Ποια σχολή να ακολουθήσω;
Ποιο επάγγελμα μου ταιριάζει;
Πως κινείται σήμερα η αγορά εργασίας;

Όταν οι επιλογές και οι αποφάσεις σου στηρίζονται στις κλίσεις, στις δεξιότητες και στα ενδιαφέροντά σου, σε συνδυασμό με την επαρκή πληροφόρηση για την αγορά εργασίας αποτελούν το σημαντικότερο βήμα για την επαγγελματική σου επιτυχία!

Δημοσιεύματα - Άρθρα
Συντάχθηκε απο τον/την sep4all    Τρίτη, 03 Απρίλιος 2012 07:46    PDF Εκτύπωση E-mail
Οι μαθητές που θα πάνε Α' Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις με το υπάρχον σύστημα

Παραθέτουμε απόσπασμα συνέντευξης της Υφυπουργού κας Χριστοφιλοπούλου σε τηλεοπτική εκπομπή:

Για το Νέο Λύκειο και το Νέο Εξεταστικό Σύστημα:

«Μετά από εξαντλητικό διάλογο στη Βουλή, στη Διακομματική Επιτροπή και με τη συμφωνία σχεδόν όλων των κομμάτων, έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο για το Νέο Λύκειο και το Τεχνολογικό Λύκειο και θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη που που δεν κατορθώθηκε να κατατεθούν προς ψήφιση. Θέλω να διαβεβαιώσω ωστόσο ότι οι μαθητές της πρώτης Λυκείου, που παρακολουθούν το μεταβατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει και την ερευνητική εργασία, θα έχουν ένα μεταβατικό πρόγραμμα για τη δευτέρα Λυκείου. Παράλληλα για τους μαθητές που θα πάνε την προσεχή σχολική χρονιά στην πρώτη Λυκείου διευκρινίζω ότι θα δώσουν εξετάσεις  με το υπάρχον σύστημα με μια μικρή προσαρμογή της ύλης στο πρόγραμμά τους. Θα ήθελα επίσης να ξεκαθαρίσω ότι οι μαθητές που πάνε την επόμενη σχολική χρονιά στην τρίτη γυμνασίου θα δώσουν εξετάσεις  με το νέο σύστημα, προσαρμοσμένο στην ύλη των μεταβατικών ωρολόγιων προγραμμάτων».

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 07 Μάρτιος 2013 01:06 )
 
Συντάχθηκε απο τον/την sep4all    Πέμπτη, 29 Μάρτιος 2012 09:43    PDF Εκτύπωση E-mail
Με το ισχύον σύστημα οι εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των μαθητών της Α Λυκείου

 

Κατά την πρόσφατη συνέντευξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας διευκρινίστηκε ότι οι μαθητές που σήμερα βρίσκονται στην Α? Λυκείου θα ακολουθήσουν το ισχύον σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων για την εισαγωγή του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με κάποιες αλλαγές σε ότι αφορά στην ύλη.
Για την α? και β? λυκείου ο Υπουργός Παιδείας είπε:
"Έχουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της Β? Λυκείου τώρα. Γενικά στο Λύκειο, όπως ξέρετε, δεν θα έχουμε αλλαγές παρά στη Β? Λυκείου που πρέπει δηλαδή να πούμε τι θα γίνει. Η Α? Λυκείου θα είναι όπως είναι πέρσι και δεν έχουμε άλλες αλλαγές. Και επίσης να το πούμε κι αυτό, θα  σας το δώσουμε και γραμμένο, οι εξετάσεις οι εισαγωγικές θα είναι για τα παιδιά της Α? Λυκείου όπως είναι μέχρι σήμερα βέβαια. Επειδή αυτό, ναι την αλλαγή της ύλης που λέμε για την Β? Λυκείου. Νομίζω ότι αυτό ενδιαφέρει τα παιδιά που βρίσκονται σήμερα στην Α? Λυκείου.
Οι αλλαγές που γίνονται στη Β? Λυκείου είναι ότι μπαίνει στο πρόγραμμα η ερευνητική εργασία, θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια η οποία δίνει μια άλλη  μορφή στο σχολείο. Έχει δυσκολίες, αλλά δίνει μια άλλη μορφή στο σχολείο. Και επομένως θα είναι μέσα στο πρόγραμμα, συνεχίζεται για τη Β? Λυκείου η ερευνητική εργασία το περίφημο project και περνάει στα επιλεγόμενα μαθήματα, οι Αρχές Οικονομίας που δεν διδάσκονταν στην Α? Λυκείου και η Πολιτική και Δίκαιο."

Υφυπουργός:
"Οι εξετάσεις για τους μαθητές της Α? Λυκείου είναι με το ίδιο σύστημα όπως είπε ο Υπουργός και όπως είχαμε ήδη συμφωνήσει στη Διακομματική. Αυτό μπορεί να έχει κάποιες αλλαγές σε ό,τι αφορά την ύλη, αλλά, ήδη το ξέρατε αυτό από αρκετούς μήνες, ότι μετατίθεται η εφαρμογή έτσι κι αλλιώς.
Και αν ακόμα λοιπόν είχαμε τη χαρά - με τον Υπουργό το προσπαθήσαμε και με τον Αναπληρωτή Υπουργό- να   ψηφίσουμε αυτό το νόμο, ήμαστε έτοιμοι να τον ψηφίσουμε αυτό το νόμο, αλλά είναι καλύτερο, κρίναμε, και έκρινε και ο κ. Μπαμπινώτης, να υπάρξει καλύτερος διάλογος στη Βουλή, έτσι θα πάμε μετά τις εκλογές και θεωρώ ότι με την κυβέρνηση που θα έχουμε και θα είναι μια δική μας κυβέρνηση, θα το περάσουμε."

 

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 07 Μάρτιος 2013 01:07 )
 
Συντάχθηκε απο τον/την sep4all    Πέμπτη, 29 Μάρτιος 2012 08:07    PDF Εκτύπωση E-mail
Θα αρθεί ο περιορισμός της Διοικητικής Περιφέρειας για τις ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων

Σύμφωνα με δηλώσεις της Υφυπουργού Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου κατά την συνέντευξη τύπου της 28ης Μαρτίου τονίστηκε ότι θα αρθεί, με δική της υπουργική απόφαση, ο περιορισμός της Διοικητικής Περιφέρειας για τις ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων (Πολύτεκνους, Τρίτεκνους, Κοινωνικά Κριτήρια).
Από το δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας παραθέτουμε τις σχετικές παραγράφους που αναφέρονται στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων και τις ρυθμίσεις που προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Παιδείας.

Για την τροπολογία σχετικά με τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων:

Υπουργός:
Και τέλος λύνουμε μ? αυτές τις τροπολογίες το μεγάλο θέμα που είχαμε με τους πολυτέκνους και τους τριτέκνους που είχαν γεννηθεί κάποια θέματα, πώς ορίζεται ο πολύτεκνος, εάν είναι μια ισόβια ιδιότητα, τι ηλικία μπορεί να έχει το ένα από τα παιδιά τέλος πάντων των τριτέκνων, των πολυτέκνων.

Υφυπουργός:
Κύριε Υπουργέ, θέλω με τον πιο σαφή τρόπο να πω ότι ή τροπολογία σε ό,τι αφορά το θέμα των βελτιώσεων στο σύστημα εισαγωγής που είναι και κατά κάποιον τρόπο αρμοδιότητά μου, την είχαμε συμφωνήσει όμως και επεξεργαστεί πριν την έλευση του κ. Μπαμπινιώτη με τον κ. Αρβανιτόπουλο γιατί υπάρχει μια οιονεί συναρμοδιότητα σε αυτό. Τι προσπαθήσαμε: Προσπαθήσαμε να μην επανέλθει το καθεστώς των μετεγγραφών, που θεωρώ ότι ήταν ένα μεγάλο κεκτημένο της προηγούμενης περιόδου αλλά να γίνουν κάποιες βελτιώσεις στο νόμο ο οποίος, π.χ. με το να βάζει το όριο ηλικίας -αμφιβόλου συνταγματικότητας δε- στους πολυτέκνους και τριτέκνους, δημιουργούσε θέματα.
Δημιουργούνταν θέματα ως προς όρια και πλαφόν σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια. Είδαμε ότι υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του και βελτιώσαμε αυτές τις πτυχές και άλλη μία η οποία δε χρειάζεται νόμο και θα γίνει με δική μου απόφαση, που αφορά την επιλογή του κάθε υποψηφίου που ανήκει στις ειδικές ομάδες, για το Πανεπιστήμιο και την Περιφέρεια που θέλει εκείνος ή εκείνη χωρίς όρια διοικητικά Περιφερειών.
Γιατί ακριβώς ένα παιδί μπορεί να έχει ανάγκη και δυνατότητα να πάει στην Κρήτη ή στην Ήπειρο ή στη Μακεδονία   και να μην πρέπει να πάει οπωσδήποτε στην Περιφέρεια όπου έχει αδελφό ή γονιό. Έτσι λοιπόν απελευθερώνεται αυτό το σύστημα όσον αφορά τις επιλογές των υποψηφίων, όμως κρατείται η πολύ σημαντική καινοτομία και ουσιαστική καινοτομία και για τη λειτουργία των Ανώτατων Ιδρυμάτων που αφορά την κατάργηση του καθεστώτος των μεταγραφών. Δηλαδή η ουσία του νόμο παραμένει, βελτιώσεις επέρχονται.

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 07 Μάρτιος 2013 01:08 )
 
Συντάχθηκε απο τον/την sep4all    Δευτέρα, 10 Οκτώβριος 2011 15:36    PDF Εκτύπωση E-mail
Παροχή νομικών συμβουλών για το σχεδιασμό του Νέου Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει η ειδική γραμματέας ευρωπαϊκών πόρων αποφασίστηκε η έγκριση εκτέλεσης έργου με αντικείμενο την παροχή νομικών συμβουλών και νομικής υποστήριξης για το σχεδιασμό της μεταρρύθμισης του Λυκείου (Νέο Λύκειο) στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για την εκπαίδευση και η ανάθεση του στον κ. Κοντιάδη Ξενοφώντα εγγεγραμμένου στο Μητρώο Εμπειρογνωμόνων / Μελετητών της ΕΥΔ ΕΠΕΚΔΙΒΙΜ (εφεξής «Σύμβουλος»).
Το έργο εντάσσεται στην Πράξη με τίτλο «Παροχή βραχυχρόνιας Υπηρεσίας Εξειδικευμένης Υποστήριξης της ΕΥΔ ΕΠΕΔΒΜ και των φορέων υλοποίησης του ΕΠ για την ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματος» (υποέργο 1).
2. (α) Αναλυτικότερα, το αντικείμενο του έργου του Συμβούλου συνίσταται (α) στην παροχή νομικών - γνωμοδοτικών συμβουλών και (β) στην υποστήριξη της εκπόνησης θεσμικών κειμένων και νομικών εγγράφων κατά την κατάρτιση του νέου θεσμικού πλαισίου για το νέο Λύκειο αλλά και για το νέο Σύστημα Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
(β) Η παροχή νομικών συμβουλών και η υποστήριξη εκπόνησης θεσμικών κειμένων και νομικών εγγράφων από το Σύμβουλο θα γίνεται, σύμφωνα με τις ανάγκες που θα προκύψουν κατά το σχεδιασμό του θεσμικού πλαισίου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΔΒΜΘ του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης & του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Ανωτάτης Εκπαίδευσης.

Περισσότερα στην απόφαση

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 07 Μάρτιος 2013 01:42 )
 
Συντάχθηκε απο τον/την sep4all    Τετάρτη, 22 Ιούνιος 2011 20:52    PDF Εκτύπωση E-mail
Η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού - του π. Υφυπουργού κ. Ιωάννη Πανάρετου

Αναδημοσιεύουμε ανάρτηση από το blog του π. Υφυπουργού Παιδείας κ. Ιωάννη Πανάρετου με τις απόψεις του οποίου, επί του συγκεκριμένου θέματος συμφωνούμε απολύτως.

"Απαλλαγμένος από ορισμένους συμβατικούς περιορισμούς της πολιτικής θέσης που κατείχα, θα ήθελα να προσπαθήσω να βοηθήσω τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους που αυτές τις μέρες προβληματίζονται με την συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Ελπίζω οι σκέψεις αυτές να εκληφθούν με την ειλικρίνεια που τις διατυπώνω.

Είναι μεγάλο λάθος οι υποψήφιοι και οι γονείς τους να επηρεάζονται από όσα γράφονται για τις βάσεις (π.χ. "πέφτουν οι βάσεις", "σφαγή εδώ και εκεί" κλπ.). Ένα μόνο πράγμα πρέπει να κάνουν: Να συγκεντρωθούν για λίγο μόνοι τους και να αποφασίσουν την ΣΕΙΡΑ προτίμησης των σχολών που τους ενδιαφέρουν. ΔΕΝ θα αλλάξει τίποτα αν κάποια από αυτές τις σχολές έχει χαμηλότερη ή υψηλότερη βάση από πέρυσι.

Αποκλειστικό κριτήριο για την εισαγωγή σε κάποιο τμήμα ή σχολή είναι η απόδοση του υποψηφίου και η σειρά προτίμησης με την οποία έχει δηλώσει την συγκεκριμένη σχολή. Οι μόνοι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την εισαγωγή είναι η απόδοση των υπολοίπων υποψηφίων και κυρίως η σειρά των επιλογών των υπολοίπων υποψηφίων. Επειδή κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το δεύτερο δεν έχει έννοια να ασχολείται με αυτό. Οι περυσινές βάσεις δεν επηρεάζουν σε τίποτα τα φετεινά αποτελέσματα.

Και όχι μόνο αυτό. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να λάβουν επίσης υπ' όψη τους ότι όχι μόνο δεν έχουν σημασία οι περυσινές βάσεις αλλά και ότι δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν και οι φετεινές. Ο λόγος είναι ότι μια βασική υπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο είναι ότι οι φετεινοί υποψήφιοι θα "συμπεριφερθούν" στις επιλογές τους όπως και οι περυσινοί. Η εμπειρία όμως έχει δείξει ότι αυτό δεν συμβαίνει.
Υπάρχει βέβαια και μια "αγορά" που έχει διαμορφωθεί γύρω από τις βάσεις. Δημοσιεύματα στον τύπο, ειδικοί που αναλύουν και συμβουλεύουν τους υποψήφιους κλπ. Αυτό όμως δεν πρέπει να αφορά τους υποψηφίους.

Ελπίζω οι σκέψεις αυτές να είναι χρήσιμες για τους ενδιαφερομένους."

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 07 Μάρτιος 2013 01:11 )
 
Συντάχθηκε απο τον/την sep4all    Κυριακή, 15 Μάιος 2011 13:11    PDF Εκτύπωση E-mail
Ηλεκτρονικά και online η υποβολή από φέτος του μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Με έναν προσωπικό κωδικό πρόσβασης στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Παιδείας θα μπορεί από φέτος κάθε υποψήφιος για τα ΑΕΙ να κάνει στο ηλεκτρονικό μηχανογραφικό του δελτίο όσους συνδυασμούς σχολών επιθυμεί. Αυτά αναφέρονται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Ειδικότερα, το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής μηχανογραφικού θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα http://exams.minedu.gov.gr. (σ. ΚΕΣΥΠ δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία) Για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, απαιτούνται οκτώ βήματα, όπως παρουσιάζονται στο σχετικό εγχειρίδιο. Συγκεκριμένα:

1 Κάθε υποψήφιος για να μπει στο σύστημα θα χρησιμοποιεί τον Αριθμό Εξετάσεων που έχει ήδη.

2 Στο σύστημα θα μπορεί να βλέπει τις σχολές και να κάνει όσους συνδυασμούς επιθυμεί.

3 Μετά το τέλος της διαδικασίας, το σύστημα θα επιστρέφει στον υποψήφιο έναν Κωδικό Δελτίου για το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό δελτίο που κατέθεσε. Με τη χρήση του κωδικού, ο υποψήφιος μπορεί να μπει στο σύστημα και να διορθώσει το μηχανογραφικό.

4 Ο υποψήφιος έχει τη δυνατότητα συμπλήρωσης περισσότερων του ενός δελτίων, με την ίδια διαδικασία. Για κάθε δελτίο, το σύστημα θα δίνει στον υποψήφιο τον σχετικό ξεχωριστό κωδικό.

5 Τελικά ο υποψήφιος θα επιλέξει ένα μηχανογραφικό δελτίο από όσα έχει συμπληρώσει και θα πάει στο σχολείο του για να υποβάλει το οριστικό μηχανογραφικό.

6 Με τη χρήση του κωδικού, ο διευθυντής του σχολείου θα μπορεί να εντοπίσει το καταχωρισμένο μηχανογραφικό δελτίο και με τη συγκατάθεσή του υποψηφίου, θα προχωρεί τη διαδικασία.

7 Ακόμη και σε αυτή τη φάση, ο υποψήφιος θα μπορεί να κάνει αλλαγές. Όμως, με την οριστική υποβολή, το δελτίο «κλειδώνει» και κανείς δεν μπορεί να κάνει αλλαγές.

8 Το τελικό μηχανογραφικό καταχωρίζεται ηλεκτρονικά στην κεντρική υπηρεσία του υπ. Παιδείας. Εάν ο υποψήφιος έχει καταχωρίσει περισσότερα του ενός δελτία, μετά την οριστική υποβολή αυτά σβήνονται από την κεντρική ηλεκτρονική βάση.

Τελευταία Ενημέρωση ( Παρασκευή, 08 Μάρτιος 2013 01:06 )
 
Συντάχθηκε απο τον/την sep4all    Πέμπτη, 25 Νοέμβριος 2010 00:13    PDF Εκτύπωση E-mail
Δημόσια διαβούλευση για το χρόνο υποβολής των Μηχανογραφικών Δελτίων των υποψηφίων για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Από το Γραφείο του Υφυπουργού Παιδείας κ. Ι. Πανάρετου ανακοινώθηκε ότι δόθηκε στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση κείμενο στο οποίο αναλύονται οι λόγοι που οδήγησαν το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής του χρόνου υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Το σχετικό προς διαβούλευση κείμενο έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση http://www.opengov.gr/ypepth/?p=350

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 07 Μάρτιος 2013 01:36 )
 
Συντάχθηκε απο τον/την sep4all    Δευτέρα, 22 Νοέμβριος 2010 14:08    PDF Εκτύπωση E-mail
Δημόσια διαβούλευση για το χρόνο υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου

Την έναρξη δη?όσιας διαβούλευσης ?ε τους ?αθητές για τον χρόνο υποβολής του Μηχανογραφικού ?ελτίου από το 2011 και εκτετα?ένες συνενώσεις τ?η?άτων σε πανεπιστή?ια και ΤΕΙ, προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Πανάρετος.
Ο υφυπουργός Παιδείας, που έχει εισηγηθεί την κατάθεση των Μηχανογραφικών όχι πια τον Ιούλιο αλλά την άνοιξη, υποστηρίζοντας ότι περισσότερο περιορίζει παρά βοηθάει τους υποψηφίους το ναγνωρίζουν τους βαθ?ούς τους προτού το συ?πληρώσουν, αναφέρει ότι η απόφαση θα ληφθεί ?ε κριτήριο την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων:
«Το θέ?α αυτό αφορά και επηρεάζει αποκλειστικά τους υποψηφίους. Είναι λοιπόν οι υποψήφιοι και οι οικογένειέςτους εκείνοι, των οποίων η γνώ?η θα έχει καθοριστική ση?ασία στη λήψη της τελικής απόφασης. Για τον λόγο αυτό, θα τεθεί σύντο?α σε διαβούλευση, όπου θα εκτεθούν οι λόγοι που συνηγορούν στην αλλαγή του χρόνου υποβολής, για να διατυπωθούν όλες οι απόψεις και να ληφθεί τελική απόφαση», τονίζει.

Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4605366

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 07 Μάρτιος 2013 01:36 )
 
Συντάχθηκε απο τον/την sep4all    Τρίτη, 19 Οκτώβριος 2010 07:44    PDF Εκτύπωση E-mail
Ο χρόνος συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Άρθρο του Γιώργου Π. Μπουρίτσα, Συμβούλου ΣΕΠ, με αφορμή τις αλλαγές στο χρόνο συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012
Το Υπουργείο Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων [ΥΠΔΜΘ] ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοι  για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 θα συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό  Δελτίο [Μ.Δ.] πριν την έκδοση της βαθμολογίας στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.
Η αναγγελία αυτή υπήρξε η αφορμή για ποικίλα αρνητικά σχόλια που δεν στηρίζονται σε μια αντικειμενική προσέγγιση του θέματος και βέβαια παρακάμπτουν σκόπιμα τις επιστημονικές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις από την πλευρά του Επαγγελματικού Προσανατολισμού [ΕΠ] και της Συμβουλευτικής Παρέμβασης.Το «σοβαρό» επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι ο  υποψήφιος πρέπει να γνωρίζει την βαθμολογία του και να τη συγκρίνει με τις βάσεις εισαγωγής προηγούμενων ετών ώστε να κάνει «σωστές επιλογές» και να έχει άνεση χρόνου και ηρεμία που δεν του «δίνεται» κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 07 Μάρτιος 2013 01:28 )
 
Συντάχθηκε απο τον/την sep4all    Κυριακή, 17 Οκτώβριος 2010 22:23    PDF Εκτύπωση E-mail
Υποβολή του μηχανογραφικού πριν από τις εξετάσεις. Δήλωση του Υφυπουργού κ. Ιω. Πανάρετου

Σε συνέντευξη στη ΝΕΤ στην εκπομπή «Συμβαίνει τώρα» (Χ. Σαράφογλου ? 14/10/2010) ο Υφυπουργός Παιδείας δήλωσε τα εξής:
Χ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Επειδή δεχόμαστε πολλά μηνύματα από τηλεθεατές, γονείς ρωτούν αν φέτος οι υποψήφιοι θα υποβάλουν το μηχανογραφικό τους πριν από τις εξετάσεις.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι.
Χ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Ισχύει αυτό;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι. Χρειάζεται να γίνει αυτό, κυρίως για τους ίδιους τους υποψήφιους και θα σας πω δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι με τον χρόνο που κατατίθεται το μηχανογραφικό τώρα καθυστερούν τα αποτελέσματα, και ο προγραμματισμός των ίδιων των οικογενειών πηγαίνει πίσω, γιατί όλοι περιμένουν τέλος Αυγούστου να μάθουν σε ποιο Τμήμα, έχουν εισαχθεί. Από το άλλο μέρος έχουμε δει ότι δεν έχει βοηθηθεί ο υποψήφιος με τη σημερινή κατάσταση. Με δεδομένο ότι ο υποψήφιος μπορεί να επιλέξει στην ιεράρχηση των επιλογών του τα Τμήματα εκείνα που επιθυμεί περισσότερο, και με δεδομένο ότι οι Πανελλήνιες εξετάσεις είναι ένας διαγωνισμός, το πώς και το πού θα μπει θα εξαρτηθεί από την απόδοσή του. Επομένως, είναι καλύτερο για εκείνον να επιλέγει τα Τμήματα με την αξιολογική σειρά που επιθυμεί να σπουδάσει.
Χ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Βέβαια, υπήρχε και η αντίθετη άποψη ότι βόλευε τους μαθητές να γνωρίζουν την βαθμολογία τους και στη συνέχεια να επιλέγουν Σχολή. Ήταν ευκολότερο.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επιτρέψτε μου ένα σχόλιο εδώ. Έχω παραδείγματα φέτος, υποψηφίων οι οποίοι ήρθαν στο γραφείο μου για να μου εκθέσουν τα προβλήματά τους. Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μία κοπέλα, έχει πάρει 18 στις εξετάσεις, και λέει ότι επειδή πέρυσι οι βάσεις ήταν έτσι εγώ δήλωσα μόνο αυτά τα δύο-τρία Τμήματα διότι θεωρούσα ότι με τις περυσινές βάσεις θα είχα εισαχθεί. Και έμεινε έξω από το Πανεπιστήμιο ακριβώς γιατί επηρεάστηκε από τις περυσινές βάσεις. Οι βάσεις κάθε χρονιάς δεν μπορούν και δεν είναι συνάρτηση των βάσεων της προηγούμενης χρονιάς και δεν πρέπει να επηρεάζουν τις επιλογές των υποψηφίων.

Πηγή και πλήρες κείμενο της συνέντευξης στο: panaretos.blogspot.com

 

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 07 Μάρτιος 2013 01:28 )
 
Συντάχθηκε απο τον/την sep4all    Κυριακή, 19 Σεπτέμβριος 2010 21:52    PDF Εκτύπωση E-mail
Στις άμεσες προτεραιότητες του Υπ. Παιδείας η κατάθεση των μηχανογραφικών όλων των υποψηφίων τον Μάρτιο

Σε συνέντευξη τύπου ο Υφ. Παιδείας κ. Ιω. Πανάρετος δήλωσε μεταξύ των άλλων και τα εξής:

Υφυπουργός: Τα προβλήματα είναι πολλά. Μερικά από αυτά μπορούν να λυθούν άμεσα, άλλα δεν είναι τόσο εύκολα. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση όπου οι εξετάσεις αρχίζουν στις αρχές Μαΐου και τελειώνουν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό δεν αφορά μόνο την χρονική διάρκεια, αλλά και τις ισότητες των ευκαιριών που πρέπει να διέπουν το σύστημα εισαγωγής. Δεν μπορεί επίσης να υπάρχουν τόσες διαφορετικές εξετάσεις για να αξιολογήσουν ανθρώπους που έχουν τον ίδιο στόχο (την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση). Στην κατεύθυνση αυτή, αυτά που μπορούν να γίνουν άμεσα είναι:

- η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων τον Μάρτιο από όλους τους υποψηφίους (με τον μεγάλο αριθμό τμημάτων που δηλώνονται σήμερα ο σκοπός για τον οποίο προσδιορίστηκε η υποβολή των μηχανογραφικών μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών δεν εξυπηρετείται).
- Η κατάργηση των ξεχωριστών εξετάσεων για τους ομογενείς.
- Η αλλαγή των προϋποθέσεων εισαγωγής των υποψηφίων αλλοδαπών.


Όλη η συνέντευξη του Υφ. Παιδείας εδώ: http://panaretos.blogspot.com/2010/09/city-press.html

Σ.Σ.: Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι και τη χρονιά που μας πέρασε οι υποψήφιοι/ες ΕΠΑΛ Α΄ ομάδας υπέβαλλαν τα μηχανογραφικά τους κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου (πριν την ανακοίνωση των βαθμών). Οι Έλληνες/ίδες του εξωτερικού το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου (πριν την ανακοίνωση των βαθμών), οι υποψήφιοι/ες Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ Β' ομάδας (μετά την ανακοίνωση των βαθμών) κατά το πρώτο 20 ήμερο του Ιουλίου και οι υποψήφιοι/ες αλλογενείς - αλλοδαποί το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου (μετά την ανακοίνωση των βαθμών).

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 07 Μάρτιος 2013 01:30 )
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.