Επισκέπτες

Έχουμε 1 επισκέπτης συνδεδεμένους
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday1
mod_vvisit_counterYesterday3
mod_vvisit_counterThis week6
mod_vvisit_counterLast week11
mod_vvisit_counterThis month56
mod_vvisit_counterLast month72
mod_vvisit_counterAll days25914

Έχουμε: 1 επισκέπτες συνδεδεμένους
Your IP: : 10.2.5.13
Mozilla 5.0, 
Today: Απρίλιος 25, 2024

ΕΦΝΗ, Powered by Joomla!
Προκήρυξη επαναληπτικών εκλογών για ανάδειξη νέου ΔΣ και ΕΣ της ΕΦΝΗ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ Δ.Σ ΚΑΙ Ε.Σ ΤΗΣ Ε.Φ.Ν.Η.

ΕΚΛΟΓΕΣ: Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013,

ώρα 09.00 το πρωί

στο 3ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου

 

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΦΝΗ

 

     Αγαπητοί συνάδελφοι, το Δ.Σ της Ε.Φ.Ν.Η. σας εύχεται καλή και δημιουργική σχολική χρονιά. Ευχόμαστε επίσης καλή δύναμη στο εκπαιδευτικό σας έργο. Μοιραζόμαστε μαζί σας ορισμένες σκέψεις μας για την πορεία του Σωματείου μας, το οποίο κλείνει φέτος 34 χρόνια λειτουργίας από την ίδρυσή του.

Η Ένωση Φιλολόγων όλο αυτό το διάστημα κατέκτησε σημαντική θέση στα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας. Είναι αναγκαίο όμως να διατηρήσουμε τη θέση αυτή και να την ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο.

Σε μια εποχή βαθιάς και οξύτατης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσηςπου οδηγεί βαθμιαία σε αποσάθρωση παιδευτικών, πολιτισμικών αξιών και θεσμών, η συμμετοχή σας στις συλλογικές διαδικασίες δεν είναι απλώς αναγκαία: αποτελεί σημείο αιχμής, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά στις προκλήσεις των καιρών, να υπερασπιστούμε βασικά μας δικαιώματα, να βελτιώσουμε τους τρόπους με τους οποίους προσπαθούμε να πραγματώσουμε την αποστολή μας απέναντι στους μαθητές μας και την κοινωνία. Ο βαθμός και η ποιότητα υλοποίησης του έργου μας εξαρτάται καθοριστικά από τη δική μας συμμετοχή. Γιατί μόνο αν υπάρξουμε συλλογικά, αν ενώσουμε δυνάμεις που αναλώνονται μοναχικές, θα πλουτίσουμε τη φωνή μας και η Ένωσή μας θα γίνει ένας φιλόξενος χώρος διαλόγου, δημιουργικής σύνθεσης και ουσιαστικής παρέμβασης στους δύσκολους αυτούς καιρούς.

Μέσα στο πνεύμα αυτό σας καλούμε να προσέλθετε μαζικά στις εκλογές της Ε.Φ.Ν.Η. για την ανάδειξη Νέου Δ.Σ και Ε.Σ, οι οποίες, λόγω ελλείψεως απαρτίας κατά την προηγούμενη επαναληπτική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση (19-4-2013), θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 09.00 το πρωί στο 3ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, με θέματα:

  • Απολογισμός πεπραγμένων του απερχόμενου Δ.Σ. και
  • Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και Ε.Σ.

Kείμενο διαμαρτυρίας του ΔΣ της ΕΦΝΗ

Ακολουθεί σύντομο κείμενο διαμαρτυρίας του ΔΣ της ΕΦΝΗ για τα τεκταινόμενα στη δημόσια εκπαίδευση, το οποίο τίθεται και ως βάση προβληματισμού και διαλόγου στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της 5ης Οκτωβρίου 2013:

Το ΔΣ της Ένωσης Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου διαμαρτύρεται έντονα για τα τεκταινόμενα το τελευταίο διάστημα στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι εξελίξεις του καλοκαιριού κατέδειξαν και στους πλέον καλόπιστους στην κυβερνητική αφήγηση δυο πράγματα: Πρώτον, οι επιχειρούμενες αλλαγές στην εκπαίδευση υπαγορεύονται από καθαρά δημοσιονομική σκοπιμότητα και δεύτερον, στοχεύουν σε ένα σχολείο με ταξικό χαρακτήρα. Αυτά είναι βήματα σε μια ακολουθούμενη πορεία απαξίωσης και αποδόμησης της δημόσιας εκπαίδευσης, που θα δοθεί βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Συγχωνεύσεις δημόσιων σχολείων, κατάργηση σχολικών μονάδων, συμπτύξεις τμημάτων, ακόμη και στις κατευθύνσεις, αύξηση κατά δύο ώρες εβδομαδιαίως του ωραρίου διδασκαλίας των καθηγητών, πάγωμα διορισμών, δραστική μείωση στις προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη των διδακτικών κενών, απόλυση 2200 συναδέλφων, υποχρεωτικές μετατάξεις, ωρολόγια προγράμματα και αναθέσεις χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση, αποτελούν αναμφισβήτητες αποδείξεις ότι όλες οι ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου συντείνουν στη δημιουργία ενός σχολείου χαμηλού κόστους.

Την ίδια στιγμή, η μετατροπή του Λυκείου από την Α΄ κιόλας τάξη σε εξεταστικό κέντρο, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, θα διώξουν από το σχολείο χιλιάδες παιδιά, κυρίως λαϊκών οικογενειών, και θα αναγκάσουν τους γονείς να δαπανήσουν από το υστέρημά τους τα πενιχρά πλέον οικογενειακά εισοδήματα σε ακόμα περισσότερα φροντιστήρια για να αντεπεξέλθουν στον τριετή μαραθώνιο βαθμοθηρίας. Η διεύρυνση των ανισοτήτων, η αύξηση της μαθητικής διαρροής, ο ανταγωνισμός, το άγχος και η εντατικοποίηση, αναμένομε να αποτελέσουν μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά του Νέου Λυκείου.

Για τα θέματα που απασχολούν ειδικότερα τους φιλολόγους δηλαδή τη μείωση κατά 2 των ωρών διδασκαλίας των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο, την ουσιαστική κατάργηση της Ιστορίας στα ΕΠΑΛ, αλλά και την ανάθεση των φιλολογικών μαθημάτων σε άλλες ειδικότητες συναδέλφων, η ΕΦΝΗ έχει να δηλώσει κατηγορηματικά τα εξής: Η κατάρτιση του ωρολογίου προγράμματος εξαιτίας της σπουδαιότητάς της δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπακούει σε οικονομικές σκοπιμότητες ή συμβιβασμούς. Αντίθετα οφείλει να διακρίνεται για την επιστημονική και παιδαγωγική της εγκυρότητα και να ανταποκρίνεται στις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών. Κάτω από το πρίσμα αυτό, η αφαίρεση μιας ώρας από τη Νεοελληνική Γλώσσα στην Α΄ Γυμνασίου, η κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας στη Νεοελληνική Γλώσσα στα ΕΠΑΛ, η αφαίρεση μιας ώρας από τη διδασκαλία της Νεότερης Ιστορίας στη Γ΄ Γυμνασίου και ο περιορισμός της Ιστορίας σε μία μόνο ώρα και μόνο στην Α΄ τάξη των ΕΠΑΛ κρίνονται ανεπίτρεπτα. Στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες είναι ανάγκη να ενισχυθεί η γλωσσική παιδεία, ενώ η άνοδος ακραίων φασιστικών αντιλήψεων επιβάλλει την αναβάθμιση της διδασκαλίας της Ιστορίας, που είναι μάθημα μείζονος μορφωτικής και παιδαγωγικής αξίας. Ως προς τη διδακτική προσφορά του μαθήματος, είμαστε κατά των αναθέσεων σε καθηγητές που δεν είναι επιστημονικά αρμόδιοι. Με την τοποθέτηση αυτή η ΕΦΝΗ κατά κανένα τρόπο δεν στρέφεται εναντίον των συναδέλφων στους οποίους ανατέθηκε η διδασκαλία του μαθήματος, πολύ περισσότερο στον βαθμό που συναισθάνεται πως οι κινήσεις αυτές από την πλευρά του Υπουργείου καλλιεργούν σκόπιμα εμφυλιοπολεμικό κλίμα στα σχολεία.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Ένωση Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου συμπαραστέκεται στον επικείμενο αγώνα των εκπαιδευτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας, ουσιαστική εκπαίδευση, αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου και καλεί τους συναδέλφους και τα μέλη της να υπερασπισθούν την αξιοπρέπεια του κλάδου και την ανθρωπιστική παράδοση της Παιδείας  μας.

Για τις εκλογές

Υπενθυμίζουμε ότι δικαίωμα εγγραφής, ψήφου και υποβολής υποψηφιότητας, σύμφωνα με το άρθρο 4 του καταστατικού της ΕΦΝΗ, «έχουν όλοι οι φιλόλογοι, πτυχιούχοι της Ελληνικής Φιλολογίας των Φιλοσοφικών Σχολών της χώρας και των ισοτίμων Σχολών του Εξωτερικού που κατάγονται από το Νομό Ηρακλείου ή διαμένουν και εργάζονται σ? αυτόν σε οποιασδήποτε φύσεως Υπηρεσία και με οποιαδήποτε σχέση Δικαίου».

Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν γραπτή αίτηση υποψηφιότητας προς το Διοικητικό ή προς το Εποπτικό Συμβούλιο της Ένωσης, ενώ το δικαίωμα υποβολής υποψηφιοτήτων παρατείνεται μέχρι και την ώρα έναρξης της ψηφοφορίας.

Το Δ. Σ. της Ε.Φ.Ν.Η. καλεί όλους τους φιλολόγους ? διορισμένους σε δημόσιες ή ιδιωτικές Υπηρεσίες, φροντιστήρια, αδιόριστους, συνταξιούχους ? να προσέλθουν μαζικά στη Συνέλευση, να συμμετάσχουν ουσιαστικά με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους στη συζήτηση και τις διαδικασίες ανάδειξης του νέου Δ.Σ. της Ένωσής μας. Να συνδράμουν αποτελεσματικά με τη γόνιμη κριτική τους στο πολύπλευρο έργο που επιτελεί η ΕΦΝΗ στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Και στη συνέχιση της πορείας της Ένωσής μας, μιας δημιουργικής πορείας 34 χρόνων!

Σημειώνουμε ότι ο απολογισμός πεπραγμένων του Δ.Σ. της Ε.Φ.Ν.Η. έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΛΜΕ, προς ενημέρωσή σας, στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.elmeher.gr/joomla/index.php/unionsmenu/pe02menu/469-2011-2013

Για περισσότερες πληροφορίες και για την υποβολή υποψηφιοτήτων μπορείτε να επικοινωνείτε με την Ντιάνα Μανουρά (τηλ. 6972477470), τον Ζαχαρία Κατσακό (τηλ. 6946907248) και την Ελένη Παπαδογιαννάκη (τηλ. 6972094314)