Εκλογή του Καποδίστρια ως Κυβερνήτη (3 Απριλίου 1827)
Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΙΤΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

Θεωρούσα, ότι η υψηλή επιστήμη του κυβερνάν την Πολιτείαν, και φέρειν προς ευδαιμονίαν τα Έθνη, η εξωτερική και εσωτερική πολιτική, απαιτεί πολλήν πείραν και πολλά φώτα, τα οποία ο βάρβαρος Οθωμανός δεν επέτρεψε ποτέ εις τους Έλληνας.

Θεωρούσα, ότι απαιτείται επί κεφαλής της Ελληνικής Πολιτείας ο κατά πράξιν και θεωρίαν Πολιτικός Έλλην, διά να την κυβερνήση κατά τον σκοπόν της πολιτικής κοινωνίας.

Ψηφίζει.

Α'. Ο Κόμης Ιωάννης Καποδίστριας εκλέγεται παρά της Συνελεύσεως ταύτης εν ονόματι του Ελληνικού Έθνους, Κυβερνήτης της Ελλάδος, και εμπιστεύεται στη Νομοτελεστικήν αυτής δύναμιν.

Β'. Ως τοιούτος θέλει κυβερνήσει την Ελληνικήν Πολιτείαν κατά τους καθεστώτας Νόμους.

Γ'. Η διάρκεια της επιτραπείσης παρά του Έθνους εις αυτόν εξουσίας προσδιορίζεται διά επτά χρόνους, αρχομένους από της σήμερον.

Δ'. Να ειδοποιηθή δι' εγγράφου, ενυπογράφου από όλους τους Πληρεξουσίους του Έθνους, προσκαλούμενος να έλθη εις την Πατρίδα διά ν' αναλάβη τας ηνίας της Κυβερνήσεως.

Ε'. Διορίζεται Τριμελής Επιτροπή, γνωριζομένη υπό το όνομα «η Αντικυβερνητική Επιτροπή», διά να κυβερνήση την Ελλάδα εν απουσία του, και θέλει παύσει, α φθάση ο Κυβερνήτης εις την Πατρίδα.

ς'. Το παρόν ψήφισμα να καταχωρηθή εις τον Κώδηκα των ψηφισμάτων, και κοινοποιηθή διά του τύπου.

Εν Τροιζήνι την 3 Απριλίου 1827.

Ο πρόεδρος

γεώργιος σισίνης

(Έπονται αι υπογραφαί των λοιπών πληρεξουσίων τον αριθμόν 115).

(Τ.Σ.) Ο Γραμματεύς της Συνελεύσεως

Ν. Σπηλιάδης

Πηγή: Ανδρέας Ζ. Μάμουκας, Τα κατά την αναγέννησιν της Ελλάδος ήτοι Συλλογή κ.λ. Αθήναι 1841, τ. 9 σ. 97-98.



Αρχή κεφαλαίου Προηγούμενη σελίδα Επόμενη σελίδα