Παύση της εφημερίδας Απόλλων στο Ναύπλιο και επανέκδοσή της στην Ύδρα από τον Αναστάσιο Πολυζωίδη (11 Μαρτίου 1831)
Φύλλο αρ. 1

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ ΕΝ ΝΑΥΠΛΙΑ, ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΣ ΥΔΡΑΝ

Είναι γνωστόν εις πάντας ότι προ τριών περίπου μηνών έμελλε να εκδοθή κατά το πρώτον εις Ναυπλίαν η παρούσα εφημερίς· διατί όμως και πώς έπαυσε, πολλά ολίγοι ίσως έχουσιν ιδέαν του πράγματος ακριβή. [...]
Δημοσιεύοντες πάντα ταύτα, και μάλιστα τα αφορώντα την παύσιν, πιστώς και άνευ τινός αλλοιώσεως, είμεθα πεπεισμένοι ότι όχι μόνο δεν αντιβαίνομεν παντάπασιν εις τους όρους της ελευθερίας του Τύπου, των οποίων η ακεραία διατήρησις είναι και θέλει είσθαι πάντοτε ή εξαίρετος φροντίς μας, αλλ' εκπληρούμεν και έργον αγαθού Πολίτου, επιθυμούντος να ενηχήση η αλήθεια εις όλων τας ακοάς. Συμμέτοχοι του Ελληνικού αγώνος από πρώτης αφετηρίας, και Συμπράκτορες εις την συνταγματικήν διαρρύθμισιν της Ελλάδος κατά τας διαφόρους Εθνικάς συνελεύσεις, πλην της τελευταίας εν Αργει, δεν δυνάμεθα να κρύψωμεν τα φιλελεύθερα ημών φρονήματα, και τας Συνταγματικάς αρχάς μας· δεν δυνάμεθα να αποσιωπήσωμεν ουδέ τον οποίον ομού με όλους τους αγαθούς και ειλικρινείς Πατριώτας τρέφομεν διακαή πόθον του να ίδωμεν ωργανισμένα και αποκαταστημένα τα κοινά πράγματά μας ως αρχήθεν ο σκοπός της Γιγαντιαίας Εθνικής Πάλης τα προσδιώρισε, ως του παρόντος αιώνος το πνεύμα τα διαγράφει, και αι ευχαί των φιλελλήνων προ πολλού ήδη τα απεκδέχονται.
Αναμφιβόλως εν από τα πρώτα και δραστηριότερα μέσα, το οποίον, πλέον παντός άλλου, ημπορεί, να συντελέσει εις πλήρωσιν του περί ου ο λόγος πόθου, είναι η Δημοσιότης.

Πηγή: Α. Πολυζωΐδης, Ανέκδοτα κείμενα απο τον "Απόλλωνα", Ύδρα 1831, επιμ. Γ. Μαρκόπουλος, Αθήνα, εκδ. Κουλτούρα, 1971, σ. 39-40.


Αρχή κεφαλαίου Προηγούμενη σελίδα Επόμενη σελίδα