Του Κώστα Παπουλή, εκπαιδευτικού ΕΠΑΛ, (επί πολλά χρόνια πρόεδρος της Δ.ΕΛΜΕ Αν. Αττικής)

Πηγή: http://www.alfavita.gr/

Μετά την γνωστή Εντολή στις 13-11-2017 του Διευθυντή Εκπαίδευσης Αν. Αττικής και την ανακοίνωση της Δ. ΕΛΜΕ Αν. Αττικής (βλ: http://www.alfavita.gr/ )  που περιγράφει την κατάσταση που διαμορφώθηκε, οφείλουμε να αναρωτηθούμε για τα εξής:

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 50/10/4/1997 στα στοιχεία που ζητάει ο διευθυντής Εκπαίδευσης, υπάρχουν στοιχεία που χαρακτηρίζονται   δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα όπως διεύθυνση κατοικίας, επάγγελμα γονέων και μαθητών, μέιλ,, τηλέφωνα, κλπ, απουσίες, αλλά και στοιχεία που χαρακτηρίζονται ως ευαίσθητα προσωπικά  δεδομένα, καταγωγή, παλιννοστούντες, αλλοδαποί, θρήσκευμα κλπ.

Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, 139-2014 για το my-school γίνεται σαφές (ιδιαίτερα με την ανάγνωση της σελ:8, της απόφασης), ότι οι «διευθυντές των ανώτερων δομών»  μέσω των λογαριασμών τους, δεν μπορούν να διαθέτουν  πρόσβαση,    παρά μόνο στα ονοματεπώνυμα των μαθητών και στα στατιστικά στοιχεία. Άρα ο ΔΙ/ΔΕ ζητάει κάτι που του απαγορεύεται να έχει πρόσβαση.

Η εξαγωγή των στοιχείων αυτών από το σχολείο συνιστά απαγορευμένη διάδοση, η πρόσβαση, η άλλη μορφή αθέμιτης επεξεργασίας, που οι επεξεργαστές των στοιχείων θα πρέπει να απαγορεύουν σύμφωνα με την παράγραφο 6 της παραπάνω απόφασης της Αρχής. Μάλιστα αυτό γίνεται χωρίς καμία γνώση των υποκείμενων των στοιχείων.

Μια τέτοια πράξη σύμφωνα με το παραπάνω ΦΕΚ, έχει Κυρώσεις:

Α) Διοικητικού τύπου, όπως προειδοποίηση με αποκλειστική προθεσμία για άρση της παρέμβασης, ή πρόστιμα ή και άλλα που δεν μας αφορούν.

Β) Ποινικές κυρώσεις με χρηματικές ποινές.

Γ) Αστικές ευθύνες, αποζημιώσεις προς τα υποκείμενα, ανάλογα αν οι βλάβες , είναι υλικές ή ηθικές κλπ, αν γίνονται εν αγνοία τους κλπ

Σαφώς για να επιβληθούν κυρώσεις πρέπει να γίνει  καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Διοικητικών Δεδομένων.

Επειδή η εντολή, κατά την γνώμη μας  παραβιάζει προσωπικά δεδομένα των μαθητών, υπεύθυνοι έναντι της αρχής και του νόμου, μετά από μια καταγγελία, είναι τόσο αυτοί που τα εξάγουν όσο και  η προϊστάμενη αρχή που τα ζητάει. Οι διευθυντές των ΕΠΑΛ και οι υπεύθυνοι καθηγητές των τμημάτων πιθανά να φέρουν  ελαφρυντικά, επικαλούμενοι σύγκρουση καθηκόντων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σίγουρα  θα απαλλαγούν, αλλά αντίθετα θα είναι οι πρώτοι που θα βρεθούν μπροστά σε ποινικές διώξεις.

Πέρα βέβαια από το νομικό ζήτημα, υπάρχει το πολιτικο- συνδικαλιστικό που όπως αναφέρει και η Δ.ΕΛΜΕ στην ανακοίνωσή της, διαμορφώνεται ουσιαστική κατάργηση της διεύθυνσης των σχολείων, πολιτική αυταρχισμού και αμφισβήτησης προς στους συλλόγους των σχολείων και άλλα πολλά. Πρωτοφανή περιστατικά που συμβαίνουν μόνο στην Διεύθυνση Αν. Αττικής. Συνεπώς το ζήτημα άπτεται και του περιφερειακού διευθυντή Αττικής, ο οποίος οφείλει να παρέμβει.

Τέλος χρειάζεται παρέμβαση  και της ομοσπονδία μας, της ΟΛΜΕ για να προστατέψει με κάθε τρόπο τα μέλη της,  τόσο συνδικαλιστικά όσο και από τον κίνδυνο να βρεθούν κατηγορούμενοι στα δικαστήρια.

Πηγή: http://www.alfavita.gr

Προσωπικά δεδομένα μαθητών, παραβίασή τους στα ΕΠΑΛ Αν. Αττικής και πιθανές ποινικές ευθύνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *