ΦΑΙΣΤΟΣ


   Η Φαιστός ήταν μια πανίσχυρη και πλούσια μινωική πόλη, που χτίστηκε σε λόφο, πάνω στα ερείπια νεολιθικού οικισμού. Κάτω από την πόλη απλωνόταν μια εύφορη κοιλάδα, που την πότιζε ένα μεγάλο ποτάμι (ο σημερινός Γεροπόταμος).  Η Φαιστός ήταν η δεύτερη σε λαμπρότητα πόλη της Μινωικής Κρήτης, μετά την Κνωσσό, και "έσβησε" μαζί με την Κνωσσό και τον Μινωικό πολιτισμό, κατά τη μεγάλη καταστροφή του 1400 π.Χ. (από σεισμό ή επιδρομή).

    Κατά τη μυθολογία η Φαιστός είχε Βασιλιά τον
Ραδαμάνθη, αδελφό του Μίνωα, ο οποίος φημίζονταν τόσο πολύ για την σοφία και την δικαιοσύνη του, ώστε οι αρχαίοι Έλληνες στη μυθολογία τους τον θεωρούσαν "κριτή του Αδη", μαζί με τον Μίνωα.
   Ο Επιμενίδης, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, καταγόταν -κατά τον Στράβωνα- από τη Φαιστό. Η Φαιστός αναφέρεται και από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια.


   Το ανάκτορο της Φαιστού, του οποίου τα ερείπια βλέπουμε σήμερα, αποτελούσε, όπως και στην Κνωσσό, το κέντρο μίας μεγάλης πόλης που απλωνόταν τριγύρω του. Η Φαιστός ήταν "η πόρτα" προς την πεδιάδα της Μεσσαράς, το σιτοβολώνα της Κρήτης και, λόγω της θέσης της, έλεγχε ολόκληρη την πεδιάδα.
   Μετά την καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού, η Φαιστός ανοικοδομήθηκε πάλι σαν πόλη -κατά την Ελληνική περίοδο- και γνώρισε μεγάλη ακμή. Το επίνειο της "ελληνικής Φαιστού" ήταν τα Μάταλλα. (Το επίνειο της παλιάς πόλης, της "μινωικής Φαιστού" ήταν λίγο βορειότερα, στην θέση Κομμός). 



 
  Η "ελληνική Φαιστός" καταστράφηκε ολότελα από τους Γορτύνιους, για άγνωστους λόγους, τον 3ο αιώνα πΧ. Αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα για τη μεγάλη αυτή πόλη, η οποία ήταν κάποτε ένα από τα λαμπρότερα κέντρα του μινωικού πολιτισμού...

Ο Δίσκος της Φαιστού   Οι ανασκαφές των ανακτόρων της Φαιστού, πλούτισαν τα Μουσεία με υπέροχα ευρήματα, όπως τα πανέμορφα πήλινα σκεύη με τη μοναδική για την εποχή τους διακόσμηση από κόκκινη χρωστική σκόνη σε μαύρο στιλπνό φόντο, το τεράστιο αρχείο πήλινων σφραγισμάτων (6500 σφραγίδες με 300 διαφορετικά θέματα!) και πολλές πήλινες πινακίδες σε γραμμική Α γραφή, η οποία ακόμα δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί. 
   Το πιο σπουδαίο αντικείμενο που βρέθηκε στη Φαιστό ήταν ο περίφημος Δίσκος της Φαιστού: είναι ένας πήλινος δίσκος, στις δυο πλευρές του οποίου έχει αποτυπωθεί ένα κείμενο με 241 σύμβολα σε σπειροειδή διάταξη, το οποίο παραμένει άλυτος γρίφος για τους αρχαιολόγους!


   Εκτός από τα ερείπια του ανακτόρου της Φαιστού, που αξίζει να δείτε, η θέα από το λόφο της Φαιστού είναι καταπληκτική! Φαίνεται κάτω, προς την ανατολή, ολόκληρη η πεδιάδα της Μεσσαράς με τα Αστερούσια όρη, τα όρη της Βιάνου και της Δίκτης στο βάθος του ορίζοντα και με πολλά χωριουδάκια τριγύρω, όπως ήταν και κατά τη διάρκεια της Μινωικής εποχής...

   (Η Φαιστός είναι φυλασσόμενος αρχαιολογικός χώρος, ανοικτός καθημερινά 8.30 πμ - 3 μμ)