Βολή σε Ομογενές Ηλεκτρικό Πεδίο

Η προσομοίωση δεν υποστηρίζεται από τον φυλλομετρητή σας (Browser) ανανεώστε τον.
Μάζα του σώματος=3Kg Φορτίο του σώματος=1C
Ένταση του πεδίου=0Ν/C Αρχική Ταχύτητα του σώματος=10m/s

Στο σχήμα έχουμε 2 παράλληλες μεταλλικές πλάκες που μπορούν να φορτίζονται με αντίθετα ηλεκτρικά φορτία(=πυκνωτής). Πατώντας ξεκίνα ένα ηλεκτρισμένο σωμάτιο εκτοξεύεται μέσα στον πυκνωτή. Ρυθμίστε την ένταση του ηλεκτρικού πεδίου στο 1Ν/m2 στο αντίστοιχο στοιχείο ελέγχου και πατήστε “ξεκίνα” για να δείτε τη βολή. Τα διανύσματα που εμφανίζονται είναι η ταχύτητα του σώματος και οι συνιστώσες της. Αφού σταματήσει το σώμα, πατήστε “Αρχή”, “Δείξε την Τροχιά” και κατόπιν “ξεκίνα”.

Στις ερωτήσεις που ακολουθούν φροντίστε να προβλέπετε την απάντηση και κατόπιν να την επαληθεύετε με κατάλληλο πειραματισμό.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

  1. Πόσο θα μεταβληθεί η κατακόρυφη συνιστώσα της ταχύτητας, αν αυξήσω την αρχική οριζόντια ταχύτητα; Στο σχήμα κάνετε 2 βολές μια με ταχύτητα 10m/s και μια με 20 m/s με όλα τα άλλα στοιχεία ίδια. Παρατηρείστε την τελική κατακορυφη συνιστώσα της ταχύτητας στις 2 περιπτώσεις.
  2. Πώς μεταβάλλεται η κατακορυφη συνιστώσα της ταχύτητας, αν αυξήσω το φορτίο;
  3. Πώς μεταβάλλεται η κατακορυφη συνιστώσα της ταχύτητας, αν αυξήσω την Ένταση του πεδίου;
  4. Πώς μεταβάλλεται η κατακορυφη συνιστώσα της ταχύτητας, αν αυξήσω τη μάζα του σώματος;
  5. Ποια από τα παρακάτω μεγέθη είναι ανεξάρτητα της κατακορυφης συνιστώσα της ταχύτητας: Αρχική ταχύτητα, φορτίο, ένταση πεδίο, μάζα του σώματος.
  6. Αν γνωρίζουμε ότι τα παρακάτω μεγέθη έχουν 2 πιθανότητες: Να είναι ανάλογα ή αντιστρόφως ανάλογα της κατακορυφης συνιστώσας της ταχύτητας. Ποια είναι ανάλογα και ποια αντιστρόφως ανάλογα από τα φορτίο, ένταση πεδίο, μάζα του σώματος;
  7. Πώς θα φανταζόσασταν ένα τύπο που συνδέει την κατακορυφη συνιστώσα της ταχύτητας με το φορτίο, ένταση πεδίο, μάζα του σώματος;