
Αντιστασιακός Τύπος.

Συντάκτες της εφημερίδας Ελεύθερη Ελλάδα.
|
Επιδιώκοντας να ελέγξουν τη ροή ειδήσεων και πληροφοριών προς την υπόδουλη Ελλάδα, οι δυνάμεις του ’ξονα επέβαλλαν από τις πρώτες μέρες της Κατοχής αυστηρή λογοκρισία στον Τύπο και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, αποκτούσε τεράστια σημασία η μακρόχρονη έκδοση ενός οποιουδήποτε παράνομου εντύπου, που στρεφόταν εναντίον του κατακτητή. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, κυκλοφόρησαν διαφόρων ειδών έντυπα που εξέφραζαν την επιθυμία των Ελλήνων για αντίσταση: προκηρύξεις, φυλλάδια, εφημερίδες, περιοδικά. ’λλα από αυτά ήταν χειρόγραφα, άλλα ήταν πολυγραφημένα, ενώ ορισμένα τυπώνονταν. Τα τελευταία εκδίδονταν παράνομα σε διάφορα τυπογραφεία. Όλα τα έντυπα κυκλοφορούσαν παράνομα και διακινούνταν από χέρι σε χέρι. Όλοι όσοι εμπλέκονταν στη διαδικασία γραφής, εκτύπωσης και διακίνησης του αντιστασιακού Τύπου αντιμετώπιζαν, σε περίπτωση που συλλαμβάνονταν από τις αρχές κατοχής, με κίνδυνο της εκτέλεσης. Ορισμένα από τα σημαντικότερα έντυπα που κυκλοφόρησαν στη διάρκεια της Κατοχής ήταν η Ελεύθερη Ελλάδα, ο Απελευθερωτής, η Γυναικεία Δράση, η Νέα Γενιά, η Δημοκρατική Σημαία, η Φλόγα, η Δόξα και η Απελευθέρωση. Γενικότερα, ο αντιστασιακός Τύπος αποτέλεσε μια από τις πιο αξιοσημείωτες πτυχές της Αντίστασης. Αυτά τα "παράνομα" έντυπα προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες γνωστοποιώντας πληροφορίες που δεν δημοσιεύονταν στον λογοκριμένο Τύπο, καλώντας σε αντίσταση και γενικότερα τονώνοντας το ηθικό των Ελλήνων.
Παράλληλα, παράνομη πράξη είχε χαρακτηριστεί από τις αρχές κατοχής και η παρακολούθηση συμμαχικών ραδιοφωνικών σταθμών που εξέπεμπαν προγράμματα στα ελληνικά. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στις 9 Απριλίου 1942, γερμανική περίπολος συνέλαβε σε καφενείο του Πειραιά τον ιδιοκτήτη και 62 θαμώνες επ' αυτοφώρω να ακούνε όλοι μαζί το ελληνικό πρόγραμμα του βρετανικού ραδιοφωνικού σταθμού BBC. Μάλιστα, από ένα σημείο και μετά οι κατακτητές απαίτησαν από τους Έλληνες να παραδώσουν τα ραδιόφωνά τους ώστε να μην μπορούν να πληροφορούνται από ελληνόφωνους σταθμούς του εξωτερικού.
|