Είσοδος ελληνικού στόλου στο Μεσολόγγι 23 Ιουλίου 1825
[...] Ο Ελληνικός στόλος λοιπόν σκεπάζει τον λιμένα μας· το πλείστον μέρος αράζει, και τινα καταδιώκουν τα τέσσαρα εχθρικά· επλησίασαν εις το εν, και ολίγον έλειψε να το ζωγρήσουν. Οι εν αυτώ όμως Τούρκοι έβαλαν πυρ και το έκαυσαν, διασωθέντες εις το άλλο, το οποίον ήτον ολίγον μακρύτερον. Τα δύω εμπροσθινά, όντα αρκετά προχωρημένα διεσώθησαν από τον κίνδυνον, καταφυγόντα υπό τα φρούρια της Ναυπάκτου· το δε άλλο (τούτο ήτον Αλτζερίνικον) ιδόν τον κίνδυνον ερρίφθη εις την ξηράν, ένθα πολλοί των εν αυτώ απέβησαν, και άφησαν το πλοίον εις την διάκρισιν των Ελλήνων με 11 μόνους Τούρκους, οι οποίοι δεν εχωρέθησαν εις τα ακάτια, και δια τούτο κατέβαλον την σημαίαν, παραδοθέντες αφ' εαυτών εις τους ημετέρους· οίτινες και διεφύλαξαν την ζωή των.

Ο εχθρικός στολίσκος της λίμνης μας βλέπων ότι έμεινε μεμονωμένος εσηκώθη εις τα πανία, και επλησίασεν εις την ξηράν προς το μέρος, ένθα ο Κιουταχής είναι εστρατοπεδευμένος.

Εν τούτοις ο εχθρός μας δεν έπαυε ποσώς το πυρ του καθ' όλην την ημέραν.

Περί την μεσημβρίαν ίδομεν τον εχθρικόν στόλον ερχόμενον από τα νερά της Κεφαλληνίας, και διευθυνόμενον προς τον εδικόν μας, όστις άμα ότε τον είδε εβάλθη εις τα πανία, και ήρχισε να πλέη εναντίον του με αέρα δυτικόν (Πονέντε - Μαΐστρο). Επροσπάθει λοιπόν κατ' αρχάς να κερδίση τον άνεμον του εχθρού, και ούτω να τον πολεμήση με μεγαλητέραν ωφέλειαν· αλλ' ο εχθρός βλέπων τούτο έβαλε τον αέρα από πλευράς και ούτω εκολύμβα με όσον ηδύνατο κλεισμένον άνεμον (όρτζα)· πλησιάζει τέλος πάντων ο στόλος μας, εμβαίνει εις τακτικήν γραμμήν, και ούτω αρχίζει η μάχη και από τα δύω μέρη.

Τι περίεργον θέαμα επαρασταίνετο τότε, να βλέπη τις εμπορικά βρίκια ορμώντα, ως οι αετοί, κατά των Οθωμανικών φρεγάτων, και κεραυνοβολούντα μ' όλον τον ενθουσιασμόν και γενναιοκαρδίαν! Η ναυμαχία εστάθη πεισματωδεστάτη· οι Έλληνες αγκαλά υπ' άνεμον (σοττόβεντο) ενίκησαν, και ο εχθρός με την πλέον κλεισμένην του ανέμου διεύθυνσιν (αλλόρτζα) έφυγε κατησχυμένος, καταπολεμούμενος και καταδιωκόμενος παρά των ημετέρων.

Πηγή: Γ. Λαγανάς (επιμ.), Οι μέρες των Ελεύθερων Πολιορκημένων (1824-1826), Το ημερολόγιο της Β΄ Πολιορκίας του Μεσολογγίου, όπως δημοσιεύθηκε στα Ελληνικά Χρονικά, Αθήνα 2001, σ. 226-227.



Αρχή κεφαλαίου Προηγούμενη σελίδα Επόμενη σελίδα