Η επανάσταση στα Ψαρά 10/4/1821
Μεταξύ των Ψαριανών υπήρχον τινες κατηχημένοι εις τα μυστήρια της Φιλικής Εταιρείας* τούτων δ' έφοροι ήσαν ο Νικόλαος Αποστόλης και ο Δημήτριος Ν. Μαμούνης. Καταβάς δε ο Δημήτριος Θέμελης εις το Αιγαίον μετέβη εις Ψαρά κατά τον Ιανουάριον του 1821 και κατήχησε και άλλους, συστήσας νέους εφόρους, τον Αντώνιον Κατσουλέρην, Κυριακόν Δ. Μαμούνην, Γεώργιον Κομνηνόν και Νικόλαον Σπανόν, υπό το όνομα «Εφορεία Δήμου των Αχαιών». Ούτοι δε κατήχησαν και άλλους και το μυστήριον της ελευθερίας διεδόθη.

[...]

Την ημέραν του Πάσχα έφθασεν εις Ψαρά εκ Σπετσών ο πλοίαρχος Γκίκας Τσούπας με το πλοίον του, έχων υψωμένην την σημαίαν της ελευθερίας* πληροφορήσας δε τους Ψαριανούς ότι αι Σπέτσαι ύψωσαν την σημαίαν της επαναστάσεως απέπλευσεν εκείθεν, και συλλαβών έξω του δυτικού μέρους των Ψαρών πλοίον μαρτίγον, με οθωμανικήν σημαίαν, διευθύνθη αλλαχόθεν.

Εν τοσούτω την αυτήν ημέραν του Πάσχα, συναθροισθείς ο λαός εις το δημογεροντικόν κατάστημα κατεβίβασε την τρουρκικήν σημαίαν, κατεξέσχισεν αυτήν, και κατεσύντριψε τα οθωμανικά σύμβολα, τα ευρισκόμενα άνωθεν της θύρας του καταστήματος τούτου. Από της στιγμής δ' εκείνης δίδοντες προς αλλήλους τον αδελφικόν ασπασμόν της χριστιανικής αγάπης, μετά του «Χριστός ανέστη» έλεγον και η «Ελλάς ανέστη».

Πηγή: Κωνστ. Νικόδημος, Υπόμνημα της νήσου Ψαρών, τ. 1, Αθήνα 1862, σ. 92.



Αρχή κεφαλαίου Προηγούμενη σελίδα Επόμενη σελίδα