Ντοκιμαντέρ: Η ιστορία του Άαρων Σβάρτς – «Το παιδί θαύμα του Ίντερνετ»

Ο νεαρός ακτιβιστής Ααρών Σβάρτς (Aaron Swartz) που αγωνίστηκε για την ελευθερία στο διαδίκτυο, τον Ιανουάριο του 2013, αυτοκτόνησε σε ηλικία 26 ετών. Ο Σβάρτς έδωσε τέλος στη ζωή του λίγο πριν δικαστεί με την κατηγορία της παράνομης λήψης εκατομμυρίων ακαδημαϊκών άρθρων από servers του MIT. Ο προγραμματιστής που αντιμετώπιζε ποινή κάθειρξης 35 ετών, υποστήριζε ότι το ίντερνετ είναι ένα δημοκρατικό μέσο, αποτελώντας παράλληλα την ελεύθερη πλατφόρμα πρόσβασης στη γνώση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οποιαδήποτε προαπαιτούμενη συνδρομή για την πρόσβαση στη βάση δεδομένων των διαφόρων πανεπιστημίων συνιστά αλλοίωση της διαδικτυακής ελευθερίας.

Ο Α.Σβαρτς σε ηλικία 14 ετών έγινε ένας από τους συντάκτες του προτύπου RSS (RDF Site Summary), το οποίο μεταδίδει πληροφορίες από μία ιστοσελίδα, (συνήθως ειδησεογραφική), προς άλλες σελίδες ή εφαρμογές με γρήγορο και εύκολο τρόπο. Αργότερα συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση Creative Commons που ίδρυσε ο καθηγητής Λάρι Λέσιγκ και στην κοινότητα του Reddit, του οποίου ήταν και συνιδρυτής.

Το 2009 κατάφερε να κατεβάσει και στη συνέχεια να διαθέσει ελεύθερα στο Ίντερνετ περίπου το 20% των εγγράφων από ομοσπονδιακά δικαστήρια τα οποία ήταν καταχωρημένα στη βάση δεδομένων PACER, η πρόσβαση στην οποία χρεωνόταν. Λίγο αργότερα το 2011, βάζοντας σχεδόν στα κρυφά ένα λάπτοπ στο δίκτυο του MIT, κατέβασε από τη βάση JSTOR, η οποία διαθέτει με συνδρομή το περιεχόμενο εκατοντάδων επιστημονικών περιοδικών, τέσσερα εκατομμύρια δημοσιεύσεις, πολλές από τις οποίες θα έπρεπε να διατίθενται ελεύθερα ως κοινό κτήμα.

Ο ίδιος ο ακτιβιστής είχε δηλώσει για τα δεδομένα που είχε διαθέσει ότι «αυτή είναι μια κληρονομιά που ενώ έπρεπε να ανήκει ελεύθερα στο κοινό, αντίθετα, βρίσκεται υπό την κατοχή ορισμένων κερδοσκοπικών εταιρειών, που επωφελούνται τα μέγιστα από αυτό. Υπάρχουν ορισμένοι τίμιοι άνθρωποι που προσπαθούν να σπάσουν αυτό το μονοπώλιο μέσω του κινήματος της ανοιχτής πρόσβασης».


Η πρώτη μουσική που βγήκε από υπολογιστή

Ο Άλαν Τούριγκ είναι γνωστός. Περισσότερο, ως μέλος μιας ομάδας αποκρυπτογράφων που «έσπασαν» τον κώδικα των μηχανών «Enigma» των Ναζί και συντόμευσαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά τέσσερα χρόνια (υπολογίζεται).

Ήταν, όμως, και ο πατέρας του σύγχρονου τρόπου υπολογισμών (αυτού, που στη σημερινή lingua franca αποκαλούμε «computing»).

Κατά συνέπεια, είναι και ο πιο παλιός μουσικός ηλεκτρονικής μουσικής.

Πώς; Επειδή, το 1951, παρουσίασε την πρώτη μουσική στον πλανήτη που δημιούργησε ηλεκτρονικός υπολογιστής. Και την οποία μπορούμε πια να την ακούσουμε.

Αυτό, χάρη στις εργασίες ομάδας Νεοζηλανδών επιστημόνων που αποκατέστησαν την ηχογράφησή της και ανακοίνωσαν, προσφάτως, την «ακουστική» ανακάλυψή τους στον δικτυακό τόπο της British Library, στις 13 του περασμένου μήνα.

Ο Τούριγκ – λέει το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agence France Presse- δημιούργησε τη μουσική σε μια μηχανή, στο Μάντσεστερ. Η μουσική επιβίωσε σε έναν δίσκο γνωστό ως acetate disc, οι επιστήμονες φιλτράρισαν τον ήχο και άλλαξαν την ταχύτητα περιστροφής του δίσκου, με αποτέλεσμα να μπορούμε να ακούσουμε τη μουσική. Ξεκινά, όπως είναι αναμενόμενο, με το «God Save the Queen», τον βρετανικό εθνικό ύμνο.

3D εκτύπωση: Τεχνολογία-υλικά

Τρισδιάστατη εκτύπωση

H τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια διαδικασία παραγωγής αντικειμένων τριών διαστάσεων, η οποία λειτουργεί προσθετικά. Η συγκεκριμένη μέθοδος κατασκευής διαφέρει από την κατεργασία κοπής, καθώς, αντί να παίρνει ένα μεγάλο κομμάτι και να αφαιρεί βαθμιαία (πλεονάζον) υλικό, η τελική μορφή του παραγόμενου αντικειμένου δημιουργείται μέσω της διαδοχικής πρόσθεσης επάλληλων στρώσεων υλικού. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως Προσθετική Κατασκευή (Additive Manufacturing).

Θεωρητικά μπορείς να κατασκευάσεις οποιοδήποτε αντικείμενο μπορείς να φανταστείς εφόσον υπάρχει ένα ψηφιακό τρισδιάστατο σχέδιο, με ίσως μοναδικό περιορισμό τα υλικά που επιθυμείς να χρησιμοποιήσεις, αν και οι επιλογές (στα υλικά) είναι πάρα πολλές.

Λεπτομέρειες για την τεχνολογία και τη διαδικασία της τρισδιάστατης εκτύπωσης μπορείτε να βρείτε στην συνημμένη παρουσίαση.

Κατασκευάζοντας το μέλλον!Τι μπορούμε να φτιάξουμε μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης

Το 3D Printing είναι η επόμενη Βιομηχανική Επανάσταση

Σε μερικά χρόνια από τώρα όμως, όσο ακραίο κι αν σου ακούγεται, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο απλά και λιγότερο χρονοβόρα: αν χρειάζεσαι κάτι, όπως π.χ. το ανταλλακτικό , απλώς θα στο εκτυπώνουν επί τόπου, χωρίς εργοστάσια, καλούπια ή ό,τι άλλο χρειαζόταν μέχρι σήμερα, αρκεί να υπάρχει ένα ηλεκτρονικό τρισδιάστατο σχέδιο. Και εσύ μετά, θα μπορείς να συνεχίσεις από εκεί που έμεινες. 

Το 3D printing δεν είναι κάτι καινούργιο – εφευρέθηκε το 1984 από τον Chuck Hull, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της στερεολιθογραφίας. Ήδη χρησιμοποιείται για την παραγωγή πολλών και διαφορετικών αντικειμένων, από μέρη αυτοκινήτων μέχρι και την δημιουργία τεχνητών ανθρώπινων οργάνων για μοσχεύματα. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, μέχρι το 2020, το 3D printing προβλέπεται να εξελιχθεί σε παγκόσμια βιομηχανία αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής και του διεθνούς εμπορίου. Για να αντιληφθούμε τις επιπτώσεις που θα έχει η τρισδιάστατή εκτύπωση στην καθημερινότητά μας γράφει ο Jim Chalmers της Guardian, «αρκεί να αναλογιστούμε ότι σε λιγότερο από μία ώρα, ένας εκτυπωτής αξίας 2000 δολαρίων, θα μπορεί να μεταποιήσει μερικά κιλά πλαστικού σε οτιδήποτε, δημιουργώντας κοσμήματα, τέχνη, μέχρι και εργαλεία ζαχαροπλαστικής».

3D printers χρησιμοποιούνται σήμερα σε τομείς όπως:

  • η μηχανολογία/βιομηχανία
  • η αρχιτεκτονική
  • ο εκπαιδευτικός τομέας και η έρευνα
  • οι ιατρικές / οδοντιατρικές εφαρμογές
  • η κοσμηματοποιία και άλλες εφαρμογές
  • χρήση χόμπυ (μοντελισμός, μινιατούρες κτλ)


Το 3D Printing είναι για όλους