Αναμνήσεις από τα παλιά Δημοτικά

Τις σημερινές μας μαρτυρίες  τις  πήραμε από τέσσερεις παλιούς δασκάλους, όμως  και από έναν μαθητή που μαθήτευσε στο Δημοτικό Γαλιάς το 1935, και όλοι τους θα μας ταξιδέψουν σε μια σχολική τάξη πριν τη κατοχή, κάπου στη δεκαετίες του ’30 και ’40.
Ο δάσκαλος του δημοτικού της εποχής εκείνης, με τα πενιχρά χρήματα που του έδινε η πολιτεία, έκανε ότι μπορούσε για να εκπληρώσει το καθήκον του, που ήταν ασφαλώς καθαρό  λειτούργημα. Όμως πρέπει να τονίσουμε πως  για να ανταπεξέλθει ο δάσκαλος  στις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες που βίωνε η ταλαιπωρημένη Ελλάδα, πολλές φορές ξεπέρναγε τον ίδιο τον εαυτό του!  Κάποιες φορές τα προβλήματα ήταν τόσο  τεράστια και δύσλυτα, που πολλοί δάσκαλου καλούντο να υπηρετήσουν σε χωριά τα οποία δεν υπήρχε καν σχολείο, και έπρεπε εκείνοι να μεριμνήσουν  ώστε να φτιαχτεί το σχολείο του χωριού!
Πολλοί δάσκαλοι ήταν αναγκασμένοι να κάνουν και έξω στην ύπαιθρο  μάθημα ή να έχουν πρόχειρα αυτοσχέδια θρανία με σανίδια, αλλά η λαχτάρα για μάθηση ήταν τόσο μεγάλη που τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει, ούτε τους δασκάλους ούτε τα παιδιά!
Οι δάσκαλοι φυτοζωούσαν εκείνο τον καιρό, ειδικά εκείνοι που δεν είχαν άλλους πόρους ώστε να έχουν ένα επιπλέον εισόδημα. Οι κοινότητες κατέθεταν κάποια χρήματα  στο δημόσιο ταμείο της περιοχής, και από αυτά πληρώνονταν οι δάσκαλοι  και οι ιερείς.  Τα χρήματα ίσα που έφταναν για ένα πιάτο φαί! Έπρεπε κι από πάνω να αντιμετωπίσουν και μια πιθανή αντιπάθεια του Επιθεωρητή, η οποία μπορεί να τους κόστιζε ποικιλοτρόπως. Μπορεί  να μην τους είχε δοθεί η άδεια του καλοκαιριού, ή να τους εξορίσουν σε παραμεθόριες περιοχές,  ή να του γίνει  ακόμα και μείωση μισθού.  Πολλές φορές  όλα αυτά ακόμα και χωρίς καν πραγματική αιτία!
Πολλές επίσης  νεαρές δασκάλες  με το θεσμό του Επιθεωρητή, είχαν πέσει θύματα, γιατί εκβιάστηκαν και ταλαιπωρήθηκαν από  κάποιους ασυνείδητους Επιθεωρητές.
Πολλές ήταν ακόμα και οι πολιτικές διώξεις  δασκάλων που και σε αυτές συντελούσαν και  οι Επιθεωρητές, μέχρι το 1982, όπου πλέον καταργήθηκαν πλέον οριστικά  σαν θεσμός από το ΠΑΣΟΚ, και αντικαταστάθηκαν  από τα συμβούλια των καθηγητών.

Παιδιά στην τάξη