανασύρει την γνώση αυτή όποτε θέλει εκείνος σε αντίθεση με την τηλεόραση.


Παγκόσμιος Ιστός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Παγκόσμιος Ιστός (αγγλ. World Wide Web, συντμ. WWW) είναι ένα κατανεμημένο σύστημα οργάνωσης και πρόσβασης πληροφοριών που υλοποιεί τις βασικές αρχές οργάνωσης του υπερκειμένου. Για αυτό το λόγο θεωρείται και ως σύστημα υπερκειμένου. Δημιουργήθηκε από τον Τιμ Μπέρνερς Λι στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και απέκτησε ευρεία διάδοση στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η επίδρασή του σε σχεδόν όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας υπήρξε τόσο μεγάλη που θεμελίωσε την ψηφιακή επανάσταση στον 20o αιώνα. Άλλες ονομασίες του είναι: Παγκόσμιας εμβέλειας ιστός, ιστός, web και γουέμπ.

Ο Παγκόσμιος Ιστός συνήθως θεωρείται το Διαδίκτυο, παρόλο που αποτελούν δύο διακριτές έννοιες. Ο Παγκόσμιος Ιστός χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο ως υποδομή για να παρέχει κατανεμημένη οργάνωση και πρόσβαση των πληροφοριών. Χωρίς το Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες που αυτό παρέχει, ο Παγκόσμιος Ιστός δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Μοντέλο Παγκοσμίου Ιστού

Ως πληροφοριακό σύστημα παρέχει συγκεκριμένο μοντέλο δεδομένων το οποίο βασίζεται σε κόμβους και υπερσυνδέσμους. Το μοντέλο δεδομένων του παγκόσμιου ιστού παρέχει κόμβους (αγγλ. nodes), άγκυρες (αγγλ. anchors) και συνδέσμους (ή υπερσυνδέσμους) (αγγλ. links ή hyperlinks). Οι κόμβοι είναι φορείς του περιεχομένου ενώ οι άγκυρες είναι περιοχές του περιεχομένου των κόμβων από όπου ξεκινούν ή καταλήγουν σύνδεσμοι. Οι σύνδεσμοι συνδέουν δύο κόμβους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι



Αυτό το άρθρο εξουσιοδοτείται κάτω από GNU Άδεια Δωρεάν Τεκμηρίωσης. Χρησιμοποιεί υλικό απόΆρθρο "Παγκόσμιος Ιστός".
Εικονίδιο Εκπαιδευτικού Εργαλείου Δραστηριότητα

Τώρα παρακολουθήστε προσεκτικά το βίντεο που ακολουθεί και σκοπός του είναι να μας δείξει τον τρόπο που περιηγούμαστε στον παγκόσμοιο ιστό (World Wide Web WWW).

Παγκόσμιος ιστός

Όταν δε μας είναι γνωστή η διεύθυνση της σελίδας που αναζητούμε πληροφορίες μπορούμε να την αναζητήσουμε με μηχανές αναζήτησης ή/και με καταλόγους. Στο παρακάτω βίντεο δείχνετε η χρήση της δημοφιλέστερης μηχανής αναζήτησης Google ενώ στο αμέσως επόμενο βίντεο η χρήση του καταλόγου της πύλης www.in.gr

Google

Κατάλογος του www.in.gr