Είδηση της πτώσης του Μεσολογγίου (16 Απριλίου 1826)

ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από Ναυπλίου, 21 Απριλίου

Η 16η του Απριλίου ήταν ημέρα λυπηρά· διότι κατ' αυτήν την ημέραν έφθασε και εις ημάς η πικροτάτη είδησις ότι το Μεσολόγγιον έπεσε τελευταίον εις τας χείρας του εχθρού, αφ' ου ολόκληρον χρόνον αντεστάθη γενναιότατα εις τόσας και τόσας εχθρικάς δυνάμεις.

Ο εχθρός, αφ' ου εκυρίευσε το Βασιλάδι και μετά τούτο το Ανατολικόν, εσυγκέντρωσεν όλας του τας δυνάμεις εις το Μεσολόγγιον, και το περιέζωσε δια θαλάσσης με πλοιάρια. Ο Ελληνικός στόλος έφθασεν εκεί, αλλ' έφθασε παράκαιρα, και εστάθη αδύνατον να ημπορέση να προφθάση το φρούριον εκείνο με ζωοτροφίας. Οι εν αυτώ αθάνατοι ήρωες, αφ' ου κατέφαγον παν ό,τι δύναται να φαγωθή, απελπισθέντες από του να λάβωσι τροφάς, απεφάσισαν να εξέλθωσι, και δια μέσου των εχθρών να σωθώσι πολεμούντες, το οποίον και έγινε την νύκτα της 10ης προς την 11ην του μηνός. Μη δυνάμενοι δε να φέρωσι μεθ' εαυτών και τους ασθενείς και πληγωμένους, εσύναξαν αυτούς και όλους τους αδυνάτους εις ολίγας οχυροτέρας οικίας, και αποχαιρετήσαντες τους συμμετόχους τόσων ηρωικών κατορθωμάτων ανεχώρησαν· οι δε εναπομείναντες αδύνατοι, αφ' ου και ούτως έχοντες επολέμησαν ανδρείως, εκάησαν αφ' εαυτών ζώντες, δια να στερήσωσι τον εχθρόν την δόξαν, ότι εκυρίευσε το Μεσολόγγιον, ζώντων εν αυτώ ανθρώπων· από δε των εξελθόντων ολίγοι τινές εχάθησαν, οι δε λοιποί, περί τας 2.000, διεσώθησαν αβλαβείς. Επολέμησεν ηρωικώς, και έπεσεν ηρωϊκώτερον το ένδοξον Μεσολόγγιον.

Πηγή: Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος, αρ. φυλ. 54, 21 Απριλίου 1826 (αναδημοσιεύεται στο Γ. Λαγανάς (επιμ.), Οι μέρες των Ελεύθερων Πολιορκημένων (1824-1826), Το ημερολόγιο της Β΄ Πολιορκίας του Μεσολογγίου όπως δημοσιεύθηκε στα Ελληνικά Χρονικά, Αθήνα 2001, σ. 417-418).



Αρχή κεφαλαίου Προηγούμενη σελίδα Επόμενη σελίδα