Ιωάννης - Ιάκωβος Μάγερ
Ο Ιωάννης - Ιάκωβος Μάγερ (Johan - Jacob Mayer) γεννήθηκε στη Ζυρίχη το 1798. Ακολούθησε ιατρικές σπουδές στο Freiburg, δίχως να τις ολοκληρώσει. Στην επαναστατημένο Μεσολόγγι φαίνεται ότι έφθασε το φθινόπωρο του 1821 προσφέροντας τις ιατρικές του γνώσεις στους τραυματίες του πολέμου και πολύ γρήγορα ενσωματώθηκε στον ντόπιο πληθυσμό της πόλης: πολιτογραφήθηκε έλληνας και νυμφεύθηκε την μεσολογγίτισσα Αλτάνη Ιγγλέση. Η μεγαλύτερη προσφορά του στον ελληνικό αγώνα υπήρξε η έκδοση της εφημερίδας Ελληνικά Χρονικά που κυκλοφόρησε την 1η Ιανουαρίου 1824.

Για την έκδοση της εφημερίδας χρησιμοποιήθηκε αρχικά το τυπογραφείο που είχε φέρει στο Μεσολόγγι ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, το καλοκαίρι του 1821, ενώ τυπογράφος ήταν πιθανότατα ο Παύλος Πατρίκιος. Σύντομα, τα Ελληνικά Χρονικά άρχισαν να τυπώνονται στο τυπογραφείο που αγοράστηκε με χρήματα του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου και το οποίο έφερε στο Μεσολόγγι, στα τέλη του 1823, ο φιλέλληνας Λέστερ Στάνχοπ. Στο τυπογραφείο αυτό, που ήταν το ίδιο στο οποίο τυπώθηκε και ο Ύμνος στην Ελευθερία του Διονυσίου Σολωμού (Μάιος 1825), τυπογράφος ήταν ο Δημήτριος Μεσθενέας. Η στενή σχέση ανάμεσα στον Μάγερ και τον Μαυροκορδάτο είχε ως αποτέλεσμα τα Ελληνικά Χρονικά να απηχούν τις θέσεις του τελευταίου και να υποστηρίζουν τις πολιτικές του πρωτοβουλίες. Έτσι, συχνά η εφημερίδα κατηγορήθηκε για μεροληψία και ψευδείς ειδήσεις σε βάρος των αντιπάλων του Μαυροκορδάτου. Από την άλλη, τα Ελληνικά Χρονικά αποτέλεσαν βήμα για την προώθηση φιλελεύθερων πολιτικών ιδεών περί δημοκρατίας, ανεξιθρησκίας, ελευθεροτυπίας, πολιτικών δικαιωμάτων κλπ.

Τα Ελληνικά Χρονικά συνέχισαν την έκδοσή τους σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου, δημοσιεύοντας ειδήσεις σχετικές με την εξέλιξη του πολέμου. Η έκδοσή της εφημερίδας σταμάτησε στις 20 Φεβρουαρίου του 1826 όταν από τους βομβαρδισμούς καταστράφηκε το τυπογραφείο. Μερικές εβδομάδες αργότερα, ο Μάγερ, η γυναίκα του και τα δυο τους παιδιά, όπως και ο τυπογράφος Μεσθεναίος, πέθαναν κατά τη διάρκεια της Εξόδου.


Αρχή κεφαλαίου Προηγούμενη σελίδα Επόμενη σελίδα