Αριθμοί ως το 50

  • Η άσκηση των μαθητών στους διψήφιους αριθμούς μέχρι το 50. Συγκεκριμένα στόχος μας είναι οι μαθητές να αριθμούν ανά 1,5 και 10 μέχρι το 50. Επιδιώκουμε εξάλλου την άσκησή τους στη γραφή και τη διάταξη των αριθμών αυτών, ενώ εξίσου σημαντική θεωρούμε την άσκησή τους στην καταμέτρηση συλλογών αποτελούμενων από ποσότητες των οποίων το πλήθος φθάνει μέχρι το 50. Τέλος, στόχος μας είναι να μάθουν να γράφουν με λέξεις τους αριθμούς από το 10 μέχρι το 20.
  • Η άσκηση των μαθητών στην μέτρηση και τον υπολογισμών ποσοτήτων ανά 10. Μέσω τον προτεινόμενων δραστηριοτήτων σκοπεύουμε να ασκήσουμε τους μαθητές στη μέτρηση διάφορων ποσοτήτων, παίρνοντας ως μέτρο την ολότητα της δεκάδας. Μέχρι τώρα τα παιδιά μετρούσαν συνήθως  ένα προς ένα τα διάφορα αντικείμενα, λαμβάνοντας δηλαδή ως μέτρο τη μονάδα. Μέσα από προτεινόμενες δραστηριότητες στο πλαίσιο του μαθήματος αυτού επιδιώκουμε να καταστούν ικανοί οι μαθητές να υπολογίζουν τις ποσότητες μετρώντας ανά 10 και στη συνέχεια να γράφουν με αριθμούς τα αντίστοιχα αθροίσματα (π.χ. 10+10+10+4=34) Στο μάθημα αυτό δε θα προχωρήσουμε ακόμη στην ανάλυση του αριθμού σε μονάδες και δεκάδες.

Μαθηματικά Δημοτικής Εκπαίδευσης

Το Αναλυτικό Πρόγραμμα των Μαθηματικών έχει ως κύριο στόχο να προετοιμάσει τα παιδιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να αγαπήσουν τα Μαθηματικά και να κεντρίσει το ενδιαφέρον και την επιθυμία τους να ασχοληθούν συστηματικά με αυτά. Παράλληλα, σκοπό έχει να διασφαλίσει ότι κάθε παιδί θα αποκτήσει τις απαραίτητες μαθηματικές γνώσεις και ικανότητες που θα του επιτρέψουν να λειτουργήσει ως αυτόνομο και παραγωγικό μέλος μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Σιγά τα δύσκολα!

Μαθηματικά Δημοτικής Εκπαίδευσης ΙΙ

Στο πλαίσιο αυτό, η ιστοσελίδα των Μαθηματικών επιδιώκει τη στήριξη του έργου των εκπαιδευτικών ως προς τη διδασκαλία των Μαθηματικών στο Δημοτικό σχολείο. Στην ιστοσελίδα βρίσκεται αναρτημένο το Αναλυτικό Πρόγραμμα των Μαθηματικών: Εκτενές Αναλυτικό Πρόγραμμα (έκδοσης 2010) και Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας (έκδοσης 2016). Για διευκόλυνση του προγραμματισμού του κάθε εκπαιδευτικού, στην ιστοσελίδα βρίσκεται η ενδεικτική οργάνωση ύλης από την Α΄ μέχρι την Στ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου. Υπάρχουν, επίσης, σε ηλεκτρονική μορφή τα διδακτικά εγχειρίδια από την Α΄ μέχρι την Στ΄ τάξη, τα οποία αναπτύχθηκαν στη βάση των αρχών του Αναλυτικού Προγράμματος. Επιπρόσθετα, για κάθε ενότητα του εκπαιδευτικού υλικού των τάξεων, βρίσκονται αναρτημένοι και οι αντίστοιχοι Οδηγοί Εκπαιδευτικού. Τα εφαρμογίδια και τα λογισμικά των Μαθηματικών που μπορούν να αξιοποιηθούν στο μάθημα περιλαμβάνονται στους Οδηγούς Εκπαιδευτικού για κάθε ενότητα.