Ιωάννης Γκούρας
Ο Ιωάννης Γκούρας γεννήθηκε στην επαρχία της Παρνασσίδας το 1791. Σε μικρή ηλικία προσχώρησε στην ένοπλη ομάδα του Πανουργιά και έδρασε ως κλέφτης, έως το 1816-1817. Την εποχή εκείνη η ομάδα του Πανουργιά υποτάχτηκε στον Οδυσσέα Ανδρούτσο, που είχε τοποθετηθεί αρματολός στην περιοχή της Λειβαδιάς από τον Αλή πασά. Τον Μάρτιο του 1821 ο Ιωάννης Γκούρας πρωτοστάτησε με τον Πανουργιά στην κήρυξη της επανάστασης στη σημερινή Φωκίδα, αναλαμβάνοντας ένοπλη δράση στην περιοχή των Σαλώνων (Αμφισσα). Στις αρχές Μαΐου, σε μια εποχή υποχώρησης της επανάστασης στην ανατολική Ρούμελη, δηλαδή μετά την ήττα στην Αλαμάνα (22 Απριλίου), ο Γκούρας ήταν μεταξύ των πρώτων που ακολούθησαν τον Οδυσσέα Ανδρούτσο στο χάνι της Γραβιάς. Τρεις μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 1821, συνέβαλε σημαντικά σε μια από τις σπουδαιότερες νίκες της ελληνικής πλευράς: στη μάχη των Βασιλικών Βοιωτίας (25-26 Αυγούστου 1821) προκάλεσε σημαντικές φθορές στο στρατό που Μπεϋράν πασά και ουσιαστικά ματαίωσε την εκστρατεία του για την καταστολή της επανάστασης στην ανατολική Ρούμελη.

Από την εποχή εκείνη ο Γκούρας υπολογίζεται ως ένας από τους πλέον ικανούς καπετάνιους στο περιβάλλον του Ανδρούτσου. Μάλιστα, όταν οι Αθηναίοι κάλεσαν τον Ανδρούτσο να αναλάβει τη διοίκηση της Ακρόπολης και, παραμερίζοντας τον Αρειο Πάγο, τον αναγνώρισαν αρχιστράτηγο της ανατολικής Ρούμελης, εκείνος όρισε τον Γκούρα ως φρούραρχο της Ακρόπολης, τον Σεπτέμβριο του 1822. Η σύμπνοια όμως δεν κράτησε για πολύ και ρήξη στις σχέσεις των δύο ανδρών επήλθε το 1824. Το καλοκαίρι της χρονιάς εκείνης ο Ιωάννης Γκούρας παρέδωσε την Ακρόπολη στην κυβέρνηση Κουντουριώτη, που μόλις έχει βγει νικήτρια από τις εμφύλιες συγκρούσεις στην Πελοπόνησο. Η κίνηση αποτελούσε πλήγμα για την ισχύ του Ανδρούτσου και επίτευγμα για την Διοίκηση, που πρώτη φορά από την έναρξη της Επανάστασης είχε στον έλεγχό της ένα σημαντικό οχυρό στην ανατολική Ρούμελη. Το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου (1824), ο Γκούρας τέθηκε επικεφαλής των ρουμελιωτών ενόπλων που εισέβαλαν στην Πελοπόννησο στο πλαίσιο του δεύτερου εμφύλιου. Επέστρεψε στη Ρούμελη την άνοιξη του 1825, φέροντας πλέον το αξίωμα του γενικού αρχηγού των εκστρατειών στην ανατολική Ρούμελη. Την ίδια εποχή ο Ανδρούτσος διαπραγματεύονταν με τους Οθωμανούς. Ο Γκούρας εκστράτευσε εναντίων του, τον συνέλαβε και τον φυλάκισε στην Ακρόπολη όπου τον βρήκε ο θάνατος τον Ιούνιο του 1825.

Ένα χρόνο αργότερα οι δυνάμεις του Κιουταχή ξεκινούσαν την πολιορκία της Ακρόπολης. Ο Γκούρας, που τα προηγούμενα χρόνια είχε υπερασπισθεί με επιτυχία την πόλη της Αθήνας, τέθηκε επικεφαλής των πολιορκημένων. Πέθανε μαχόμενος, τον Σεπτέμβριο του 1826.


Αρχή κεφαλαίου Προηγούμενη σελίδα Επόμενη σελίδα