Πανίδα

συγκεντρώσαμε φωτογραφικό υλικό από την πανίδα στον Υμηττό!!!

31/3/2019 Αναδάσωση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 η τελευταία εθελοντική αναδάσωση στον Υμηττό για την εφετινή περίοδο, στην περιοχή πάνω απο το Πυροφυλάκιο Ηλιούπολης. Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας, πρόσκοποι, Σύλλογοι και φυσικά η Ομάδα μας έδωσαν το παρών σε άλλο ένα βήμα για να γίνει ξανά πράσινο το βουνό μας.

19/2/2019 Άσκηση σεισμού

Η ΕΟΔΠΗ συμμετείχε σήμερα Τρίτη 19 Φεβρουαρίου στη Διυπηρεσιακή άσκηση για σεισμό, με την κωδική ονομασία 《ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ – ΚΤ 2019. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο σχολικό συγκρότημα επί της οδού Αγαμέμνωνος στην Ηλιούπολη που συστεγάζονται το 16ο Νηπιαγωγείο και τα Δημοτικά σχολεία 5ο και 20ο. Μετά το πέρας της άσκησης οι μαθητές άκουσαν με προσοχή για το σεισμό και τον εθελοντισμό, ενώ στη συνέχεια είδαν από κοντά το πυροσβεστικό όχημα και τη χρησιμότητα των υλικών του.

14/2/2019

Η ΕΟΔΠΗ έδωσε το παρών την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου στον 4ο Ευκλειό Αγώνα Νοτίου Υμηττού, βοηθώντας στην ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

3/2/2019 Αναδάσωση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 3 Φεβρουαρίου η 3η εθελοντική αναδάσωση στον Υμηττό, στην περιοχή πάνω απο το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης. Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας, πρόσκοποι, Σύλλογοι και φυσικά η ΕΟΔΠΗ έδωσαν το παρών σε άλλο ένα βήμα για να γίνει ξανά πράσινο το βουνό μας.

7/1/2019 έντονα καιρικά φαινόμενα

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η Ομάδα λειτουργούσε σε 24ωρη βάση από το απόγευμα της Δευτέρας 07/1/2019 και μέχρι τη λήξη των φαινομένων. Κρατώντας τον ευρύτερο τομέα μας λειτουργικό χωρίς προβλήματα για την ομαλή κυκλοφορία των συμπολιτών μας. 

Βράβευση 5/12/2018

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, Η Κ.Ε.Δ.Ε. και ο πρόεδρός της κ. Πατούλης, βράβευσε τις Εθελοντικές Ομάδες της Γ.Γ.Π.Π.για την πολύτιμη προσφορά τους στην Πολιτική Προστασία. Η Ομάδα ΕΟΔΠΗ ευχαριστεί θερμά για την εκδήλωση, αφού τέτοιες πράξεις αναγνώρισης και επιβράβευσης αποτελεί κίνητρο να συνεχίσουν τον ανιδιοτελή και δύσκολο αγώνα που δίνει καθημερινά.

Διάσωση αγνοούμενου στα χιόνια

Την Τρίτη 8/1/2019, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εντοπισμού αγνοούμενου ατόμου  αργά το απόγευμα στον ορεινό όγκο του Υμηττού στην Ηλιούπολη. Το άτομο που ήταν νεαρής ηλικίας εντοπίστηκε από ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ καλά στην υγεία του σε δύσβατο σημείο.Συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης 2 οχήματα και 3 εθελοντές της Ε.Ο.Δ.Π.Η, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα και την εθελοντική ομάδα του Βύρωνα.

Αναδάσωση 25/11/2018

Την Κυριακή 25/11 πραγματοποιήθηκε η εθελοντική αναδάσωση στον Υμηττό, στην περιοχή πάνω από το πυροφυλάκιο Ηλιούπολης (Τέρμα Σοφοκλή Βενιζέλου). Άτομα κάθε ηλικίας, πρόσκοποι, Σύλλογοι και η Ομάδα δασοπροστασίας (E.O.Δ.Π.Η.) έδωσαν το παρών στη δράση για να γίνει ξανά πράσινο το βουνό μας. Επίσης, άλλες Εθελοντικές Ομάδες του Βύρωνα και της Βάρης έδωσαν το παρόν σε αυτή τη δράση, δείχνοντας την άριστη συνεργασία και αλληλοεκτίμηση που επικρατούν ανάμεσά μας.

αισθητικό δάσος

Στην ανατολική πλευρά του Λεκανοπεδίου της Αθήνας υψώνεται το βουνό του Υμηττού, συνολικής έκτασης 81.230 στρεμμάτων. Ο Υμηττός εκτείνεται από την Αγία Παρασκευή και τα Γλυκά Νερά, έως το βόρειο τμήμα του, ως τη Βούλα και τη Βάρη, στα νότια προάστια. Είναι το όριο μεταξύ του λεκανοπεδίου της Αθήνας και της πεδιάδας των Μεσόγειων.


Πρόκειται για ένα μακρόστενο βουνό με την ψηλότερη κορυφή του, τον Εύζωνα, που φτάνει τα 1.026 μ. ενώ έχει συνολικό μήκος 20 χλμ. Ένα βαθύ φαράγγι χωρίζει το βόρειο από το νότιο τμήμα του όρους, ενώ συνολικά ο Υμηττός έχει περίπου 50 σπήλαια και βάραθρα. Η κορυφή του απέχει 8 χλμ από την πλατεία Συντάγματος σε ευθεία γραμμή. Από γεωλογική άποψη, ο Υμηττός ανήκει στην αττικοκυκλαδική ζώνη, τα πετρώματά του περιέχουν ασβεστόλιθους, σχιστόλιθους, και μεγάλες μάζες μαρμάρου και μαρμαρυγιανών σχιστόλιθων.

Ως οικοσύστημα παρουσιάζει μεγάλη βιοποικιλότητα, φιλοξενώντας ενδημικά και προστατευόμενα είδη πανίδας και χλωρίδας. 

Στην άκρη του Υμηττού υπάρχει καταφύγιο θηραμάτων, «αισθητικό δάσος» γύρω από το Μοναστήρι της Καισαριανής όπως και περιοχές με σημαντικές αρχαιολογικές ζώνες. 

Αισθητικό Δάσος Υμηττού 

Το Αισθητικό δάσος Υμηττού βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους και συνορεύει προς βορρά, ανατολικά και νότια με τις βραχώδεις πλαγιές του Υμηττού και στα δυτικά με την Πανεπιστημιούπολη Αθηνών και τους δήμους Καισαριανής και Βύρωνα. Η συνολική έκταση του δάσους είναι 4.460 στρέμματα περιλαμβάνοντας την αναδασωτική προσπάθεια της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών

Η προσπάθεια της Φιλοδασικής σε μαζί με την αναστήλωση της Μονής Καισαριανής, είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός αρμονικού συνόλου φύσης και πολιτισμού και ταυτόχρονα την προστασία των εδαφών και της αυτοφυούς βλάστησης της περιοχής, την αισθητική βελτίωση του περιβάλλοντος και την προσφορά ενός χώρου για την διασκέδαση των κατοίκων της πρωτεύουσας. Ολόκληρη η έκταση που αναδάσωσε με επιτυχία η Φιλοδασική ονομάστηκε «αισθητικό δάσος». 

Το Αισθητικό δάσος Υμηττού εκτείνεται από την άκρη της πόλης μέχρι τις βραχώδεις πλαγιές του Υμηττού στα 760 μέτρα ύψος. Το ανάγλυφο είναι έντονο και κατακερματισμένο με πολλές λοφώδεις εξάρσεις. Το δάσος διασχίζουν τα ρεύματα του Ηριδανού και του Κουταλά με αρχίζοντας από την ανατολή και τελειώνοντας στη δύση με ελάχιστη έως μηδενική παροχή. 

Ο χώρος του Αισθητικού δάσους προσφέρεται για την άσκηση ελαφρών δραστηριοτήτων αναψυχής όπως είναι η πεζοπορία και η ποδηλασία.