Η τελευταία προκήρυξη του Γιωργάκη Ολυμπίου πριν από το θάνατό του στη Μονή  Σέκου στη Μολδαβία (29 Αυγούστου 1821)
Ανδρείοι Έλληνες! Όλοι μας, ευγενείς αδελφοί, υποκύψαμε σε μια τρομερή μοίρα. Από τους ομοδόξους γείτονές μας εκείνοι που μας υποσχέθηκαν βοήθεια, μας εγκατέλειψαν, οι άλλοι με συκοφαντίες εχαρακτήρισαν σαν έγκλημα τους αιματηρούς αγώνας μας για τη θρησκεία μας και την ύπαρξή μας.

Ψηλά το κεφάλι, αδέλφια! Δείξτε πώς είστε αντάξιοι των προγόνων σας. Εσώσαμε εν τούτοις την τιμή μας. Η Ευρώπη εγνώρισε τους γιούς της Ελλάδας! Η βοήθεια που υποσχέθηκε η Ρωσία έρχεται πολύ αργά για μας. Οι Μοσχοβίτες Μεγιστάνες θέλουν πρώτα να ξέρουν ότι έπεσε νεκρό το άνθος της Ελλάδας, προτού να έρθει η βοήθειά τους, για να έχουν να κατακτήσουν μόνον αμόρφωτες μάζες και μετά την εξόντωση των μορφωμένων να μην παραλάβουν κανένα πνευματικό παλμό, που τον φοβούνται στην αναγέννησή μας σα μελλοντικό επαναστατικό υλικό. Εμπρός αδέρφια! Ας πεθάνωμε κοιτάζοντας άφοβα το θάνατο στα μάτια. Ζήτω η θρησκεία και η ελευθερία της Ελλάδας! Θάνατος στους βαρβάρους!

Πηγή: Γ. Λάιος, Ανέκδοτες επιστολές και έγγραφα του 1821, Ιστορικά ντοκουμέντα από τα αυστριακά αρχεία, Αθήνα 1958, σ. 240.



Αρχή κεφαλαίου Προηγούμενη σελίδα Επόμενη σελίδα