ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟ   (ΔΗΜΟΣ/ΚΟΙΝ: ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟΥ)

 
   Το χωριό Ατσιπόπουλο βρίσκεται σε ύψωμα, στο 6ο χλμ του παλιού εθνικού δρόμου Ρεθύμνου - Χανίων. Είναι από τα πιο προοδευμένα χωριά και πατρίδα γενναίων πολεμιστών. Η θέση του χωριού είχε στρατηγική σημασία κι έτσι έγιναν εκεί πολλές μάχες κατά την τουρκοκρατία. Το 1866 το χωριό καταστράφηκε από τους τούρκους.
   Οι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς, αλλά και με την αγγειοπλαστική.
   
   Η ονομασία του χωριού, το οποίο σε κάποια έγγραφα αναφέρεται και σαν "Ακτζιπόπουλο", προέρχεται από τη λέξη "ατσιπάς", που έχει τις ρίζες της στην αραβική λέξη "χατζίπ", (σημαίνει θυρωρός, φρουρός). Οι εμίρηδες της αραβοκρατούμενης Κρήτης χρησιμοποιούσαν για φρουρούς των ανακτόρων αιθίοπες δούλους, που τους έλεγαν (χ)ατσιπά. 
   Ακόμα όμως και οι Βυζαντινοί είχαν στρατιωτικές μονάδες από "ατσιπάδες". Ετσι και στα στρατεύματα του Νικηφόρου Φωκά (που έφτασαν στο νησί μετά την απελευθέρωσή της Κρήτης από τους Αραβες) υπήρχαν "ατσιπάδες", βούλγαροι και αρμένοι στρατιώτες, κάποιοι από τους οποίους εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη και από τα ονόματά τους ονομάστηκαν και τα χωριά Ατσιπόπουλο, Ατσιπάδες, Αρμένοι, Βουλγάρω, Βαρβάροι κλπ. 

Προτεινόμενα ξενοδοχεία (Πηγή: ΕΟΤ)

 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΤΗΓ ΚΛΙΝΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

PANTHEON

(B)

81

28310-27421

RETHYMNO PANORAMA

(B)

63

28310-26250