Τετάρτη, 29 Ιανουάριος 2014 15:26

οι τρείς Ιεράρχες

30 Ιανουαρίου

Εορτή των Τριών Ιεραρχών

Εορτή των Γραμμάτων και της Παιδείας

 

<< .... όλοι σήμερα στο σπίτι δε μπορούν να πιστέψουν στα μάτια τους . Ο Μιχαλάκης διαβάζει !!!

- δε θα βγείς έξω να παίξεις Μιχαλάκη μου ; , ρώτησε η μητέρα του .

- θα διαβάσω πρώτα τα μαθηματά μου μανούλα .

- Δόξα σι ο Θεός ! ψιθύρισε η μαμά του . Αυτό κι αν είναι θαύμα !!!

Γιατί όποιος ήξερε το Μιχαλάκη ... γνώριζε πως ήταν ο καπετάν φασαρίας της παρέας , μόλις γύριζε απο το σχολείο το μόνο που είχε στο μυαλό του ήταν το παιχνίδι . Πού μυαλό για διάβασμα ... και βέβαια δεν ήταν καθόλου καλός μαθητής ...

Σήμερα όμως τέτοια αλλαγή ... κανείς δε το φανταζόταν . Όλοι περίμεναν με περιέργεια να μάθουν τι συμβαίνει .

Στο μεσημεριανό τραπέζι λοιπόν ο Μιχαλάκης είπε :

- να σας πώ μια ιστορία που άκουσα σήμερα στο σχολείο ;

- και βέβαια !!!

απάντησαν όλοι .

" Ήταν κάποτε τρείς μαθητές , που σαν κι αυτούς , δεν υπήρχαν άλλοι . Την ώρα που έπρεπε να διαβάσουν δεν τους ένοιαζε εαν έξω έπαιζαν άλλα παιδιά .

Δεν τους ένοιαζε αν ο καιρός ήταν καλός και κάποιοι πήγαιναν  εκδρομή ούτε που ο δρόμος ήταν γεμάτος κόσμο που διασκέδαζε .

Μόνο τα μαθήματά τους , τους ένοιαζαν και η συμπεριφορά τους . Και φυσικά ήταν πρώτοι στο σχολείο , στη γνώση αλλά και στην καλοσύνη και ευγένεια . Οι συμμαθητές τους τους θαύμαζαν και οι δάσκαλοι τους  πίστευαν και έλεγαν πως όταν μεγαλώσουν θα γίνουν σπουδαίοι άνθρωποι .

Έτσι πέρασαν ένα ένα τα σχολεία της εποχής τους , σπούδασαν και έγιναν μεγάλοι και σπουδαίοι .

Ο ένας ο Βασίλειος έγινε μεγάλος σοφός ρήτορας και συγγραφέας , είχε τόση μεγάλη αγάπη για τα παιδιά και όλους τους ανθρώπους , κυρίως τους φτωχούς , που έχτισε για αυτούς μια ολόκληρη πόλη , την Βασιλειάδα , ίδρυσε εκεί νοσοκομείο , πτωχοκομείο , γηροκομείο , σχολείο , ορφανοτροφείο ... , και επειδή η προσφορά και το έργο του ήταν μεγαλειώδες , οι άνθρωποι τον ονόμασαν " Μέγα " .

Ο δεύτερος , ο Γρηγόριος , δίδασκε πάντα το λόγο του Θεού , γι αυτό και τον ονόμασαν " Θεολόγο " , έλεγε πως ειναι σημαντικό να δίνουμε και το ελάχιστο σε όποιον έχει ανάγκη , γιατί το ελάχιστο δεν ειναι ασήμαντο για κάποιον που δεν έχει τίποτα !

Ο τρίτος ήταν ο Ιωάννης . Μιλούσε τόσο όμορφα για την πίστη στο Θεό , την Αρετή και την Αγάπη , τα λόγια του ήταν πολύτιμα γι αυτό και έλεγαν πως έμοιαζαν με χρυσάφι , κι έτσι τον ονόμασαν "Χρυσόστομο " .

Ο Μέγας Βασίλειος έγινε Αρχιεπίσκοπος , ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος έγιναν Πατριάρχες και επειδή και οι τρείς αγαπούσαν πάρα πολύ τα παιδιά και τα γράμματα η εκκλησία μας αφού τους ονόμασε Ιεράρχες καθιέρωσε την 30η Ιανουαρίου ώς μέρα Τιμής και Μνήμης Των Τριών Ιεραρχών και  τους όρισε Προστάτες των Γραμμάτων και της Παιδείας .

Και οι τρείς αγαπούσαν πολύ τους ανθρώπους , τους δίδαξαν ότι έμαθαν και έγραψαν πολλά βιβλία . "

- Αυτή την ιστορία μας είπε σήμερα η δασκάλα μας , είπε ο Μιχαλάκης  . Κι εγώ πήρα την μεγάλη απόφαση ...

ΝΑ ΓΙΝΩ ΚΙ ΕΓΩ ΚΑΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ !

...κι έτσι κι έγινε ...ο Μιχαλάκης τήρησε τα λόγια του ..... >>

Εορτολόγιο

Ρολόι

Δονούσα time