Τσιγάρο

 

ή υγεία;

       Η εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης από τους μαθητές της ΣΤ2 τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μεγαλόπολης, το σχολικό έτος 2003-2004. . Λόγω του μεγάλου όγκου πληροφοριών (φωτογραφίες, videos, παιχνίδια κ.ά.) εκδόθηκε σε CD-ROM, σε μορφή Powerpoint (παρακάτω δημοσιεύεται μόνο ένα μέρος της).

         

        Φέτος η τάξη μας αποφάσισε να ασχοληθεί με το κάπνισμα και τις βλαβερές συνέπειές του στην υγεία του ανθρώπου. Χωριστήκαμε σε τέσσερις ομάδες εργασίας και συγκεντρώσαμε πληροφορίες για την ιστορία του καπνού, τις επιδράσεις του καπνίσματος, τις οικονομικές επιπτώσεις του καπνίσματος και τα μέτρα κατά του καπνίσματος.

 

 

 

Ιστορία του καπνού

          Ο καπνός είναι ένα βιομηχανικό φυτό που ανήκει στο γένος νικοτιάνα της οικογένειας των σολανωδών. Η οικογένεια αυτή υπάγεται στην τάξη των σωληνανθών και περιλαμβάνει γύρω στα 70 γένη και 1.700 είδη, πολλά από τα οποία παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο (πατάτα, ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά κ.λπ.).

          Το ύψος του καπνού διαφέρει πολύ, ανάλογα με την ποικιλία, και φτάνει το 1 - 2 μ. Από πληροφορίες προκύπτει ότι πρώτοι οι Ινδιάνοι της Αμερικής και οι ιθαγενείς της Αυστραλίας χρησιμοποιούσαν τον καπνό (ίσως και άλλα χόρτα) για μάσημα, σε σκόνη για εισπνοές (πρέζα) και για κάπνισμα σε πίπες. Τα πρώτα φύλλα καπνού εισήχθηκαν στην Ισπανία το 1519 και οι πρώτοι σπόροι το 1559 - 60. Φαίνεται όμως ότι καλλιεργήθηκε επίσης στη Γαλλία (1556) και στην Πορτογαλία (1558) στην αρχή ως διακοσμητικό και φαρμακευτικό φυτό.

          Το όνομα herba nicοtiana (επιστημονικό όνομα του καπνού) δόθηκε προς τιμή του Τζ. Νίκοτ, ο οποίος πρόσφερε φύλλα καπνού στη βασιλομήτορα Αικατερίνη των Μεδίκων (το 1561)˙ αυτή τα χρησιμοποιούσε σε σκόνη (πρέζα) που τη ρουφούσε από τη μύτη κατά των πονοκεφάλων.

          Από το 17ο αιώνα το κάπνισμα ή το ρούφηγμα καπνού από τη μύτη έγινε ένα είδος καθολικής μανίας, παρά τις επικλήσεις των γιατρών που είχαν αρχίσει να τον χαρακτηρίζουν βλαβερό. Σε πολλά κράτη απαγορευόταν το εμπόριο του καπνού (στην Κίνα με ποινή τον αποκεφαλισμό).

          Στην Ελλάδα ο καπνός άρχισε να καλλιεργείται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης,  στις αρχές του 17ου αι. Η εξάπλωσή του συνεχίστηκε και σε άλλες χώρες και γενικεύτηκε στις αρχές του 19ου αι. παρά τις αντιρρήσεις και τις καταδιώξεις από την πλευρά της Εκκλησίας και των επίσημων κρατών.

          Σήμερα ο καπνός καλλιεργείται και στις πέντε ηπείρους. Η χρήση του έχει γενικευτεί και η κατανάλωσή του αυξάνεται συνεχώς. Αποτελεί σοβαρή πηγή πλούτου για την ιδιωτική και την εθνική οικονομία των χωρών που παράγουν και εμπορεύονται τον καπνό. Αλλά και η φορολογία που επιβάλλεται στα προϊόντα του καπνού (τσιγάρα, πούρα, καπνός πίπας κ.λπ.) αποτελεί σημαντικό έσοδο των δημόσιων ταμείων.

           Οι μορφές με τις οποίες καταναλώνεται σήμερα ο καπνός είναι οι εξής:

                    α) Κάπνισμα. Ο καπνός χρησιμοποιείται με τη μορφή μειγμάτων διάφορων τύπων (χαρμάνια), για την κατασκευή κυρίως τσιγάρων και λιγότερο πούρων και καπνού πίπας.

                      β) Καπνός για μάσημα.

                      γ) Καπνός σε σκόνη για ρούφηγμα από τη μύτη (πρέζα).

          Το 80% περίπου της παραγωγής καπνού καταναλώνεται στις χώρες που τον παράγουν. Το υπόλοιπο πηγαίνει στο διεθνές εμπόριο.

 

Ομάδα εργασίας:

Θανάσης Γκαβάς, Σωτήρης Ήντουνας, Σταύρος Κολοκοτρώνης,  

Γιώργος Μανεσιώτης, Μιχάλης Παπαλυμπέρης

 

 

 

Επιδράσεις του καπνίσματος

 

          Σχετικά με το κάπνισμα και τις βλάβες που προκαλεί στον οργανισμό μας έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες. Όλες έχουν καταλήξει με βεβαιότητα πως το κάπνισμα είναι μια βλαβερή συνήθεια, που σχετίζεται με πολλές παθήσεις.
          Στο τσιγάρο περιέχονται περισσότερες από 2.000 διαφορετικές ουσίες. Από τις ουσίες αυτές τη μεγαλύτερη τοξική δράση παρουσιάζουν οι τέσσερις που αναφέρονται παρακάτω και καταστρέφουν την υγεία:
n              Η νικοτίνη: αυξάνει τους σφυγμούς και την αρτηριακή πίεση και είναι υπεύθυνη για το σπασμό (παροδική απόφραξη) των στεφανιαίων αρτηριών.
n              Το μονοξείδιο του άνθρακα: προϊόν ατελούς καύσης που υποκαθιστά το οξυγόνο στην αιμοσφαιρίνη του αίματος. Οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής αιμοσφαιρίνης και ερυθρών αιμοσφαιρίων για να μπορέσει να γίνει η απαραίτητη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς.
n               Οι υδρογονάνθρακες της ατελούς καύσης: ουσίες καρκινογόνες.
n               Η πίσσα: καρκινογόνος και αιτία της χρόνιας βρογχίτιδας.
4.
          Ας δούμε όμως αναλυτικά τις επιστημονικά διαπιστωμένες ζημιές που προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία του ανθρώπου.

v               Νόσος των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς (στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου)

v               Αποφρακτική αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων (διαλείπουσα χωλότητα)

v               Καρκίνος του πνεύμονα (25% των θανάτων από όλους τους καρκίνους)

v               Καρκίνος του λάρυγγα

v               Καρκίνος του οισοφάγου

v               Χρόνια βρογχίτιδα

 

Υγιής πνεύμονας και πνεύμονας καπνιστή

          Το κάπνισμα, παρόλο που δεν αποτελεί άμεση και ουσιώδη αιτία στη πρόκληση των παρακάτω ασθενειών, εν τούτοις, αποτελεί σοβαρό επιβαρυντικό παράγοντα. Οι ασθένειες αυτές είναι:

v               Καρκίνος του παγκρέατος

v               Καρκίνος του στομάχου

v               Καρκίνος του νεφρού

v                 Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

v               Έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου

v               Ουλίτιδα

v               Απώλεια γεύσης και όσφρησης.

 

         Ένας άνθρωπος που καπνίζει έχει 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθει καρκίνο των πνευμόνων.
           Κάθε 10 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας άνθρωπος από το κάπνισμα!
          Το 43% των Ελλήνων καπνίζει. Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε καπνιστές, και Τρίτη στον κόσμο (μετά την Κύπρο και την Κούβα).
         Κάθε τσιγάρο που καπνίζουμε αφαιρεί 5,5 λεπτά από τη ζωή μας. Το 1994 3 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από το κάπνισμα, ενώ το 2025 τα θύματα του καπνού θα ξεπεράσουν τα 10 εκατομμύρια!

        Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το πρόβλημα του παθητικού καπνίσματος και κυρίως για τα παιδιά, όταν καπνίζουν οι γονείς στο σπίτι, στο αυτοκίνητο κτλ. Στις Η.Π.Α., 25.000 παιδιά αναπτύσσουν άσθμα κάθε χρόνο λόγω του παθητικού καπνίσματος, ενώ το παθητικό κάπνισμα είναι η τρίτη σημαντικότερη αιτία θανάτου σε παιδιά κάτω των 5 ετών.
 
          Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στο έμβρυο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

         Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται ότι ευθύνεται για το 20-30% των παιδιών που γεννιούνται με χαμηλό βάρος, για το 14% των πρόωρων τοκετών και το 10% των νεογνικών θανάτων. Επίσης, σχετίζεται με την ανάπτυξη άσθματος στα νεογνά και στα μικρά παιδιά.
          Η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα που εισπνέουν οι καπνίστριες, φτάνει στο μωρό μέσω του πλακούντα και εμποδίζει τις θρεπτικές ουσίες να φτάσουν στο έμβρυο, ενώ περιορίζει το ποσοστό του οξυγόνου που παίρνει το έμβρυο.

Ομάδα εργασίας:

Θεώνη Ζευγίτη, Ελευθερία Καμαρινοπούλου,

Μαρία Λύρα, Βασιλική Σαραντοπούλου, Ζανέτα Φιλίποβα

 

 

 

 

Οικονομικές επιπτώσεις

 

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

 
          Ο καπνός θεωρείται το υπ' αριθμό ένα εθνικό προϊόν της Ελλάδας και αυτό γιατί:
         α) Απασχολεί γύρω στις 200.000 (1965) και 115.000 (1978) αγροτικές οικογένειες, δηλ. το 1/5 του αγροτικού πληθυσμού της χώρας. Αν προστεθούν σ' αυτούς άλλοι 30-40 χιλ. καπνεργάτες και υπάλληλοι του καπνεμπορίου και της καπνοβιομηχανίας, φτάνουμε στο ένα περίπου εκατομμύριο που σημαίνει ότι το 1/8 του ελληνικού πληθυσμού ζει από τον καπνό.
         β) Ο καπνός καλλιεργείται σε ένα εκατομμύριο περίπου στρέμματα, που αντιστοιχεί μόλις στο 3,5% της καλλιεργούμενης ελληνικής γης, ενώ αποφέρει το 13,5% του γεωργικού εισοδήματος. Εκτός απ' αυτό ο καπνός καλλιεργείται και αξιοποιεί κυρίως τα πιο ορεινά και άγονα εδάφη και δίνει εισόδημα 5 - 10 φορές μεγαλύτερο από άλλες καλλιέργειες (σιτηρά ή κτηνοτροφικά φυτά) που προσφέρονται για τέτοιου είδους εδάφη.
        γ) Η καλλιέργεια των ανατολικών καπνών (που κατά πλειοψηφία καλλιεργούνται στην Ελλάδα), ενώ δεν έχει ανάγκη από πολλά κεφάλαια, απαιτεί πολλά εργατικά χέρια, αξιοποιώντας έτσι το εργατικό δυναμικό της οικογένειας του παραγωγού και γενικά της ελληνικής υπαίθρου.
         δ) Ο καπνός πλεονεκτεί απέναντι στα άλλα γεωργικά προϊόντα της χώρας για την ευκολία αποθήκευσης, συντήρησης και διακίνησης.
         ε) Η Ελλάδα παράγει άριστης ποιότητας καπνά, χάρη στο ειδικό κατάλληλο εδαφοκλιματικό περιβάλλον, ιδιαίτερα της Μακεδονίας και της Θράκης.
        στ) Ο φόρος που εισπράττει το ελληνικό δημόσιο από την κατανάλωση των προϊόντων του καπνού ξεπερνάει τα 10 δισεκατομ. δρχ. (1970: 4,7 δισεκατομ.), που αντιστοιχεί στο 6 - 7% περίπου των συνολικών εσόδων του κράτους από τη φορολογία.
         ζ) Εξάγονται πάνω από 600 - 700.000 τόνοι καπνού σε 40 περίπου χώρες (35 - 40% στις χώρες της Κοινής Αγοράς, 15% περίπου στις ΗΠΑ, 20 - 25% στις Ανατολικές χώρες και 20 - 25% σε διάφορες άλλες), που φέρνουν συνάλλαγμα πάνω από 200 εκατομ. δολάρια) το χρόνο (1963 - 68.110 εκατομ. δολάρια), δηλ. το 5 - 6% του συνόλου των εξαγωγικών προϊόντων. Τέλος, με την είσοδο της χώρας στην Κοινή Αγορά, ο ελληνικός καπνός αποκτά οικονομικά πλεονεκτήματα έναντι των άλλων χωρών που παράγουν ομοειδή καπνά. Χρειάζεται όμως εντατική έρευνα και συστηματική οργάνωση της καπνοκαλλιέργειας ώστε να μπορεί να αποκτήσει μεγάλη ευχέρεια προσαρμογής.

 

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

 

          Μπορεί ο καπνός και τα προϊόντα του να αποτελούν κύρια πηγή εσόδων για κάθε κράτος, αλλά ταυτόχρονα το κάπνισμα προκαλεί και μεγάλα έξοδα. Υπολογίζεται ότι το  κόστος από τα προβλήματα που δημιουργεί το κάπνισμα ξεπερνά παγκόσμια τα 100 δισεκατομμύρια δολλάρια το χρόνο για γιατρούς, φάρμακα, επιδόματα ανεργίας λόγω νόσου και εγχειρήσεων.
          Ειδικότερα, μπορούμε να κατατάξουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος ως εξής:
 
ØΠρόωρη απώλεια ζωής.
ØΖωή με αυξημένη νοσηρότητα.
ØΆδειες λόγω ασθενείας.
ØΔαπάνες για φάρμακα.
ØΜείωση παραγωγικότητας.
ØΣπατάλη για διαφήμιση.
 
         Σ΄ όλα αυτά δεν μπορεί να συνυπολογιστεί, βέβαια, το κόστος κάθε χαμένης από το κάπνισμα ανθρώπινης ζωής.
       Σπουδαία οικονομική επίπτωση του καπνίσματος είναι και η οικονομική επιβάρυνση του καπνιστή, που ξοδεύει μεγάλο μέρος του εισοδήματός του για κάτι που του δημιουργεί προβλήματα.

Ομάδα εργασίας:

Καλλιόπη Κυριακοπούλου, Γιώτα Κωτσοπούλου,

Γιώτα Μπίζιου, Άννα Πουλοπούλου, Μαριάννα Φασουλή

 

 

 

Μέτρα κατά του καπνίσματος

 

          Επειδή το κάπνισμα αποτελεί μια επικίνδυνη συνήθεια, όλα τα κράτη έχουν λάβει μέτρα για τον περιορισμό του και για την προστασία της υγείας των (ενεργητικών και παθητικών)  καπνιστών.
 
       Στην Ελλάδα υπάρχει έλεγχος στη διαφήμιση των τσιγάρων. Οι καπνοβιομηχανίες είναι υποχρεωμένες  να εμφανίζουν πάνω σε κάθε πακέτο τσιγάρων προειδοποίηση προς τον αγοραστή για τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα. Επίσης ελέγχονται ουσίες που περιέχει το τσιγάρο, ώστε να μην υπερβαίνουν κάποια όρια.
         Τα τελευταία χρόνια η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας, προστατεύοντας έτσι το (αυτονόητο) δικαίωμα των μη καπνιστών, που δε θέλουν να αναπνέουν τον καπνό των άλλων.

 

        Στις Η.Π.Α., τα τελευταία χρόνια, καπνιστές που ασθένησαν από το κάπνισμα ή οικογένειες ανθρώπων που πέθαναν από το κάπνισμα, στράφηκαν δικαστικά εναντίον μεγάλων καπνοβιομηχανιών και τα δικαστήρια τους δικαίωσαν, υποχρεώνοντας τις καπνοβιομηχανίες να καταβάλουν στους παθόντες αστρονομικά ποσά ως αποζημίωση για τις βλάβες που υπέστησαν.
        Το κυριότερο όμως μέτρο κατά του καπνίσματος πρέπει να είναι η πρόληψη. Πρέπει ο κάθε πολίτης να καταλάβει πως το κάπνισμα δεν προσφέρει τίποτα, αλλά δημιουργεί πολλά προβλήματα.
        Η ενημέρωση πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία, γιατί οι περισσότεροι καπνιστές ξεκινούν το κάπνισμα πριν την ηλικία των 18 ετών. Η κατάλληλη διαπαιδαγώγηση είναι χρέος της κάθε οικογένειας (πόσο εύκολο όμως είναι να γίνει αυτό όταν οι γονείς καπνίζουν;) και οπωσδήποτε του Σχολείου. Θα πρέπει στα σχολικά προγράμματα να υπάρχουν μαθήματα Αγωγής Υγείας, να υπάρχει συνεργασία με τις Υγειονομικές αρχές, να υπάρχει παρακίνηση για αθλητικές δραστηριότητες, ώστε το παιδί να αποκτήσει σιγά σιγά μια υπεύθυνη στάση απέναντι στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.
Ομάδα εργασίας:
Λευτέρης Αναγνωστόπουλος, Νατάσα Τζεβελέκου,
Βασίλης Τριαντάφυλλος, Μιχάλης Τσαβαρής, Γιάννης Χαλκιάς

 

 

 

 

          Επισκεφτήκαμε το Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης, όπου ο Διευθυντής, ιατρός κ. Κων/νος Γαϊτανάκης και ο ιατρός κ. Ιωάννης Στασινός απάντησαν σε ερωτήσεις μας.

          ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι κάνει τους ανθρώπους να καπνίζουν;
 
         ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν είναι γνωστό γιατί αρχίζουν οι άνθρωποι να καπνίζουν. Υπάρχει η θεωρία πως όταν καπνίζει η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ουσίες αυτές μπορεί να περάσουν στο αίμα του μωρού και να συνηθίσει τα τσιγάρο, οπότε όταν μεγαλώσει του είναι γνωστή η μυρωδιά αυτή και εθίζεται πιο εύκολα. Στην ηλικία των 15 – 16 χρονών το τσιγάρο είναι μόδα και γι΄ αυτό το ξεκινούν πολλά νεαρά άτομα. Κάποια άλλη μελέτη λέει πως υπάρχει μια κληρονομική προδιάθεση, κάποιο γονίδιο που ωθεί το άτομο να καπνίσει. Αυτοί είναι οι λόγοι, αλλά ο κυριότερος είναι ότι γίνεται από μόδα. Δηλαδή, σου προσφέρει κάποιος ένα τσιγάρο και λες «για να δοκιμάσω κι εγώ»  κι έτσι γίνεσαι καπνιστής.
 
         ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια προβλήματα δημιουργεί το κάπνισμα;
 
        ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα τσιγάρα περιέχουν δυο ειδών ουσίες. Είναι αυτές που έχουν σχέση με τον καπνό και τα προϊόντα της καύσης του καπνού, όπως η πίσσα, και οι εθιστικές ουσίες που προσθέτουν οι καπνοβιομηχανίες, ώστε να εθίζεσαι, δηλαδή να συνηθίζεις. Μια εθιστική ουσία του καπνού είναι η νικοτίνη.
 
        Τα προβλήματα δημιουργούνται και από τις δυο κατηγορίες. Η πίσσα με την εισπνοή κάθεται πάνω στους πνεύμονες και ενεργοποιεί την άμυνα του οργανισμού μας. Ο οργανισμός μας καταλαβαίνει πως υπάρχει ένα ξένο σώμα στους πνεύμονες, η πίσσα, και κινητοποιεί τους μηχανισμούς του να πάνε να το καταστρέψουν. Αλλά καθώς καταστρέφει την πίσσα, καταστρέφει και το φυσιολογικό τού πνεύμονα. Σιγά σιγά, καθώς κάθεται κι άλλη πίσσα, ο οργανισμός καταστρέφει τον ίδιο του τον πνεύμονα!
        Η νικοτίνη και οι υπόλοιπες ουσίες περνούν στο αίμα μας και φτάνουν στον εγκέφαλο και μπορεί να έχουμε συμπτώματα π.χ. ζαλάδας, και γενικά το αίσθημα της εξάρτησης.
       Το πρώτο λοιπόν όργανο που βλάπτει το κάπνισμα είναι τα πνευμόνια μας που σιγά σιγά καταστρέφονται. Επίσης μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του πνεύμονα. Αυτό δεν είναι σίγουρο, αλλά αν ένας άνθρωπος έχει προδιάθεση να πάθει καρκίνο του πνεύμονα, αν καπνίσει αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου. Δεν είναι δηλαδή σίγουρο ότι ένας καπνιστής θα πάθει σίγουρα καρκίνο του πνεύμονα, αλλά έχει πολύ περισσότερες  πιθανότητες. Καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να πάθει και ένας μη καπνιστής, όμως για έναν καπνιστή οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες.
        Το κάπνισμα βλάπτει και τα αγγεία μας. Οι ουσίες του καπνού κάθονται στα τοιχώματα των αγγείων μας και σε συνδυασμό με άλλες ουσίες, όπως η χοληστερίνη, βουλώνουν τα αγγεία.
 
        Βλάπτει το στομάχι μας γιατί βλάπτονται τα αγγεία του στομάχου, διαταράσσεται η κυκλοφορία του αίματος και οι ασθενείς πολύ συχνά παθαίνουν έλκος, δηλαδή μια πληγή στο στομάχι.
        Επειδή οι ουσίες είναι ναρκωτικές, πηγαίνοντας στον εγκέφαλο δημιουργούν προβλήματα συμπεριφοράς και διαταράσσουν τις λειτουργίες που ελέγχονται από τον εγκέφαλο.
          Προκαλεί κιτρίνισμα στα δόντια, όπως και η καφεΐνη.

         

         ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί το πρώτο τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει βήχα, ζαλάδα κτλ.;

 
         ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Λόγω των ουσιών που περιέχει. Βήχα προκαλεί από τον καπνό και την πίσσα που εισπνέουμε, δηλαδή νιώθουμε ένα ξένο σώμα στο λαιμό μας. Όταν αισθανθούμε ένα ψίχουλο, δε θα βήξουμε;
         Η ζαλάδα προέρχεται από τις ουσίες που περνούν στο αίμα μας, και με την κυκλοφορία περνούν και δρουν στον εγκέφαλο.
        Οι βιομηχανίες καπνού θα ήθελαν να έχουν τσιγάρα με 0% καπνό, όσο το δυνατό λιγότερη πίσσα, αλλά να δοθεί άδεια να περιέχουν περισσότερες εθιστικές ουσίες. Τα νέα τσιγάρα που βγαίνουν μπορεί να έχουν λιγότερη πίσσα και νικοτίνη, αλλά είναι χειρότερα, γιατί έχουν περισσότερες εθιστικές ουσίες.
 
         ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια ηλικία και ποιο φύλο κινδυνεύουν περισσότερο από το κάπνισμα;
 
       ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Ένας, ας πούμε δεκαπεντάχρονος, που καπνίζει, δεν κινδυνεύει άμεσα από το κάπνισμα. Κινδυνεύει όποιος καπνίζει πολλά χρόνια, καταλαβαίνετε πως η βλάβη στα πνευμόνια του, στα αγγεία του έχει προχωρήσει. Για να δράσει το τσιγάρο πρέπει να συνυπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες. Αν κάποιος έχει πίεση, χοληστερίνη βρίσκεται σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο. Σε συνδυασμό με το κάπνισμα γίνονται θανατηφόρες. Βουλώνουν τα αγγεία στα πόδια και στην καρδιά και παθαίνουμε έμφραγμα μυοκαρδίου η εγκεφαλικό η πνευμονική εμβολή αναλόγως με το ποιο αγγείο βουλώνει.
       Τις γυναίκες βλάπτει ακόμα περισσότερο το κάπνισμα επειδή  έχουν κάποιες ορμόνες που δε έχουν οι άντρες (οιστρογόνα, προγεστερόνη) οι οποίες με το κάπνισμα δημιουργούν ένα αποτέλεσμα αρνητικό. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό για τις γυναίκες να αποφύγουν το κάπνισμα, αλλά και για αισθητικούς λόγους (γερνά το δέρμα πιο εύκολα, γίνονται ρυτίδες).
 
         ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε γνωρίσει ασθενείς με προβλήματα (ή που πέθαναν) από το κάπνισμα;
 
        ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Το κάπνισμα από μόνο του συνήθως δεν οδηγεί στο θάνατο, δηλαδή αν κάποιος καπνίζει και δεν έχει άλλο πρόβλημα υγείας δε θα πεθάνει. Πράγμα σπάνιο βέβαια, γιατί όποιος καπνίζει εμφανίζει σιγά σιγά προβλήματα υγείας. Με την καταστροφή των πνευμόνων δημιουργείται αναπνευστική ανεπάρκεια. Στο τέλος έχει καταστραφεί τόσο πολύ ο πνεύμονας του καπνιστή, που δεν μπορεί να αναπνεύσει. Το κάπνισμα λοιπόν δεν προκαλεί το θάνατο άμεσα, αλλά προκαλεί ασθένειες που οδηγούν στο θάνατο.
 
         ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί πολλοί καπνιστές, αν και θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, δεν το καταφέρνουν;
 
        ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν περνά τόσο απ΄ το χέρι τους γιατί έχει να κάνει με τις ναρκωτικές ουσίες που έχει το κάπνισμα, και κυρίως τη νικοτίνη. Το τσιγάρο έχει περίπου 2.000 ουσίες, οι περισσότερες απ΄ τις οποίες είναι ναρκωτικές και  καρκινογόνες.
        Η στέρηση του καπνίσματος δημιουργεί στον καπνιστή συμπτώματα όπως ο τρόμος ( τρέμουν τα χέρια), μια νευρικότητα, κατάθλιψη, αϋπνία, επιθετικότερη συμπεριφορά, αλλαγή του μεταβολισμού, επειδή οι ουσίες αυτές δρουν και στο γαστρεντερικό σύστημα (μπορεί να πάρει ή να χάσει κιλά), ναυτία.
 
          ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα συμβουλεύατε έναν καπνιστή και τι έναν μη καπνιστή;
 
        ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έναν καπνιστή, φυσικά να κόψει το κάπνισμα. Σίγουρα δεν μπορεί να το κόψει κάποιος αμέσως, αν και η σωστή τακτική είναι …«μαχαίρι». Με το σιγά σιγά, και ένα τσιγάρο, και δυο να καπνίζει, τις ουσίες τις παίρνει. Επειδή το τσιγάρο δημιουργεί φλεγμονή στον πνεύμονα, και με λίγα τσιγάρα ο πνεύμονας συνεχίζει να ερεθίζεται.
        Έναν που δεν καπνίζει, όπως εσείς, ότι δε χρειάζεται να το δοκιμάσει. Είναι δύσκολο να μη δοκιμάσει κάποιος το τσιγάρο, αλλά να ξέρετε ότι το κάπνισμα δεν προσφέρει τίποτα ούτε στην εξωτερική σας εμφάνιση, ούτε στο στυλ σας, ούτε στις σχέσεις σας με το άλλο φύλο. Δεν είναι καμιά προέκταση του εαυτού σας το κάπνισμα. Μόνο προβλήματα θα σας δημιουργήσει. Δεν θα μπορείτε να τρέξετε, θα λαχανιάζετε. Οι γυναίκες θα φτάσετε τριάντα χρονών και θα δείτε το στόμα σας και τα μάτια σας γεμάτα  ρυτίδες. Δεν είναι μόδα το κάπνισμα ούτε μαγκιά, μόνο εξάρτηση και πρόβλημα είναι  (και περιττό έξοδο).
 
          ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσείς καπνίζετε;
 
         ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Όχι. Έχω δοκιμάσει, αλλά δεν καπνίζω. Δε μ΄ αρέσει η μυρωδιά, να μυρίζουν τα χέρια μου, τα ρούχα μου, η αναπνοή μου.
Θα ακούσετε διάφορες γνώμες για το κάπνισμα. Κάποιοι λένε πως το κάπνισμα βοηθά στην πέψη, πράγμα που είναι λάθος. Το κάπνισμα επιβραδύνει την πέψη. Άλλοι λένε πως αν καπνίζεις θα πεθάνεις, που κι αυτό δεν είναι σωστό. Να μην ακούτε τίποτα απ΄ αυτά.
Να συνεχίσετε να ζείτε όπως είστε τώρα που δεν καπνίζετε. Αυτό είναι το καλύτερο για τον εαυτό σας. Και να ρωτήσετε τους μεγαλύτερους που καπνίζουν αν θέλουν να το κόψουν. Θα σας πουν ότι δεν μπορούν. Για να μη βρεθείτε κι εσείς στη θέση τους λοιπόν, μην αρχίσετε το κάπνισμα…

 

 

ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ:
 

Σε 20 λεπτά:
Η πίεση του αίματος και οι σφυγμοί πέφτουν στο κανονικό.
Η θερμοκρασία των άκρων ανεβαίνει στο κανονικό.


Σε 8 ώρες:
Το μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα πέφτει στο κανονικό.
Το οξυγόνο ανεβαίνει στα φυσιολογικά επίπεδα.


Σε 24 ώρες:
Μειώνεται η πιθανότητα καρδιακής προσβολής.

Σε 48 ώρες:
Ενδυναμώνεται η γεύση και η όσφρηση.

Σε 72 ώρες:
Η αναπνοή αρχίζει να λειτουργεί ομαλότερα.
Αυξάνεται η χωρητικότητα των πνευμόνων.

 
Από 2 εβδομάδες έως 3 μήνες:
Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται.
Το περπάτημα γίνεται ευκολότερο.
Η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνεται κατά 30%.


Από 1 έως 9 μήνες:
Σταματάει ο βήχας και η κούραση.
Η αναπνοή διαρκεί περισσότερο.
Αρχίζει η ανάπλαση του ενδοθηλίου των βρόγχων.


Μετά από 5 χρόνια:
Ο θάνατος από καρκίνο του πνεύμονα στο μέσο καπνιστή (ένα πακέτο την ήμερα) μειώνεται (κατά 50%) από 137 ανά 100.000 σε 72 ανά 100.000.


Μετά από 10 χρόνια:
Οι προκαρκινικές κυψέλες αντικαθίστανται.
Οι πιθανότητες άλλων καρκίνων (στόματος, λάρυγγα, οισοφάγου), κύστεων (νεφρών και παγκρέατος) μειώνονται.

 

 

Δημοσκόπηση

          Κάναμε μια δημοσκόπηση σχετική με το κάπνισμα. Πήραμε απαντήσεις από 95 άντρες και 102 γυναίκες.

          Παρακάτω φαίνονται τα αποτελέσματα.

 

ΑΝΤΡΕΣ

 

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

 

Πιστεύετε πως το κάπνισμα βλάπτει την υγεία;

Ναι:87%     Όχι:13%

Ναι:92%     Όχι:8%

 

Καπνίζετε;

Ναι:43%     Όχι:57%

Ναι:31%     Όχι:69%

 

Καπνίζατε παλιά;
(ερώτηση για τους μη καπνιστές)

Ναι:31%     Όχι:69%

Ναι:43%     Όχι:57%

 

Σε ποια ηλικία αρχίσατε το κάπνισμα;

Πριν τα 15: 4%

15-17 ετών: 21%

18-20 ετών: 50%

Μετά τα 20: 25%

 

Πριν τα 15: 3%

15-17 ετών: 36%

18-20 ετών: 35%

Μετά τα 20: 26%

 

 

Πόσα τσιγάρα καπνίζετε κάθε μέρα;

Λιγότερα από 5: 5%

5-10: 33%

11-20: 48%

20-40: 9%

Περισσότερα από 40: 5%

 

Λιγότερα από 5: 7%

5-10: 7%

11-20: 10%

20-40: 63%

Περισσότερα από 40: 13%

 

 

Θέλετε να κόψετε το κάπνισμα;

Ναι:78%     Όχι:22%

Ναι:75%     Όχι:25%

 

Πρέπει να απαγορεύεται το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους;

Ναι:73%     Όχι:27%

Ναι:75%     Όχι:25%

 

Πρέπει να απαγορευτεί εντελώς η πώληση τσιγάρων και ειδών καπνιστή;

Ναι:59%     Όχι:41%

 

Ναι:59%     Όχι:41%

 

 

Τα συμπεράσματά μας από τη δημοσκόπηση:

 

v     Το ποσοστό των καπνιστών στην Ελλάδα είναι μεγάλο (στους άντρες 43%).
v     Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχουν κόψει τα τσιγάρο.
v     Οι περισσότεροι καπνιστές αρχίζουν το κάπνισμα στο Γυμνάσιο ή στο Λύκειο.
v     3 στους 4 καπνιστές θέλουν να κόψουν το κάπνισμα.
v     3 στους 4 καπνιστές πιστεύουν πως πρέπει να απαγορεύεται το κάπνισμα σε δημόσιους    χώρους, σεβόμενοι όσους δεν καπνίζουν.
 

 

Για να δούμε στην πράξη τα αποτελέσματα του καπνίσματος, λύσαμε προβλήματα:

 

1.   Ένας άνθρωπος καπνίζει 2 πακέτα τσιγάρα των 2,5€ την ημέρα. Πόσα χρήματα ξοδεύει σε ένα χρόνο και πόσα θα ξοδέψει σε 30 χρόνια για τσιγάρα;


ΛΥΣΗ

2 · 365 = 730 πακέτα το χρόνο
730 · 2,5 = 1.825€ το χρόνο!
1.825 · 30 = 54.750€ σε 30 χρόνια!

 

2.   Ένα τσιγάρο περιέχει 0,008 γραμμάρια νικοτίνη και 0,015 γραμμάρια πίσσα. Ένας καπνιστής καπνίζει 20 τσιγάρα την ημέρα. Πόση νικοτίνη και πόση πίσσα περιέχουν τα τσιγάρα που καπνίζει για 35 ολόκληρα χρόνια;

ΛΥΣΗ

35 · 365 = 12.775 ημέρες
12.775 · 20 = 255.500 τσιγάρα
255.500 · 0,008 = 2.044 γραμμάρια νικοτίνη!
255.500 · 0,015 = 3.832,5 γραμμάρια πίσσα!


 

 
 

 

Πολλές χώρες έχουν εκδώσει γραμματόσημα με μηνύματα κατά του καπνίσματος.

Δυστυχώς δε βρήκαμε ελληνικά (μάλλον δεν έχει εκδοθεί κανένα…).


 

 

 

 

 

Οι αποφάσεις μας:

Δε θα καπνίσω ποτέ,
γιατί το τσιγάρο…

 

 Βλάπτει σοβαρά την υγεία μου!
 Μου στερεί την ελευθερία μου!
  Δεν προσθέτει τίποτα στην προσωπικότητά μου!
  Ενοχλεί τους γύρω μου που δεν καπνίζουν!
  Προκαλεί ρυτίδες στο δέρμα μου!
  Προκαλεί άσχημη μυρωδιά στα ρούχα μου!
  Είναι ζημιογόνο για την τσέπη μου!

 

     Ένα παιχνίδι για υπολογιστή (για τις διακοπές…), όπου ο ήρωας «κόβει το κάπνισμα» στα τερατάκια  που του επιτίθενται με τσιγάρα. Για εγκατάσταση, κάνετε κλικ πάνω στην εικόνα.

 

Η τάξη μας

Από αριστερά, επάνω: Λευτέρης Αναγνωστόπουλος, Μιχάλης Τσαβαρής,
Μιχάλης Παπαλυμπέρης, Σωτήρης Ήντουνας, Σταύρος Κολοκοτρώνης, Γιάννης Χαλκιάς,
Βασίλης Τριαντάφυλλος, Γιώργος Μανεσιώτης, Θανάσης Γκαβάς
Από αριστερά, κάτω: Μαριάννα Φασουλή, Θεώνη Ζευγίτη, Ελευθερία Καμαρινοπούλου,
Καλλιόπη Κυριακοπούλου, Παναγιώτα Κωτσοπούλου, Παναγιώτα Μπίζιου, Νατάσα Τζεβελέκου,
Μαρία Λύρα, Βασιλική Σαραντοπούλου, Άννα Πουλοπούλου
Δάσκαλος: Ηλίας Μασούρας